Maavoimien kehittäminen

Ei niiden paikallisjoukkojen tarvitse liikkua juuri nimeksikään. Kunhan jollain bussilla tai kuormurilla pääsevät alle 10km siirtymään tarvittaessa niin hyvä niin. Vaikka omilla autoillaan, jos ei muuten. Siinäpä se onkin, kun niiden ei tarvitse tehdä mitään strategisia siirtymiä.
Ja muuttuu se nyssekin maastovärjätyksi muutamassa tunnissa ;)
 
Menee aika tekniseksi, mutta drone ohittaa tuon henkilömiina käsitteen vaikka teknisesti se kuuluu kategoriaan. Eli jos drone tunnistaa esim hahmon, sillä on kaksi vaihtoehtoa, 1) ilmoittaa käyttäjälle tai 2) autonomia. Loitering munitions voi käyttää helposti hahmon tunnistusta ja lentää vielä parvessa. Mutta se ei kuulu sopimuksen piiriin. Jaloilla kulkevat dronet eivät ole enään kömpelöitä. Pyörät ja telat on normi keinoja. Miinasta tulee kallis mutta parempaan tulokseen pystyvä kuin passiivisesta työkalusta. Tekoäly antaa vielä enemmän mahdollisuuksia, jos sillä on käytössä tunnistekirjasto, missä esim myös äänet yhdistetään hahmoon, kohteen taikka kohteiden varmistamiseksi.

Teknisesti se myös täyttää sopimusehtoja, tehden ko vehkeestä monimutkaisen. Miina muodossa akku ajaa tehtävänsä, niin että vehje ajaa itsensä ales taikka jos sille on asetettu aikaraja täyttyy. Mutta se laukaisu, koska siinä ei ole ihmistä välistä on eettinen asia.

Kuinkahan hyvin jalallinen drone kestää miinoihin kävelyn.
 
Ja muuttuu se nyssekin maastovärjätyksi muutamassa tunnissa ;)

Ei niiden paikallisjoukkojen tarvitse liikkua juuri nimeksikään. Kunhan jollain bussilla tai kuormurilla pääsevät alle 10km siirtymään tarvittaessa niin hyvä niin. Vaikka omilla autoillaan, jos ei muuten. Siinäpä se onkin, kun niiden ei tarvitse tehdä mitään strategisia siirtymiä.

Eikös uusissa paikallisjoukoissa kevyet jalkaväkipataljoonat ota alueellisten taisteluosastojen paikan
 
Niiden täytyy vain pystyä koordinoituun puolustukseen ja vastaiskuihin. Vastassa on tedennäköisimmin vastustajan erikoisjoukkoa. Kyllä sotaa käydään tänäpäivänä myös selustassa paljon jossa paikallisjoukot toimivat.
Juu @mmj ei välttämättä ymmärrä mitä niillä joukoilla tehdään. Toisaalta ei se ole myöskään panssariprikaati joka tarvitsee tykistöltä suojattua miehistönkuljetuskapasiteettia kaikille miehille.
 
Sitten tulee vielä tukuttain kaikkia takaportaan vartio ym. tehtäviä joissa ei todellakaan tarvi olla rivissä esim. alle 30v "paperilla hyvä kuntoista" reserviläistä.

Edelleen voimassa on harha etu- ja takaportaasta, taistelua käydään koko valtakunnan syvyydessä ja nämä takaportaan ei niin hyväkuntoiset ovat Ukrainassa olleet niitä jotka kohtaavat VDV-joukkoja sekä muita vympeleitä, ja joilla pitäisi olla kykyä taistella erikoisjoukkoja vastaan.

Niin, alunperinhän kyse oli siitä, että vihjailtiin miten nykyisen 280 000 SA-vahvuuden kasvattaminen olisi kiinni siitä että palvelukseen astuvia varusmiehiä olisi liian vähän tai järjestelmä ei kykene kouluttamaan niitä reserviin riittävästi vuosittain. Sehän nyt on täyttä tuubaa, koska vuosittain esim. 18 000 reserviin kotiutuvan tahdilla saadaan karkeasti 10-vuodessa 180 000 alle 30v. reserviläistä ja 20-vuodessa 360 000 alle 40v. reserviläistä, noista toki miinustetaan joku prosentti siviilitehtäviin varattuna koulutuksen/työpaikan mukaan jne. mutta suuruusluokat karkeasti kuitenkin näin.

