Paljonko venäläiset kärsivät tappioita Nioben upotuksen yhteydessä? Wikipedia ei kerro muusta kuin Nioben omista tappioista.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Aika vähän, lähteet puhuvat 1-2 koneesta. Il-2:t hyökkäsivät pienillä pommeilla ja konetykeillä ja onnistuivat lamauttamaan osan ilmatorjunnasta ja heti perään tuli Bostonit ja Pe-2:t. Nioben tykit oli suojattomia:Paljonko venäläiset kärsivät tappioita Nioben upotuksen yhteydessä? Wikipedia ei kerro muusta kuin Nioben omista tappioista.
Suoritettiinko torjuntalentoja laisinkaan?Aika vähän, lähteet puhuvat 1-2 koneesta. Il-2:t hyökkäsivät pienillä pommeilla ja konetykeillä ja onnistuivat lamauttamaan osan ilmatorjunnasta ja heti perään tuli Bostonit ja Pe-2:t. Nioben tykit oli suojattomia:
Täytyy katsoa hylyt.netistä mitä kotkan edustalla makaa.Joo, Nioben komentaja väitti laivan ampuneen alas kymmenkunta konetta. Itälähteet puhuvat yleensä 1-2 alasammutusta ja 4 pahasti vaurioituneesta. Viimeisen aallon Boston ainakin ammuttiin alas ja lentäjä sai postuumin Neuvostoliiton Sankari-tittelin.
Torjuntalentoja ei taidettu tehdä, laivahan oli siirretty Kotkaan siksi kun hävittäjäsuojaa satamalle ei oikein ollut antaa.
Ei amiraalit sentään ihan tolloja olleet. Tuo Yamaton it-aseistushan oli laivan suunnitteluaikana hyvinkin vahva. Brittiläisten taistelulaivojen it-aseistuksen kehitys:Todellisuudessa lentokoneet olivat vaarallisia jo paljon aikaisemmin.
Mutta amiraaleilla meni aika tajuta se, yli 20 vuotta.
Esim. Yamamoton it- aseistua oli mitätön kun se valmistui 16,12,1941.
12 × 12,7 cm (6×2), 24 × 25 mm IT (8×3), 4 × 13,2 mm IT (2×2)
48 kpl
Kun asiaa sitten valkeni yleisesti merivoimille maailmalla, niin South Dakota luokan laivassa oli
16 or 20 × 127 mm 76 × 40 mm 67 × singl 20 mm asetta
~ 163 it asetta.
Sitten kun tuli syöksypommittajia jotka pystyivät pudottamaan 250kg (tai isomman) pommin tarkasti niin laivat alkoi olla oikeasti vaarassa.
Nykyään konekääntäjät on niin hyviä, että venäjänkielisiä lähteitä voi käyttää, kuten täällä on ennenkin nähty. Sanoisin kuitenkin, että kyse on kääntäjän virheestä: Eihän saaristoon voi desantteja pudottaa, kun ei tiedä päätyvätkö ne saareen vai mereen. Majakan pommitus on kuitenkin tapahtunut; se mainitaan Eino Pukkilan kirjassaTämä tarina on historioitsija Vitali Dotsenkon artikkelista jossa siteerataan Itämeren laivaston tiedustelu-upseeria. Hänen mukaansa laivaa etsimään 'pudotettiin/lähetettiin' tiedusteluryhmiä joista yksi löysi panssarilaivaa esittävän 'maketin'. Konekäännös on voinut tehdä tuohon virheitä tai monitulkinnaisuuksia, ehkä siinä on tarkoitettu alkujaan tiedustelulentoja? Tarina voi olla ns. sotajuttu alkujaankin.
Ei amiraalit sentään ihan tolloja olleet. Tuo Yamaton it-aseistushan oli laivan suunnitteluaikana hyvinkin vahva.
Mitchell uskoi että raskaat vaakapommittajat voisivat upottaa taistelulaivat. Tämä onnistuikin joskus jos laivat olivat satamassa liikumattomina. Merellä laivat väistivät. Lisäksi lentokoneiden pommit olivat pitkään liian pieniä, 50-100kg pommi ei panssaroidulle alukselle useinkaan tehnyt vahinkoa.
Kyllä jäsen @fulcrum on oikeassa tässä väittelyssä. Mitchelin koetulokset ovat kiistanalaisia tänäkin päivänä. Liikkuvaan alukseen ei vaakapommituksella osuttu edes II MS aikana ja vasta kun lentokoneet kehittyivät riittävän kantaviksi torpedoaseistukseen, muodostui oikea uhka laivoille. It-aseistuksen ripeä lisäys vuodesta 1940 lähtien johtui myös siitä, ettei II MS alkaessa ollut mitään käsitystä ilmatorjunnan tulen tehosta, kun ei oltu sodittu. Siis täsmälleen sama tilanne, kun tänään on laivojen omasuoja-it:n osalta.Joskus tuli luettua 1920- luvun Hakkapeliitta- lehtiä, ja niiden sivuilla kävi keskustelu asiasta hyvinkin kiivaasti. Meriupseerien järkytykseksi oli USA: ssa onnistuttu upottamaan pommituskokeissa taistelulaiva Alabama, ja siitä lähti hyvin mp- net- tyyppinen väittely.
