Maamiinojen korvaaminen uusilla aseilla

Eikös tästä ollut uudempikin versio, jonka runko oli jotain jousiterästä?
Putkimiina m/68, kyllä. Peruskamaa PR90-vuosiltani.
Mutta kommentoin alun perin r-aineen vanhenemiseen, mikä on liitetty vanhemman mallin putkimiinaan m43. Mikä muuten tehtiin aikoinaan hyvin selväksi, että meillä olisi ollut sodan ajan tilanteessa käytössä erittäin runsaasti putkimiinan uudempaa sekä myös ikäversiota.
 
Putkimiina m/68, kyllä. Peruskamaa PR90-vuosiltani.
Mutta kommentoin alun perin r-aineen vanhenemiseen, mikä on liitetty vanhemman mallin putkimiinaan m43. Mikä muuten tehtiin aikoinaan hyvin selväksi, että meillä olisi ollut sodan ajan tilanteessa käytössä erittäin runsaasti putkimiinan uudempaa sekä myös ikäversiota.

Putkimiinoja oli varastoituna yhteensä vähän yli 220.000kpl. Niiden lisäksi hävitettiin 800.000 sakaramiinaa.

https://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2011/20110015
 
Viimeksi muokattu:
Minun mielestäni mikään ei edelleenkään korvaa hävitettyjä jalkaväkimiinoja. Eikä mikään voikaan niitä koskaan korvata. Kaikki kyky ja välineet mitä ollaan niiden "korvaajiksi" hankittu, olisi tullut hankkia joka tapauksessa oli miinoja tai ei.
 
ksml.fi
Jussi Niinistö paljastaa: Suomi on kehittänyt muutaman vuoden ajan uutta hyppypanosta, joka tuo "miinakauhun" takaisin
Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.). Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Suomessa on nyt muutaman vuoden ajan kehitelty uutta maapuolustuksen asejärjestelmää, jonka on määrä tuoda jalkaväkimiinojen kieltämisen myötä poistunutta alue- ja etenkin pelotevaikutusta takaisin, kirjoittaa puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) blogissaan.

Kyse on viuhkapanoksia täydentävän, ilmassa räjäytettävän hyppypanoksen (TOC, Take-Off-Canister) kehittämisestä.

Niinistön mukaan tavoitteena on ollut luoda reserviläisarmeijalle sopiva, paikallispuolustusta tukeva, yksinkertainen, kustannustehokas ja helppokäyttöinen ase. Puolustusvoimat allekirjoitti eilen kotimaisen puolustus-teollisuusyrityksen, Leijona-instituutin, kanssa sopimuksen ensimmäisten hyppypanosten hankinnasta. Seuraavassa vaiheessa panosta testataan monipuolisesti.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Suomessa heinäkuussa voimaan Ottawan sopimus, joka kielsi jalkaväkimiinojen käytön, tuotannon ja varastoinnin. 1,3 miljoonan miinan tuhoaminen vietiin loppuun vuoden 2016 aikana.

Niinistön mielestä sopimukseen liittyminen oli "uskomatonta typeryyttä, joka osaltaan nakersi maamme edellytyksiä itsenäiseen ja uskottavaan puolustukseen".

– Suomen liittyminen Ottawan sopimukseen aiheutti Puolustusvoimille tarpeen hankkia mm. viuhkapanoksia ja raketinheittimiä. Miinojen myötä menetimme kuitenkin puolustajan tärkeän liittolaisen, miinakauhun. Siksi aikoinaan vaadin hallitusohjelmaan (2015) kirjauksen, jonka mukaan Suomi ylläpitää laaja-alaisesti keskeisiin sotilaallisiin suorituskykyihin liittyvää kansallista teknologista osaamista sekä riittävää huoltovarmuutta ja puolustusteollisuutta, Niinistö kirjoittaa.

Niinistö näkee uudessa hyppypanoksessa myös vientipotentiaalia.
 
Speksien mukaan mukaan aikamoinen mäjäys.

"Kotimainen hyppypanos korvaa maamiinat – Jussi Niinistö: "Palautamme miinakauhua""
28.3.2019 klo 10:22

Puolustusvoimat saa maamiinojen tilalle kotimaassa valmistettavan hyppypanoksen.

