Merisodan historiasta

odotellessa voi vaikka katsoa oheisen niukoista aineksista kootun tunnelmallisen videon Nuoli-luokasta. Mutta täytyy sanoa, että ne niukat ainekset on ainakin saatu kohdalleen!
Hyvä muistutus siitä ettei kuvamateriaalia tuolta aikakaudelta löydy ollenkaan samalla tavalla kuin nykyään. Ja pisteet musiikista. Merisotilaallinen sukupolvikokemus, joka luo oikean tunnelman ilman lentotukialustakin.
 
Pari päivää sitten taltioitu USA:n merisotakoulun luento siitä miten historiallisesti ryssä peitotaan merisodassa. Asiaa erit. mm. Krimin sodasta.

 
Mark Feltonin historiakatsaus siitä miten ekan maailmansodan jälkeen Saksa alkoi salassa kehittää uudelleen sukellusveneasettaan. Suomikin auttoi tässä kaikessa hiljaisuudessa.

 
Mark Feltonin historiakatsaus siitä miten ekan maailmansodan jälkeen Saksa alkoi salassa kehittää uudelleen sukellusveneasettaan. Suomikin auttoi tässä kaikessa hiljaisuudessa.
Juu. Asiasta kiinnostuneiden kannattaa lukea Björn Forsenin ja Annette Forsenin erinomainen ja perusteellinen kirja
Saksan ja Suomen salainen sukellusveneyhteistyö.
Wsoy 1999
Vahva suositus.
 

Liitteet

  • Sukellusveneyhteistyö.webp
    Sukellusveneyhteistyö.webp
    29.9 KB · Luettu: 8
Tämmöisen ennakkomainoksen löysin. 16.4.2025 Kotkan Merikeskus Vellamossa.



Komentajakapteeni (evp) Mika Suutarinen esitelmöi merivartijoiden sotakokemuksista Suomenlahdella vuosina 1939–1944. Pääpaino on vähemmän tunnetun sotahistorian eli osasto Jääsalon, 2. Meripoliisikomppanian ja 2. Merivartiokomppanian vaiheissa vuosina 1941-1944.

Lisäksi Suutarinen kertoo, miten kaikki Lavansaaressa olleet merivartijat menettivät henkensä saaren joutuessa sodan jalkoihin syksyllä 1939. Vain aseman emäntä jäi eloon. Esitelmässä kuullaan myös muun muassa vartiomoottoriveneiden roolista Somerin taistelussa vuonna 1942, vartiolaiva Uiskon uppoamisesta 1943 ja Lapin sodan alkamiseen vaikuttaneista tapahtumista Suursaaressa syyskuussa 1944

Mika Suutarinen on palvellut Kotkan merivartioalueella Hurpun, Santion ja Pirttisaaren merivartioasemilla sekä Suomenlahden merivartioston vartiolaivoilla. Harrastuksenaan hän tutkii merivartiolaitoksen yksiköiden sotataivalta.

Kaikille avoin ja maksuton esitelmä on osa merivartioinnin 95-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa Merikeskus Vellamossa, ja sitä voi seurata paikan päällä Vellamon auditoriossa. Esitys myös suoratoistetaan, ja linkki julkaistaan tällä sivulla. Tallenne on katsottavissa kahden viikon ajan Vellamon YouTube-kanavalla.
 
Erittäin mielenkiintoinen herkkupala kaikille Midwayn taistelusta kiinnostuneille. Amerikkalainen merisotaekspertti Jonathan Parshall debunkkaa taisteluun liittyviä myyttejä ja virheellisiä käsityksiä.


Tämä kirja on ylivoimaisesti paras Midwayn taistelusta kertova teos jonka olen lukenut.

s-l960.webp
 
Turun Forum Marinum mainostaa esitelmiä.


Mikko Meronen: Neuvostoliiton Itämerenlaivaston toiminta Suomen vesillä 1944-1945

Neuvostoliiton sukellusveneet käyttivät Suomen satamia, kuten Turkua, Helsinkiä ja Hankoa, tukikohtina operaatiossaan Saksaa vastaan Etelä-Itämerellä. Sukellusveneitä huollettiin ja telakoitiin suomalaisilla telakoilla. Crichton-Vulcanin-telakka Turussa huoli yli kymmentä neuvostoliittolaista sukellusvenettä.



Carl-Fredrik Geust: Vuosisadan upotukset – 80 vuotta Wilhelm Gustloff ja Steuben -evakkolaivojen upotustragediasta Gdanskin edustalla.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top