Ja jos palataan tähän ikä kysymykseen, niin vaikka siellä ns. takaportaassa kohdattaisiin näitä VDV-joukkoja, niin mikä ihmeen kaava tai tilasto tekee vaikkapa niistä alle 30-35v miehityksen paikallisjoukoista sellaisia että heiltä löytyy kyky taistella erikoisjoukkoja vastaan, mutta esim. alta 40-45v. miehityksellä se ei enää onnistu?

Pv kertaukset esim. ovat ja tulevat jatkossakin olemaan sen verran harvojen herkkua, että vaikka ne paikallisjoukkojen kohdalle jatkossa joskus osuvatkin, niin se yksi extra viikko osalle väkeä ei luo mitään erityistä "kykyä taistella erikoisjoukkoja vastaan". Toki kaikki kertaus on aina plussaa ja esim. maakuntajoukoista löytyy varmasti todella päteviä(aktiivisesti harrastavia) esim. komp.kokoonpanoja, mutta oletan että tuollaiset (kokonaisuuden kannalta kuitenkin vähät) joukot komennetaankin niille kaikista tärkeimmille kohteille suojaukseen. Myöskään esim. pimeännäkövälineitä ei varmasti riitä kuin aivan tärkeimmille paikallisjoukkojen keihäänkärjille vaikka SA-vahvuutta supistettaisiin entisestäänkin.

Minä olen puhunut tämän ns. takaportaan vartiontitarpeen kohdalla paljon miesresursseja syövistä isoista ja laajoista esim. maahanlaskujen oletus alueista, lentokentistä ja peltoaukeista uhanalaisella sijainnilla. Ja vaikkapa ilmavoimien hajautetusta toiminnasta (kun lentokalustosta tyhjätkin maantietukikohdat miehitetään riittävän isolla tukevalla massalla, luo se haastetta tiedustelullekkin erottaa mihin iskeä milloinkin) Juuri tällaisissä kohteissa miesmäärät luovat sitä laatua, koska liian pieni määrä joukkoja (vaikka kuinka nuoria/hyvin varustettuja) on väkisin joko väärässä paikassa tai aivan liian alimitoitetulla voimalla. Ja vielä se vanha viisaus, erityisesti valmisteltua puolustusta vastaan tarvitaan vähintään 3/1 ylivoima, jos omat joukot joutuvat tekemään sen vastaiskun niin reilusti ruumiita on luvassa. Fiksusti valmistellussa puolustuksessa voidaan saada tosi helpollakin iso voitto. Hyökkääjä on niin haavoittuvainen vieraalla maalla ja uudessa tilanteessa tuollaisissa operaatioissa vaikka olisi kuinka ammattilainen.

Otetaan esimerkiksi nyt nämä Kiovan lähellä olevat lentokentät joihin tehtiin hekoilla maahanlaskuja, mitä halvatun väliä sillä olisi ollut että onko puolustajan ikäjakauma alle 30v, 40v vai 50v? Kunhan siellä vaan olisi ollut niitä aseenpiippuja riittävästi jo valmiina paikalla. Maahanlasku on aivan helvetin riskialtis operaatio, kuten nähtiin. Jos täysi LKP olisi Ukrainassa ollut valmis (tai edes osittain), niin noissa olisi käynyt todella heikosti hyökkääjälle jo alkumetreillä. Nyt kun ei ollut, niin jouduttiin iskemään takaisin pitkällä viiveellä ja osaava hyökkääjä ei olisi antanut niille tuota aikaa. Hostomel taisi vaihtaa sittemmin omistajaa useaan otteeseen, nyt ilmeisesti ollut jo pitkään hyökkääjän hallussa.