Uusi ase painaa viidestä kymmeneen kiloa ja se voidaan laukaista kaikilla puolustusvoimien käyttämillä laukaisujärjestelmillä.
Käytännössä panos ponnahtaa maasta ilmaan ja räjähtää. Silloin siitä leviää ympäristöön 3 000 - 4 000 projektiilia eli ammuksen osaa.

Hyppypanoksen vaikutus on leveyssuunnassa 50-100 metriä ja korkeussuunnassa 20-30 metriä.
Puolustusministeriön mukaan panos täyttää kaikki Ottawan ja Geneven sopimusten määräykset.

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) blogi-kirjoituksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan puolustusvoimat on jo allekirjoittanut niin sanotun 0-sopimuksen ensimmäisten hyppypanosten hankkimisesta Leijona-instituutilta.

Niinistö kirjoittaa blogissaan, että kun testaukset saadaan päätökseen, voidaan hyppypanoksesta puhua sotavarusteena.
Ministerin mukaan Suomi palauttaa uuden aseen myötä "miinakauhua"."

13-3-10710917.jpg
 
Niinistön blogi uudesta hyppymiinasta


Palautamme miinakauhua hyppypanoksella

Suomessa astui 1.7.2012 voimaan Ottawan sopimus, joka kielsi jalkaväkimiinojen käytön, tuotannon ja varastoinnin.
Miinojen tuhoaminen – 1,3 miljoonaa kappaletta puhdasta puolustusasetta – vietiin loppuun vuoden 2016 aikana.

Sopimukseen liittyminen oli silloisilta vallanpitäjiltämme uskomatonta typeryyttä, joka osaltaan nakersi maamme edellytyksiä itsenäiseen ja uskottavaan puolustukseen.
Taustalla oli tiettyjen poliitikkojen naiivi uskomus siitä, että kylmän sodan päätyttyä oli syntynyt ikuinen rauha. Turvallisuusympäristömme kehitys on ollut kuitenkin toisenlaista.

Onneksi Suomessa ei kuitenkaan luovuttu kaikesta miinoihin liittyvästä osaamisesta.
Olemme tälläkin hetkellä miinaosaamisen eli suluttamisen suurvalta ja meiltä haetaan oppia.
Suomalainen sulutus ei kohdistu sattumanvaraisesti siviileihin, vaan sotilaallinen kohde on aina tiedossa.
Sulutteet ovat paikannettavissa ja siten käyttötarpeen päätyttyä myös raivattavissa.

Suomen liittyminen Ottawan sopimukseen aiheutti Puolustusvoimille tarpeen hankkia mm. viuhkapanoksia ja raketinheittimiä.
Miinojen myötä menetimme kuitenkin puolustajan tärkeän liittolaisen, miinakauhun.
Siksi aikoinaan vaadin hallitusohjelmaan (2015) kirjauksen, jonka mukaan Suomi ylläpitää laaja-alaisesti keskeisiin sotilaallisiin suorituskykyihin liittyvää kansallista teknologista osaamista sekä riittävää huoltovarmuutta ja puolustusteollisuutta.

Sen perusteella valtioneuvoston puolustusselontekoon (2017) kirjattiin seuraava linjaus: ”Jalkaväkimiinojen poistumisen kautta menetettyä pelotevaikutusta korvataan muilla menetelmillä.
Puolustusvoimat selvittää kotimaisen puolustusteollisuuden innovaatioiden mahdollisuuksia ja käytettävyyttä.”

Suomessa on nyt muutaman vuoden ajan kehitelty uutta maapuolustuksen asejärjestelmää, joka toisi jalkaväkimiinojen kieltämisen myötä poistunutta alue- ja etenkin pelotevaikutusta takaisin.
Kyse on uudentyyppisen, viuhkapanoksia täydentävän, ilmassa räjäytettävän hyppypanoksen (TOC, Take-Off-Canister) kehittämisestä.

Tavoitteena on ollut luoda reserviläisarmeijalle sopiva, paikallispuolustusta tukeva, yksinkertainen, kustannustehokas ja helppokäyttöinen ase.
Puolustusvoimat allekirjoitti eilen kotimaisen puolustus-teollisuusyrityksen, Leijona-instituutin, kanssa ns. 0-sarjasopimuksen ensimmäisten hyppypanosten hankinnasta.
Seuraavassa vaiheessa panosta testataan monipuolisesti. Jos ja kun testaukset saadaan onnistuneesti päätökseen, voidaan puhua varsinaisesta sotavarusteesta.