Miten niin.Ei amiraalit sentään ihan tolloja olleet. Tuo Yamaton it-aseistushan oli laivan suunnitteluaikana hyvinkin vahva.
Japanin laivastolta puuttuivat kokonaan keskiraskaat it-aseet. Type 96 25 mm ilmatorjuntatykkiä löytyi suurimmasta osasta Japanilaisten pintalaivaston aluksista sekä sukellusveneistä. Aseen hyödyllisyyttä rajoitti sen tehokas kantama, noin 1000m. Seuraava kaliiberi olikin sitten laivoilla 75 mm.Miten niin.
Ilmatorjunta saattoi olla ”vahva”, muihin tuon ajan laivoihin nähden.
Mutta esim, keskiraskas aseistus puutui kokonaan (40/37mm aseet).
Minulla on se käsitys että, aseet ovat suojamassa laivaa.
Ja siihen tarkoitukseen aseistuksen määrä ja laatu oli riittämätön.
Lisäksi japanilla oli taito käyttää lentotukialuksia laivoja vastaan.
Joten ”amiraaleilla” oli tietoa mutta he eivät osanneet käyttää sitä hyödyksi.
Hyödyllisyyttä rajoitti myös sen pienestä (15 ls) lippaasta johtunut vähäinen tulinopeus.Type 96 25 mm ilmatorjuntatykkiä löytyi suurimmasta osasta Japanilaisten pintalaivaston aluksista sekä sukellusveneistä. Aseen hyödyllisyyttä rajoitti sen tehokas kantama, noin 1000m.
Japanin laivastolta puuttuivat kokonaan keskiraskaat it-aseet. Type 96 25 mm ilmatorjuntatykkiä löytyi suurimmasta osasta Japanilaisten pintalaivaston aluksista sekä sukellusveneistä. Aseen hyödyllisyyttä rajoitti sen tehokas kantama, noin 1000m. Seuraava kaliiberi olikin sitten laivoilla 75 mm.
Yamaton ja Musashin it-aseita lisättiin sodan aikana huomattavasti, mutta mainitsemasi keskiraskas aseistus puuttui edelleenkin.
Yamaton ilmatorjuntatykkien lukumäärä:
06/43 12 x 5" + 36 x 25 mm
04/44 24 x 5" + 98 x 25 mm
07/44 24 x 5 " + 113 x 25 mm
03/45 24 x 5" + 152 x 25 mm
Musashin ilmatorjunta oli vastaavasti:
07/44 12 x 5" + 130 x 25 mm
Vaakapommittajat muuttuivat laivoille vaarallisiksi vasta kun liukupommit tulivat käyttöön.
Sanshiki ammuksista:Olihan niillä myös it-paukut niille 460mm päätykeille, Sanshikidan. Musashi tiputti niillä 4 konetta Intrepidiltä. Kävivät vain kovasti putken eliniän päälle ja niillä ampuminen jostain ihme syystä häiritsi muiden it-aseiden miehistöjä...
Tirpiz taisi kanssa jossain vaiheessa saada it-ammukset 380mm päätykeilleen.
Japsien 25-millisestä oli vissiin aiemminkin puhetta. Sehän tehtiin korvaamaan juurikin Vickersin 40-millistä joka oli jo rauhan aikana huomattu huonoksi. Voi olla että siellä oltiin liian vähään tyytyväisiä kun oli saatu aikaiseksi ase joka nyt oli ainakin parempi kuin Vickers. Sota-aikana se osoittautui sitten vähän tuhnuksi, etenkin loppupuolella kun lentokoneista tuli nopeampia ja lujempirakenteisia.
Boforsista tehtiin myös 25mm versio, mutta se ei tainnut olla suuri hitti maailmalla.
Skip bombing oli erittäin tehokasta mutta erittäin vaarallista hyvin aseistettua vastustajaa vastaan. Syykin näkyy tuosta kuvasta, hyökkäävä kone joutuu lentämään laivan yli jolloin todennäköisyys joutua alasammutuksi on jonkun verran suurempi kuin vaikka kamikaze-lentäjällä. Onko tuo kohdealus joku kaibokan vai mikä, aika kevyesti aseistettu purkki kuitenkin?Poikkeuksena tietysti tuo "skip bombing", jolla Niobekin upotettiin. Amerikkalaiset kehittivät tuon taiteeksi Tyynenmeren sotanäyttämöllä, käyttäen jopa nelimoottorisia. Tosin mitään hävittäjäaluksia suurempia sotalaivoja ei taidettu tuhota.
Ym. kuvassa on Type C -luokan saattaja (mm. 2x120mm+ 6x25mm tykit).Skip bombing oli erittäin tehokasta mutta erittäin vaarallista hyvin aseistettua vastustajaa vastaan. Syykin näkyy tuosta kuvasta, hyökkäävä kone joutuu lentämään laivan yli jolloin todennäköisyys joutua alasammutuksi on jonkun verran suurempi kuin vaikka kamikaze-lentäjällä. Onko tuo kohdealus joku kaibokan vai mikä, aika kevyesti aseistettu purkki kuitenkin?