Jos meillä nyt otettaisiin oppia siitä mitä tuolla ollaan nyt nähty, niin kaiken teknisen kehittämisen lisäksi myös SA-joukkoja kasvatettaisiin omassa syvyydessä. Erityisesti siksi ettei se maksaisi juuri mitään, koska koulutettua reserviä löytyy ja pysytään miehistön osalta silti reilusti alle 50v. materiaalissa (jos sitä ikää halutaan tuijottaa, eikä selvittää kyvykkyyksiä fiksummin). Aseistuksestakaan homma ei pitäisi jäädä kiinni, koska meillä on ollut viimeksi 350 000 SA-vahvuus ja sitä supistettiin kun oletettiin ettei kaluston kyvyt enää riitä modernissa sodankäynnissä (mikä on kyllä nyt nähdyn perusteella ollut vähintään osittain harhaa). Kaikkea ei ole vielä pantu pataan ja lisää vapautuu sitä mukaa kun muita joukkoja modernisoidaan. Konetuliaseet löytyy kaikille, itkoa, sergeitä, epäsuoraa, (liikkuu näppärästi ottokalustollakin) eli kaikkea sitä mitä ei kannata laittaa enää raskasta ps-kärkeä vastaan maahyökkäyksen varsinaiseen painopisteeseen. Mutta mikä puree aivan täysillä kevyisiin maahanlaskujoukkojen kalustoihin.

Nostaisin esimerkkinä/tärkeänä osana ja kohtuu paljon miehistöä syövänä esim. epäsuoran, omassa syvyydessä vastatykistöstä ei ole huolta ja toiminta voi olla hyvinkin staattista, vanha parikaapeleihin perustuva viestivälineistön hitaus ei haittaa toimintaa, toisin kuin jatkuvasti liikkuvassa sodankäynnissä. Vanhaa epäsuoraa voidaan ryhmittää kaupungeissa sopivasti siten että sillä kattaa jonku maahanlaskulle otollisen kentän/aukea ja samalla kaupunkiin siltä suunnalta johtavan pääväylän tai kehätien jne. Kaikki voidaan vielä haarukoida ja maalittaa vimpan päälle valmiiksi. Jos joku uhka ei toteudu, patteri on niillä sijoillaankin vielä suojaamassa muita skenaariota. Kaikki edellä mainittu sopii myös jo vitsiksi leimatuille (myös paljon miehiä syöville) Sergei pattereille, siitä on vaan VDV kannalta vitsit kaukana jos maahanlasku osuukin niiden kohdalle. Ja niille ketkä väittävät kuinka täsmäaseet hoitaa kaikki tälläiset ryhmitykset ennalta alta pois, kehotan tutustumaan meneillä olevaan sotaan ja miten asia käytännössä sitten meneekin.

ps. toinen ja varmasti se kaikista valtavin iäkkäämpien ressujen tarve tulee huollon puolelta (rekkaralli tulee meilläkin olemaa melkoinen koska vahva epäsuora ja suluttaminen) jossa kokemus ja ikä nimenomaan luo sitä toimintakykyä. En tiedä miten nykyään, mutta SA-vahvuuteen kuului joskus ihan erillisiä huoltotykmenttejä (olisiko olleet ylijohdon alaisuudessa), voisi kuvitella että esim. pioneerien puolelta löytyisi vastaavien tarpeita (pioneeri rykmentit?) kun sulutetaan ja valmistellaan puolustusta. Onhan se tähän ylijäämä rk keskusteluun liittyen hyvä että niillekkin on ase kouraan(hyttiin) annettavissa vaikka tuskin kukaan olettaa että tälläisiltäkin "taistelijoilta" pitäisi löytyä se mystinen "kyky toimia erikoisjoukkoja vastaan" koska "harha etu- ja takaportaasta".

Tästä tulikin mieleen, että (koska muistelen että ylijohdon SA-vahvuus on nykyään melko olematon) onko tälläiset prikaatien ulkopuoliset esim. huolto ja pioneeri/rakennus kyvyt nykyään ulkoistettu alan yrityksille ja niitä ei tavallaan listattaisi enää SA-vahvuuteen?:unsure: Ymmärtääkseni kun tietyt kyvyt tosiaan otetaan suoraan siviilistä yrityksiltä työntekijöineen päivineen kriisi tilanteessa...
 
