Huhta
Greatest Leader
Järjestelmä on todennäköisesti halvempi ja korvaa hyvin rannikkotykistöä, koska ohjuksia saadaan riittävästi. Ne eivät korvaa toisiaan vaan täydentävät kuten tykistö ja MTO nyt.
Todennäköisesti halvempi, vaan minkä verran? Entä mikä on sinulle riittävästi?
Miksi pitäisi hakea aina monipuolisuutta? Jos merivoimat on päätynyt tutkahakuun Gabrielilla niin ei se voi huono olla. On ainakin ehdoton sääriippumattomuus.
Läheskään kaikki tutkahakupäät eivät toimi saaristossa hyvin. Marten osalta se on toki spekulaatiota, ja suuremmaksi ongelmaksi näen kuitenkin alhaisen herätteen maalit.
Spike-ER:llä voi ampua erikoisjoukkojen jäykkärunkoista kumivenettä. Onnistuuko Martella? En tiedä, mutta epäilen vahvasti. Miinanraivauksessakin trendi on pieniin, miehittämättömiin aluksiin. Atlas on jo toimittanut ARCIMS-järjestelmää niin briteille kuin saksalaisillekin ja lisää on tilauskannassa. Jos rannikko-ohjus ei pysty torjumaan tehokkaasti tällaisia maaleja, se on käyttökelvoton!
Lisäksi maakohteeseen ampumisen mahdollisuus olisi tätä päivää. Perusversiolle ei sitä kykyä mainosteta.
Marte 2N on silti todennäköisesti puolet kevyempi kuin Gabriel ja ei mikään ohjus liiku kävellen tai hevosella. Kyllä ne kaikki vaativat jonkin ajoneuvon .
Pitkillä siirtymillä kulkuneuvo on tarpeen. Perillä ohjus olisi vielä hyvä saada miesvoimin veneestä saareen ja laukaisuvalmiiksi. Näin toimitaan Suomessa Spike-ER:n kanssa. Ruotsi ja Norja toimivat näin Hellfiren kanssa.
100 kilometrin kantaman ohjuksen voi tietysti ampua mantereelta kuorma-auton päältä. 20-30 km kantaman ohjuksella tilanne onkin kinkkisempi. Hanko-Maarianhamina välisellä merialueella kantama ei riitä mantereelta, ja kuorma-autolaveteille soveltuvat saaret taas ovat harvassa (ts. kuorma-autolavetit olisivat helpohkosti tiedusteltavissa ja tuhottavissa).
Tuollaisen lyhyen kantaman ohjuksen pitää siis olla käsiteltävissä miesvoimin, kuten Spike-ER. Yli 300 kg Marte ei sitä käytännössä ole, mutta 100 kg painoluokan ohjukset ovat vielä kohtuullisen inhimillisiä käsiteltäviä miehissä. Koko ongelma tietysti ratkeaa, jos luovutaan ajatuksesta, että rannikko-ohjus on halpa ja ressujen käyttämä ase. Tilataan lisää Jehuja kevyiksi ohjusveneiksi varusteltuina. (Millä rahalla???)
Perusversio riittää hyvin horisonttiin saakka, eikä 35 km matkalla tarvita datalinkkiä välttämättä. Ammu-ja-unohda on riittävä kun ammutaan lähellä olevia maaleja kuten maihinnousualuksia, taistelu/kuljetusveneitä jne. Tuolla voi ampua useita maaleja nopeasti ja lyhyellä varoitusajalla. Tst-kärki on riittävä tuhoamaan kaikki pienet maalit ja vaurioittamaan suurempia.
Enpä tiedä. Ohjuksen ominaisuudet ovat kovin ristiriitaiset. Lyhyt kantama, keskikokoinen taistelukärki, arveluttava tutkahakupää, ei datalinkkiä... Halpa ja riittävän hyvä? Noilla spekseillä minua houkuttaisi enemmän soitella Linköpingiin ja kysyä tarjousta RBS-15:n elinkaaripidennyksestä minimitasolla. Maalavetit, käyttäjät ja huolto-osaaminenkin on jo olemassa.
Gabriel on selkeästi suurempi järjestelmä, näkeehän sen kontistakin. Sillä torjutaan isoja maaleja kaukana avomerellä tai saaristossa. Nuo eivät ole toisiaan korvaavia kuten sanoin, vaan Marte on vaihtoehto rannikkotykkien korvaajaksi. En tiedä mitä Gabriel vaatii suunnitteluun ja ohjaukseen maalla, mutta Martessa on kaikki suhteellisen kompaktissa paketissa omaa tutkaa myöten. Eikä sitä tarvitse rahdata saaristoon, vaan siellä hoitaa homman vaikkapa Spike ER.
Kontista? Johan vitsin murjaisit! Katsopa noita konttilukkoja, vieressä olevaa komentokeskusta ja siellä seisovaa miestä sekä alemman kuvan kuusimetristä Exocetia etualalla. Siinä sinulle kompaktia pakettia...