Suojeluharjoitusten panokset nousevat
Säkylässä harjoiteltiin käyttäen kovia taisteluaineita.
ruotuvaki.fi
Maavoimien esikunta innoissaan harjoituksesta
Ennen harjoitusta pidettiin oppitunti, jonka aikana käytiin selkeästi läpi harjoituksen läpivienti, aineet ja varotoimet. Tunnelma on katossa ja upseerit odottavat innolla harjoituksen alkamista. Satakunnan Pioneeri- ja viestipataljoonan komentaja, everstiluutnantti
Antti Rajahalme painottaa, että harjoituksella valetaan uskottavuutta suojeluun.
– Kun puhutaan kovista taisteluaineista, siinä on tietynlainen psyykkinen kuorma. On hyvä järjestää tällainen harjoitus turvallisessa ympäristössä lähialueella eikä sitten vaativassa virka-aputehtävässä puhumattakaan sodankaltaisista olosuhteista. Kuten muissakin harjoituksissa, tässäkin pyritään viemään harjoitus turvallisesti niin lähelle sitä tositilannetta kuin mahdollista, Satakunnan Pioneeri- ja viestipataljoonan komentaja, everstiluutnantti Antti Rajahalme kertoo harjoitusoppitunnilla.
Everstiluutnantin jälkeen pioneeritarkastaja, eversti
Juha Helle nousee luokkahuoneen eteen ja ilmaisee hyväntuulisesti näkemyksensä harjoituksesta.
– Olen äärimmäisen tyytyväinen, että voimme harjoitella kovilla taisteluaineilla Suomessa. Meidän ei tarvitse lähteä Kanadaan tai Tsekkiin. Säkylä oli luonnollinen valinta paikaksi, koska Suojelun osaamiskeskus ja suojeluosaamisen kehto sijaitsevat täällä, eversti Helle kertoo luokassa.
– Tänne on rakennettu hienot puitteet, ja nyt pääsemme katsomaan, miten harjoitus oikeasti onnistuu.
Insinöörimajuri
Timo Heiskanen, joka edustaa kemikaaliturvallisuuden osalta Maavoimien esikuntaa, painottaa harjoituksen riskien ja turvallisuuden tasapainoa. Insinöörimajuri teroittaa, että ”taistelija harjoittelee kovilla ampumatarvikkeilla – tässä kovat aineet ovat ne ampumatarvikkeet”.
Prikaati on tehnyt suunnattomasti töitä turvallisuusvaatimusten täyttymisen eteen. Koska taisteluaineet luokitellaan joukkotuhoaseiksi, ei niiden käyttö ole harjoituksessa missään nimessä huolimatonta.
Harjoituksessa on samankaltaisia varomääräyksiä kuin ammunnoissa. Aktiivihiilipukujen, kumisaappaiden, hanskojen ja suojanaamarin tiiveys tarkistetaan ennen harjoitusta tiiveyskokeella, jossa käytetään kyynelkaasua.
Kovien taisteluaineiden käytön riskit eivät eroa konseptitasolla kovien patruunoiden riskistä. Tapaturman todennäköisyys on erittäin matala, koska tapaturmien estämiseksi tehdään paljon töitä. Varoyhteydet, ensiapu ja varomääräykset ovat kaikki yhtä lailla läsnä.
Harjoitusalue rajattiin useammalla aidalla, joihin on kiinnitetty hengenvaaraa ilmaisevia kylttejä. Harjoittelussa otetaan myös huomioon vaikutukset ympäristöön. Itse taisteluaineita ei koskaan levitetä maastoon, vaan aineita käsitellään teräsalustojen päällä. Puhdistusaineiden ja muiden kemikaalien leviäminen ympäristöön on estetty harjoitusalueen keräysjärjestelmin.