Viimeksi muokattu:
Tästä tulikin mieleen, että (koska muistelen että ylijohdon SA-vahvuus on nykyään melko olematon) onko tälläiset prikaatien ulkopuoliset esim. huolto ja pioneeri/rakennus kyvyt nykyään ulkoistettu alan yrityksille ja niitä ei tavallaan listattaisi enää SA-vahvuuteen?:unsure: Ymmärtääkseni kun tietyt kyvyt tosiaan otetaan suoraan siviilistä yrityksiltä työntekijöineen päivineen kriisi tilanteessa...
Niin, yritykselle, jonka työvoimasta puolet on venäläisiä ja niistä sitten puolet jo maahan rauhan aikana solutettuja spetsinatseja. Varmaan tulee hyvää huoltoa ja rakennusta tehtyä ehdottoman salassa.
 
Tässä hyvä linkki tuolta ukr.konf. ketjusta miltä Hostomelin kentällä näytti maahanlaskeutujan silmin:
https://v.ylilauta.org/69/54/6954de227ab0d793.mp4

Ihan sama mitä makkaranpaistajaa olisi ollut asemissa kentän reunoilla, kunhan niitä olisi vaan ollut mahdollisemman paljon. Jos ei väki syytä tai toisesta riitä, niin vähintään silmät epäsuoralle, ampuvat aseet ripoteltu muutaman km päähän kentästä parikaapeli yhteyksin. Täysin merkityksetöntä kuinka museokamasta olisi kyse, kunhan olisi väkeä joka laittaa murkulaa putkeen.
 
Tietenkin olisi hienoa, jos olisi AMV:t kaikille. Ei ole, eikä tule, mutta ei tuo ole mahdoton ongelma, kuten sanoin.

Ihteäni kyllä vähän huolettaa kuinka tekoilla varustettu alueellinen taisteluosasto muuttuu kevyeksi jalkaväkipataljoonaksi.

Pitäisi kuitenkin kyetä sotimaan suht laajalla taistelualueella.
 
Ihteäni kyllä vähän huolettaa kuinka tekoilla varustettu alueellinen taisteluosasto muuttuu kevyeksi jalkaväkipataljoonaksi.

Pitäisi kuitenkin kyetä sotimaan suht laajalla taistelualueella.

Ehkä se ei muutukaan... vaan siitä tulee kevyt jääkäripataljoona?

Oletko lukenut sen jalkaväen vuosikirjan jutun?

Ketjussa "Maavoimien kehittäminen" oli juttua vuosikirjasta, jossa mainittiin kevyet jääkäripataljoonat ja kevyet jalkaväkipataljoonat paikallisjoukkojen uusina joukkotyyppeinä.
 
Minkä takia muutes noita Kiinasta ostettuja rynkkyjä ei otettu kunnolla käyttöön vaan ostetut rynkyt meni suoraan varastoon?
 
Minkä takia muutes noita Kiinasta ostettuja rynkkyjä ei otettu kunnolla käyttöön vaan ostetut rynkyt meni suoraan varastoon?

Koska kotimaisia oli tarpeeksi? Foorumilla on myös kertoiltu, että ne olivat varastorasvassa, jonka poistaminen on hyvin työlästä. Ja muistelen, että joskus olisi ollut myös valitusta, kuinka eivät tahdo kestää koulutuskäyttöä.

Varastorasvassahan ne kinkkikiväärit ovat. Ja ilmeisen tukevasti koska sitä alkuperäistä ei liian ison työmäärän takia koskaan poistettu kuin osasta. Nuo kun jakaa volksturmille niin sota voi olla ohi ennen kuin rasvat on saunottu pois.
 
  • Tykkää
Reactions: PSS
Tässä hyvä linkki tuolta ukr.konf. ketjusta miltä Hostomelin kentällä näytti maahanlaskeutujan silmin:
https://v.ylilauta.org/69/54/6954de227ab0d793.mp4

