Päinvastoin, nimenomaan it-kykyiset alukset palvelevat kokonaismaanpuolustusta. Sen sijaan it-kyvytön halpiskorvetti olisi tässä suhteessa aika turha hankinta, koska krihailu poislukien se ei pystyisi juuri mihinkään mihin nykyinen aluskanta ei jo pystyisi.
Paljon vähemmän koska kymmenen pientä venettä ei pysty samaan kuin yksi iso. Neuvoasi noudattaen, jälleen kerran esittelen ansiokkaita paint-ympyröitäni:
Oletamme ettei vihollinen kykene tai yritä tehdä ilmahyökkäyksiä Pohjanlahdelle manner-Suomen yli. Sen kai sentään suurimmaksi osaksi voisimme estää? Ilmahyökkäykset meriyhteyksiä vastaan tulisivat luultavasti juuri etelästä, Ahvenanmaan yli. (Tai Lapin kautta, jos se on vallattu! Koko maan puolustus näkyy tässä taas arvossaan.)
100km kantamainen ohjusjärjestelmä pystyy Lumparnin altaaseen sijoitettuna peittämään melkein koko Ahvenanmaan (en tiedä pystyisikö fregatin kokoinen alus oikeasti menemään Lumparniin, väylät näyttävät ahtailta?). Selkämeri on leveimmillään n. 230 kilometriä leveä. Yhdellä aluksella voi siis peittää jo ison siivun Selkämertakin. Merenkurkku on alle 100km leveä, yksi alus siis suojaisi koko matkan Vaasasta Uumajaan. Mainittakoon että samassa paikassa oleva Hamina suojaisi vain vähän Lumparnia isomman alueen, ja sen yli olisi myös aika helppo lentää.
Sukellusveneitä vastaan paras strategia olisi varmaan sumputtaa Saaristomeri ja Ahvenanmeri. Se edellyttää sitä että alueella toimivia yksiköitä pystytään suojaamaan ilmahyökkäyksiä vastaan. Jälleen kerran, alueit:n arvo on ilmeinen. -Tietysti vihollinen voi etukäteen sijoittaa sukellusveneitä Pohjanlahdelle, mutta konventionaalisten sukellusveneiden toiminta-aika on luokkaa 1-2 kk. Ei ne siellä iänkaiket pysty istumaan.
Meidän olosuhteissamme siis fregattiluokan aluksiakin käytettäisiin epäsymmetrisesti, eikä tavoitteena ole käydä Itämeren pääaltaalla meritaisteluja Sovremenny-luokan hävittäjiä vastaan, mikä tosiaan olisi hölmön hommaa.