Hyppypanosprojekti oli mahdollinen vain tällä hallituskokoonpanolla.
Olemme viimeinkin konkreettisen askeleen lähempänä miinakauhun palauttamista.
Samalla näen hyppypanokselle vientipotentiaalia.
 
Aika näppärää sikäli, että kun aiemmin perustettiin miinakenttä niin nyt yksi panos tekee sen noin 50 metrin osalta.

Ja kun Venäjä ei ole Ottawan sopimuksessa mukana ja siinä agressiossa johon varaudumme on se osapuoli joka rikkoo kansainvälisiä lakeja niin mekin voimme pidättyä noudattamasta Ottawaa tähän agressioon vastatessamme. Tuollainen hyppypanos optisin, liiketunnistimin tai vaikka sitten sääntöjenmukaisella etälaukaisulla on kyllä melkoinen pelote.
 
On melkoisen iso ja painava laite. Sitä ei monia kannella repussa varalla. Toki vaikutusalue on täysympyrä ja hyvinkin korkea. Korkeusvaikutus tietysti kompensoi maastoa paremmin kuin viuhkapanoksessa.

360 asteen vaikutusalue ja jopa 100 metrin tehokas säde tarkoittaa että näkyvyyttä pitää olla aika paljon että päästään turvalliselle alueelle laukaisemaan. Passiivisenahan tuota ei ilmeisesti miinasopimuksen mukaan saa käyttää, kuten ei muitakaan "miinoja".
 
Sodassa tehdään varmaan kaikenlaista joka ei lain tai sopimuksen mukaan ole sallittua. Miinan virittäminen siten että laukaisu tapahtuu vihollisen kävellessä vaikkapa lankaan on siitä pienimmistä sopimusrikkomuksista.
 
Jos miinassa on 3000-4000 projektiilia, niin mikähän on projektiilien tiheys vaikka 10 metrin päässä räjähdyspisteestä, kun ne leviävät 360 astetta horisontaalisesti ja 180 astetta vertikaalisesti? Joku matemaattisesti lahjakkaampi varmaan voi laskea / arvioida. Eli kuinkahan tehokas tuo ase on vaikka sinne 50 metrin päähän?
 
  • Tykkää
Reactions: PSS
Niinistön blogi on ensisijassa vaaleihin liittyvää kotimaista politiikkaa!
Nyt siis on tilattu pieni koesarja, joita räjäyttelemällä nähdään toimiiko vempele siten, kun valmistaja mainostaa. Sitten tiedetään mm vastaus edellä esitettyyn kysymykseen. Matemaattisesti sitä ei voi laskea sillä asia riippuu siitä miten fragmentit jakautuvat/suuntautuvat räjähdyksessä. Miina on kuitenkin kallis eikä Maavoimilla ole varoja moneen välttämättömäänkään hankintaan.

Sotavarusteeksi hyväksyminen on täysin ennenaikaista poliitikon puhetta. Ennustan että ministerin vaihduttua tästä ei enää paljoa kuulla.
 
Vastaavaan tarkoitukseen on myös hankinnat viuhkapanoksista ja myös kämmenen kokoisista taistelijakohtaisista liivivarustuksen viuhkoista.
 
Jos miinassa on 3000-4000 projektiilia, niin mikähän on projektiilien tiheys vaikka 10 metrin päässä räjähdyspisteestä, kun ne leviävät 360 astetta horisontaalisesti ja 180 astetta vertikaalisesti? Joku matemaattisesti lahjakkaampi varmaan voi laskea / arvioida. Eli kuinkahan tehokas tuo ase on vaikka sinne 50 metrin päähän?
Lasketaampa - käytetään piiruja kun se on helpompaa ja militaristisempaa.

Leveyssuunta: 6000 piirua jaettuna 4000 projektiililla, 1,5 piirua per projektiili. 10 metrin päässä 0,5 metriä (= sotilaan leveys) on 50 piirua, eli noin 33 haulia.