Ihan sama mitä makkaranpaistajaa olisi ollut asemissa kentän reunoilla, kunhan niitä olisi vaan ollut mahdollisemman paljon. Jos ei väki syytä tai toisesta riitä, niin vähintään silmät epäsuoralle, ampuvat aseet ripoteltu muutaman km päähän kentästä parikaapeli yhteyksin. Täysin merkityksetöntä kuinka museokamasta olisi kyse, kunhan olisi väkeä joka laittaa murkulaa putkeen.
Tässä vielä myöskin erinomainen pätkä ilmeisesti samalta kentältä/hyökkäyksestä tst-hekosta tukemassa maahanlaskua. Alueet on kentillä todella laajoja, siellä näkyy kyllä jotain puolustajan järjestelmä ajoneuvoja joihin kopteri ampuukin. Ja jostain ammus it:stä kopterikin kait ottaa osumaa kun joutuu laskeutumaan. Mutta pointti edelleen sama, tuollaisiin kohteisiin uppoaisi ensilinjassa vanhentueeksi osittain julistettua aseistusta joukkoineen vaikka kuinka paljon. Hostomelin kentän ensimmäisestä taistelusta nyt kirjoitettu raportti myös toteaa että joukkoja olisi vedetty epäonnistumisen jälkeenkin pois koptereilla. Ei varmasti olisi onnistunut valmiiksi paikalla olleen puolustajan epäsuoran läsnä ollessa.
 
Tässä vielä myöskin erinomainen pätkä ilmeisesti samalta kentältä/hyökkäyksestä tst-hekosta tukemassa maahanlaskua. Alueet on kentillä todella laajoja, siellä näkyy kyllä jotain puolustajan järjestelmä ajoneuvoja joihin kopteri ampuukin. Ja jostain ammus it:stä kopterikin kait ottaa osumaa kun joutuu laskeutumaan. Mutta pointti edelleen sama, tuollaisiin kohteisiin uppoaisi ensilinjassa vanhentueeksi osittain julistettua aseistusta joukkoineen vaikka kuinka paljon. Hostomelin kentän ensimmäisestä taistelusta nyt kirjoitettu raportti myös toteaa että joukkoja olisi vedetty epäonnistumisen jälkeenkin pois koptereilla. Ei varmasti olisi onnistunut valmiiksi paikalla olleen puolustajan epäsuoran läsnä ollessa.
Selviääkö tuosta lentäjien juttelusta mikä tuon toi alas?
 
Tässä vielä myöskin erinomainen pätkä ilmeisesti samalta kentältä/hyökkäyksestä tst-hekosta tukemassa maahanlaskua. Alueet on kentillä todella laajoja, siellä näkyy kyllä jotain puolustajan järjestelmä ajoneuvoja joihin kopteri ampuukin. Ja jostain ammus it:stä kopterikin kait ottaa osumaa kun joutuu laskeutumaan. Mutta pointti edelleen sama, tuollaisiin kohteisiin uppoaisi ensilinjassa vanhentueeksi osittain julistettua aseistusta joukkoineen vaikka kuinka paljon. Hostomelin kentän ensimmäisestä taistelusta nyt kirjoitettu raportti myös toteaa että joukkoja olisi vedetty epäonnistumisen jälkeenkin pois koptereilla. Ei varmasti olisi onnistunut valmiiksi paikalla olleen puolustajan epäsuoran läsnä ollessa.

Oho! Tuohan on se sama kopteri, jota ihmeteltiin Ukraina-ketjussa joskus hyökkäyksen alkupäivinä, että kuinkas se nyt tuolleen pellolle on noin nätisti ja ehjänä laskeutunut. Mitäköhän lentäjille kävi ja Ukrainako videon julkaisi? Jokin kypäräkamera kai kuvannut tuon. Tosin ihmettelen, että niin paljon on sumennettu videosta, ja mikä se naru oli siinä pilotin vasemmalla puolella ikkunalla?

Noin muutoin tuohon vanhaan kalustoon ja miesmäärään kommentoidakseni... Pidän jonkinlaisena ongelmana tuollaisen pumpun liikekannallepanonopeutta. Vaikka toki tämäkin on osin järjestelykysymys. Voihan sitä ajatella, että pistetään jonkin perustamislistalla vähän matalammalla olevan prikaatin Stingerit tai Bolidet liikekannalle jo heti alkuvaiheessa, vaikka muuta prikaatia ei vielä ajettaisikaan ylös. Ohjusmiehet passiin kentänlaidalle (tai ehkä parempaan tuliasemaan) ja sitten kun saadaan poliitikoilta lupa laajentaa liikekannallepanoa, niin pistetään liikekannalle se Sergei-patteri ja vartiokomppania ja liitetään ohjusmiehet takaisin osaksi liikekannallepantavaa prikaatia.
 
