Jäsen
@Commander in ehdottama asevelvollisuus oli voimassa 1922 Asevelvollisuuslaissa sillä erolla, ettei 18 kk aikaa ollu vaan ne oli 15/12 kk. Eduskunnassa 100 vuotta sitten asiasta väiteltiin oikeiston halutessa sitä 18 kk ja vastaan pani keskusta sekä nykyistä paljon pienempi vasemmisto. Kansainvälisesti nämä ajat oli lyhyitä. Ei oo ulkomuistista antaa muita vertailulukuja mutta pisin oli Ranska 5 v. Tosin homma oli sillä selvä eli siellä ei ollu kertauksia rauhan aikana. Joku pari vuotta oli palveluaika maailmalla vähintään:; briteillä ja USA:lla ei ollu rauhan aikana asevelvollisuutta.
Tästä sitten väännettiin eikä vasemmiston lyhyt palveluaikaesitys saanu kannatusta. Kompromissiin joutui oikeistokin tyytymään kuten politiikassa aina tapahtuu. Mutta silloin luotiin pohja ainakin sodanjälkeisen ajan suurelle ongelmalle: Kepu vaati ja sai porrastuksen palveluaikoihin. Perustelivat että maanviljelijän pojalle on tärkeää päästä pois kesäkuussa eikä vasta syyskuussa. Asia olisi voitu hoitaa laittamalla lakiin maatalouslomat niille jotka niitä tarvi, kun käytännössä kuitenkin niitäkin sitten saivat vielä tästä lyhennetystäkin versiosta. Porrastus oli kansainvälisesti miltei ainutlaatuinen sillä sellainen oli vain Ruotsissa; ehkä samalla tavoin syntynyt.
On turhaa kuvitella, että järjestelmien teknistyminen enää juuri vaikuttaisi palveluaikojen pituuksiin. Joskus niin oli: panssarimiehet ja varsinaisten viestikomppanioiden viestimiehet oli kaikki 11 kk. Tästä luistettiin myöhemmin viestin osalta. Nyt opetellaan perusasiat kartalla ja tasoilla (epiksessä), kun niitä ei voi muuten oppia. Joukko-osastoissa sitten tekniikalla joka tosin on helppokäyttöistä kun se toimii. Mulla on oma käsitys mitä sitten tapahtuu kun ei toimi. Jätän sen vain arvattavaksi, kun täällä aina joku pillastuu negatiivisuudesta.
Valmiusjoukot on jo laajentunu pataljooniksi parissa varuskunnassa tämän vuoden kokeiluaikana mutta kun se piti tehdä ilman rahaa niin palveluajat ei tietysti pidentyny miksikään. Viime vuoden tilastoin 6 kk palveluaika oli 43 % eli melkein puolet kuitenkin.