30- ja 40-luvuilla Ruotsissa puuhailtiin laivaston laajentamista. Ohjelman tuloksena valmistui lopulta kaksi Tre Kronor-luokan risteilijää. Muitakin lennokkaita vaihtoehtoja pohdittiin.
Pansarskepp 1934 oli n. 8000 tonnin alus, lähinnä päivitetty versio Sverige-luokasta. Aseistuksena olisi ollut 4*283mm ja 12*120mm yleistykkiä. Aluksen ilmatorjuntakyky olisi ollut melkoinen - 8 raskaan it-tykin täysilaita olisi päihittänyt monen taistelulaivankin ilmatorjunnan.
Myöhemmässä vuoden 1939 esityksessä tingittiin jonkun verran aseistuksesta ja panssaroinnista ja parannettiin vedenalaista suojausta (useimmat tämän kokoluokan alukset olivat hyvin suojattomia torpedoja ja miinoja vastaan, kuten meillekin surullisesti selvisi). Se olisi käyttänyt samoja 10 tuuman tykkejä kuin meidän panssarilaivamme.
Thörnell-Strömbeckin esityksessä oli enemmän mutta pienempiä tykkejä: 8*190mm kahdessa neloistornissa(!). Kannelta olisi laukaistu lentokoneita.
Vuosina 1940-41 tehtiin italialaisen Ansaldon suunnittelutoimiston avulla useampia luonnoksia 'suuresta tykistöaluksesta' (16000 tonnia) joka käytännössä olisi ollut pieni taisteluristeilijä:
Kuvassa suurin 11 tuuman tykeillä varustettu versio, pienemmissä olisi ollut 210mm tykit.
Kaikissa näissä aluksissa nopeustavoite oli 20 solmua tai yli jotta taktiset ominaisuudet olisivat vastaavat kuin Sverige-luokassa.
Vielä 1944 tehtiin pari panssarilaivaluonnosta. Ensimmäinen oli varsin samannäköinen kuin suomalaiset panssarilaivat mutta 190mm tykit ja tuplasti konetehoa. Jälkimmäinen oli hyvin erikoinen: yksi 210mm tykeillä varustettu kolmoistorni keskellä ja keulapotkuri!
Tässä on ilmeisesti haettu mahdollisimman suurta ketteryyttä saaristossa ja vahvaa vedenalaista suojausta. Ilmatorjunnan (8*57mm) ampuma-ala on erinomainen.
Vielä on mainittava 1946 suunniteltu
"Hangarkryssare" eli pieni (8000 tonnia) tukialus:
Huomaa lentokannelle piirretty Vampire. Suihkukoneaikana näin pieni tukialus olisi ollut kuitenkin nopeasti vanhentunut. Aluksen pituus oli noin 148 metriä, vrt. Independence-luokan kevyt tukialus 190m ja sitäkin pidettiin liian pienenä suihkukoneille.