Tässä vielä myöskin erinomainen pätkä ilmeisesti samalta kentältä/hyökkäyksestä tst-hekosta tukemassa maahanlaskua. Alueet on kentillä todella laajoja, siellä näkyy kyllä jotain puolustajan järjestelmä ajoneuvoja joihin kopteri ampuukin. Ja jostain ammus it:stä kopterikin kait ottaa osumaa kun joutuu laskeutumaan. Mutta pointti edelleen sama, tuollaisiin kohteisiin uppoaisi ensilinjassa vanhentueeksi osittain julistettua aseistusta joukkoineen vaikka kuinka paljon. Hostomelin kentän ensimmäisestä taistelusta nyt kirjoitettu raportti myös toteaa että joukkoja olisi vedetty epäonnistumisen jälkeenkin pois koptereilla. Ei varmasti olisi onnistunut valmiiksi paikalla olleen puolustajan epäsuoran läsnä ollessa.
Ilmarynnäkkövideota katsellessa tuli kyllä mieleen että joku pesäkkeeksi kaivettu Stugikin olisi ollut hyödyllinen laite...
Tuon taistelun tapahtumat ovat vähän epäselvät vielä. Venäläisen version mukaan he eivät missään vaiheessa menettäneet kentän hallintaa, ukrainalaiset tulittivat vain kenttää tykistöllä (ja tässä vaiheessa An-225 olisi tuhoutunut).
 
Edelleen voimassa on harha etu- ja takaportaasta, taistelua käydään koko valtakunnan syvyydessä ja nämä takaportaan ei niin hyväkuntoiset ovat Ukrainassa olleet niitä jotka kohtaavat VDV-joukkoja sekä muita vympeleitä, ja joilla pitäisi olla kykyä taistella erikoisjoukkoja vastaan.

Sodan ihan ensipäivän herätyksiä itselle oli se kun tajusin paikallispuolustuksen merkityksen venäläistä doktriinia vastaan. Jos Ukrainan tapahtumia peilaa kotimaiseen kontekstiin, niin paikallispuolustus olisi ollut ensimmäisenä taistelussa! Vastassa maahanlaskujoukkoja, muita erikoisjoukkoja ja kaiken maailman säbotöörejä.

Aiemmin ajatus siitä, että paikallispuolustus kohtaa hekoja massoittain olisi tuntunut lähinnä sadulta, niin eipäs olekaan. Toki uskoisin meidän ilmapuolustuksen olevan siinä määrin vahvempi, että kynnys kokeilla mahalaskua meillä suoraan ytimeen on ehkä korkeammalla kuin Ukrainassa.

Tässä suhteessa maavoimien organisaatiouudistus (tai miksi sitä kutsua) alueellisten ja paikallisjoukkojen yhdistämisestä on varmasti oikean suuntainen, kun paikallisilla on käytössään orgaanisesti enemmän ja monipuolisempaa tulivoimaa. Edellinen mvkom Hulkko puhui koko toimikautensa läpi hyvin voimakkaasti paikallispuolustuksen merkityksestä ja kehittämisestä ja täytyy sanoa, että mies selvästi tiesi mistä puhui.
 
Viimeksi muokattu:
Hmm. Putkimiinalla, eikun siis putkiräjähteellä tai millä hyvänsä poksahtavalla voi saada mielenkiintoisia tuloksia sotilaallisessa toiminnassa.
Jos tekisi rautalankajakoa tähän, niin:
Miina = passiivinen laukaisu eli kukaan ei kaitse, räjähtääkö vai ei.
Panos, räjähde yms. = joku vahtii ja laukaisee.

Putkimiina vs. käsikranaattiviritys = ei ole kahta puhetta, kumpi on miinaksi asennettaessa turvallisempi käyttää. Putkimiina voittaa siinä kategoriassa aina. Esivalmistellun putkimiinan pyöräyttää aika nopeasti paikalleen ja asentaa käyttökuntoon hidastamaan perässä tulijoita.

Mutta, miinaksi ei saa siis Ottawan sopimuksen mukaan näitäkään asentaa. Tähysteisenä saa kyllä edelleen käyttää.

