RPG83
Soome Majori
Tässä puhutaan kuitenkin noin 1 miljardin euron investoinnista jonka takaisinmaksuaika ulottunee noin 30 vuoden ajalle, eli kyse on noin 33 miljoonasta vuodesta. Lasketaan mukaan vielä 500 miljoonaa päivityksiin niin päädytään 50 miljoonaan euroon vuodessa. Ei sillä rahalla huikeita varmuusvarastoja rakennella. Samalla ollaan menetetty kyky jatkaa omaa vastarintaa yhtään pidemmälle, sillä kaikki merkittävät materiaalitäydennykset pitää kuitenkin tuoda meriteitse. Huono diili.
Huoltovarmuuskeskus käytti vuonna 2011 n. 20,1 miljoonaa euroa valtion varmuusvarastojen varastointikustannuksiin. Henkilöstökulut puljussa olivat n. 2,4 miljoonaa euroa ja "liiketoiminnan muut kulut" olivat n. 18,2 miljoonaa euroa. Yhteensä siis 40,7 miljoonaa euroa. En laskenut mukaan varastoitavien artikkeleiden ostokuluja, koska ne ovat kuitenkin ikuisia (kerran kerättyä varastoa voidaan kierrättää vaikka 1 000 vuotta), ikään kuin tekisi "pankkitilille talletuksen", joka tuottaa vielä korkoa (öljyn hinta on tainnut olla nousussa pitkällä tähtäimellä).
50 miljoonaa euroa vuosittain riittäisi siis huoltovarmuuden tuplaamiseen. Viljaa olisi 2 vuodeksi ja polttoöljyä 10 kuukauden tarpeisiin.
Merkittäviä materiaalitäydennyksiä taas ei luultavasti tuoda Itämeren halki. Atlantin takaa tulevat vaunut ym. raskas materiaali tuotaisiin Norjan satamiin ja sieltä edelleen maateitse. Ruotsilla taas on aika vähän raskasta kalustoa, elleivät sitten rupea tuottamaan ampumatarvikkeita oikein urakalla. It-ohjuksia, pst-ohjuksia ym. kevyttä tavaraa tuotaisiin luultavasti lentokoneilla, ihan jo tavaran perille saamisen nopeuttamiseksi. Casa kuljettaa kuitenkin aika monta tuhatta kiloa kertasiirtona, ja lisää kalustoa saa tarvittaessa Finnairilta. Ulkovallatkin saattavat uskaltaa laskeutua Vaasaan tai muualle kauas konfliktialueesta.
Huoltovarmuuskeskuksen budjetti, sivu 15.
Lisäksi, jos Suomen saartaminen osoittautuisi kovin helpoksi, niin eihän naapuri tarvitse kallista ja poliittisesti epäsuosittua maahyökkäystä ollenkaan. Suljetaan vain meret ja suhnan annetaan muhia siinä muutama kuukausi.
Samasta syystä meillä muuten on tämä joissain piireissä kovin epäsuosittu "koko maan puolustus" -doktriini. Lapin kautta kun menevät ainoat maayhteytemme muualle kuin Venäjälle. Voisin joskus taas raapustella suosituksi osoittautuneita MSpaint-karttojani tästäkin aiheesta.
Tarve osoittaa merisaarron sotilaallinen luonne ulkovalloille hoituu Horneteilla ja merivoimien nykyisellä kalustolla. Ohjusveneet ovat tyydyttäviä (eivät riittäviä) sukellusvenejahtiin ja Ahvenanmaan ympäristössä miinat ja meritorjuntaohjukset muodostavat riskin vihollisen aluksille. Hornetit tekevät vihollisen ilma-aseen pudotuksia.
It-fregatit eivät nähdäkseni ole meripuolustuksen peruskivi. Meillä on jo kyky näyttää muille meitä kohtaan kohdistunut agressio, mutta kykymme torjua itsenäisesti tuota agressiota ovat varsin rajoittuneet, oli meillä sitten kolme it-fregattia tai ei.
Vastarinnan tekeminen on tärkeää koska se pakottaa vihollisen nostamaan panoksia. Jos Ukraina olisi antanut itäalueittensa mennä laukaustakaan ampumatta sillä periaatteella että "ei me kuitenkaan pärjätä kun Venäjä tulee noiden avuksi", niin silloin Venäjän ei olisi tarvinnut tehdä sille poliittisesti hyvin kalliiksi osoittautunutta interventiota. Tästä syystä Krimin valtaus ei länsimaissa herättänyt juuri muuta kuin pahaa puhetta. Jos ukrainalaiset itse eivät lähde kuukahtamaan Krimin takia niin ei mitkään muutkaan maat kyllä lähde. Donbassin suhteen onkin ollut sitten jo toinen juttu.
Tietenkin joskus vihollisella on varaa sitten nostaa niitä panoksia. Sitten on, ei voi mitään. Olennaista on että bluffit katsotaan eikä aleta foldaamaan kolmosparille.
Meidän meri- ja ilmavoimamme ovat vähintään tuolla Ukrainan armeijan kykyjen tasolla.