Korkeussuunta: Koska aseen ilmoitettu vaikutus on 20-30 metriä korkeussuunnassa, oletetaan että se on 20 metriä 50 metrin etäisyydellä räjähdyspisteestä. Tämä on yhtä kuin 400 piirua korkeussuunnassa. Oletetaan myös, että 80% hauleista on tämän vaikutusalueen sisällä. 10 metrin päässä 175cm mies on yhtä monta piirua, joten hän saa 175/400x80% kaikista hauleista, eli 35%. Jos hauleja on jaossa yhteensä tuo 33 kpl, voimme olettaa että keskimäärin miehen siluetista löytyy 11,5 haulia 10 metrin etäisyydellä räjähdyksestä. Riippuen haulien ballistiikasta, voimme luotettavasti olettaa muutaman osuvan keskivartalon herkkiin kohtiin ja aiheuttavan hengenvaaralliset vammat. Toisinsanoen ase todennäköisesti tappaa 10m vaikutusalueella olevan sotilaan.

50 metrin päässä (maksimivaikutusalue?) saa arvion kun jakaa luvut viidellä. Edelleen olettaen että haulien terminaaliballistiikka riittää (3,5-4mm absoluuttinen minimikoko), voimme olettaa pari osumaa mieheen, mutta suurella todennäköisyydellä nämä eivät aiheuta kuolettavia vammoja. Omien laskelmien mukaan 25 metriä on todennäköinen ns. tehokkaan vaikutusalueen raja, eli 4 osumaa tai enemmän. Tämä sillä logiikalla, että sotilaan siluetista n. 25% on "hengenpaikkoja" ja näin voidaan ainakin yhden haulin osuvan tällaiseen (ja osumaenergia riittää syvään kudosvammaan). Tämän kun muuttaa säteestä halkaisijaksi ollaan tiedotteen "50m vaikutusalueessa".
 
Viimeksi muokattu:
Nyt siis on tilattu pieni koesarja, joita räjäyttelemällä nähdään toimiiko vempele siten, kun valmistaja mainostaa. Sitten tiedetään mm vastaus edellä esitettyyn kysymykseen. Matemaattisesti sitä ei voi laskea sillä asia riippuu siitä miten fragmentit jakautuvat/suuntautuvat räjähdyksessä.
Näin varmasti on. Ajattelin lähinnä tuollaista tasaista jakaumaa.

No, netistä löytyy kaikenlaisia laskureita.

Puolipallon pinta-ala 10 metrin päässä on noin 630 neliömetriä, 20 metrissä noin 2500 neliömetriä ja 30 metrissä noin 5500 neliötä.

Kun projektiilien määrän (3000) jakaa pinta-alalla niin saadaan keskimääräinen projektiilitiheys. Eli jos ihmisen siluetti on karkeasti noin 0,5 m x 2 m kokoinen (eli noin 1 neliömetri), niin jos projektiilit jakautuvat tasaisesti, saa 10 metrin päässä oleva taistelija noin viisi osumaa, 20 metrissä noin yhden ja 30 metrissä joka toinen taistelija saa yhden osuman.

Toki voi olla, että jakauma ei ole tasainen vaan keskittyy esim enemmän vaakatasoon.
 
Näin varmasti on. Ajattelin lähinnä tuollaista tasaista jakaumaa.

No, netistä löytyy kaikenlaisia laskureita.

Puolipallon pinta-ala 10 metrin päässä on noin 630 neliömetriä, 20 metrissä noin 2500 neliömetriä ja 30 metrissä noin 5500 neliötä.

Kun projektiilien määrän (3000) jakaa pinta-alalla niin saadaan keskimääräinen projektiilitiheys. Eli jos ihmisen siluetti on karkeasti noin 0,5 m x 2 m kokoinen (eli noin 1 neliömetri), niin jos projektiilit jakautuvat tasaisesti, saa 10 metrin päässä oleva taistelija noin viisi osumaa, 20 metrissä noin yhden ja 30 metrissä joka toinen taistelija saa yhden osuman.

Toki voi olla, että jakauma ei ole tasainen vaan keskittyy esim enemmän vaakatasoon.
Joo, näin toki. Veikkaan että nämä leviävät enemmän vaakatasossa kuin tasaisesti, joka ei välttämättä ole huono asia käyttötarkoitusta ajatellen.
 
  • Tykkää
Reactions: PSS
Olisko tämä hyvä väline särkemään Armatan sensoreita. Pimeässä vaunussa ei ole varmaan kellään kivaa..
 
Back
Top