Putkimiinoja oli aikanaan kahta mallia, joista vanhempi ja käytöstä uskoakseni jo aikaa sitten poistunut malli oli valettu. Uudempi oli tehty jousiteräksestä, jonka parempi sirpalevaikutus tuli todennettua tuona aikana tehdyssä erilaisten räjähdevaikutusten tehoa mallintavassa kenttäkokeessa.

Putkarien lisäksi testattiin omavalmisteisia romumiinoja, ratakiskon katkaisua, telluja, porapatruunoita, r-tulilangan käyttöä eri tarkoituksiin, kylkimiinaa, muoviräjähteen monia mahdollisuuksia ja töntöntöön eri annoskokojen avulla tehtävää metsänhoitoa. Sampermentti sentään että jännitti käydä laittamassa kaikki nallit paikalleen, mutta oli kyllä sitten hienoa laukaista koko komeus kerralla. Tuolloin käytettiin normaalihommissa yleensä kondensaattorilaukaisimia, mutta tässä luotettiin toisen kahinan aikaiseen saksalaiseen virtakoneistoon. Ja kyllähän se kenttä lähti niin että heilahti.
Ennen puhuttiin tähysteisistä miinoista ja passiivisista miinoista. Minä en "miina"- sanaa kaihda vaikka joku yrittää asiaa naamioida. Olen sen koulukunnan miehiä ja aikansa opetuslapsi:).

Venäjä ei kunnioita juurikaan mitään sopimuksia sodankäynnissä, kuten on nähty Ukrainasta ja muualtakin. En näe mitään syytä että leikitään leikkejä jonkun nimen kanssa tai mietitään meille jo alunperin hankalaa sopimusta, jonne trolli-Halonen meidät pakotti. Se jos mikä satoi Putinin laariin. Tragikoomista on että ryssä pommittaa siviilitalot, lastensairaalat ja koulut pölykasoiksi ja me täällä voihkimme että miten hyväksyttyä on käyttää omia miinoja tuollaista epäinhimillistä vastustajaa vastaan?!

Ajat on tietysti muuttuneet ja muitakin kykyjä on olemassa sakaramiinojen korvaamiseen. Putkimiina olisi kuitenkin hyödyllinen ja sen käyttäminen voidaan virallisesti tehdä tähysteiseksi. "Epävirallinen käyttö" olisi sekin syytä pitää mielessä.

Edit. Lisään vielä että suomen pitäisi irtisanoutua heti kaikista tavanomaisten aseiden rajoituksista sodankäynnissä. Siihen kuuluu rypäleasekielto ja maamiinakielto. Niihin voi palata sitten joskus jos naapuri järkevöityy, mutta en ihan heti odottaisi.
 
Oho! Tuohan on se sama kopteri, jota ihmeteltiin Ukraina-ketjussa joskus hyökkäyksen alkupäivinä, että kuinkas se nyt tuolleen pellolle on noin nätisti ja ehjänä laskeutunut. Mitäköhän lentäjille kävi ja Ukrainako videon julkaisi? Jokin kypäräkamera kai kuvannut tuon.
Tuo on ilmeisesti eri laite: maalaus ei näytä samalta, ja se alkupäivinä kuvattu oli pudonnut vähän erilaiseen maastoon. Kuulostaisi amatöörin korviin että hydrauliikkaan olisi tullut osuma? Lasku oli hyvin pehmeä. Hämmästelen ettei käytetä ohjuksia lainkaan, vai oliko ne tässä vaiheessa jo ammuttu? Videolla näkyy ukrainalaisten oikeaoppinen kiitoradan blokkaaminen.

Tämä video on Venäjän julkaisema ja saatetekstin mukaan lentäjät selvisivät pakkolaskusta. Joku twitteri-idiootti oli ruvennut revittelemään "omg sehän on pakkolasku, ääniraita unohtunut editoida" ja IS oli tietysti tarttunut täkyyn "nolosta mokasta".... :sneaky:

Jostain syystä Ka-52 näyttää olevan paljon enemmän käytetty kopteri sekä Ukrainassa että Syyriassa kuin Mi-28? Se esiintyy sekä videoilla että todennetuissa taistelutappioissa paljon enemmän.
 
Back
Top