fulcrum
Greatest Leader
Pienet suto-alukset ovat tarpeettomia. Miehittämättömät pienet pinta-alukset ovat tämän päivän vastaus tuohon sensoriverkon levittämiseen. Esim. isohkon RIB:n alustalle rakenettu miehittämätön pinta-alus voi toimia tarvittaessa pitkäänkin, ei ole niin altis onnettomuuksille kuin miehittämätön ilma-alus ja sopivalla muotoilulla aika vaikea havaitakin. USA:n LCS:n suto-pakkaukseen tulee syvyytettävällä sonarilla varustettuja miehittämättömiä pinta-aluksia.
Vastaavat toimisivat saaristossa konseptina myös muutenkin sensori- ja aselavetteina.
Käytännössähän suto kannattaisi varmaankin hoitaa siten, että passiviset ja aktiiviset sonarit ovat miehittämättömissä pinta-aluksissa ja tarpeen vaatiessa miehittämätön heko käy tipauttamassa syvyyspommin tai torpedon kohteeseen. Miehittämättömässä hekossa suto-sensoriksi riittävät monispektrikamera ja MAD. Vaikka suto-kopterit ovat todella hienoja ja kalliita, en näkisi teknologian nykyisessä kehitysvaiheessa enää tarvetta niille meidän erityisolosuhteissamme.
http://en.wikipedia.org/wiki/Fleet-class_unmanned_surface_vessel
Ajatusrakennelman ongelma on se että kallein osa yhtälössä ovat sensorit ja ne maksavat ihan yhtä paljon riippumatta siitä onko ne miehitetyllä vai miehittämättömällä alustalla.
Miehittämättömän aluksen etu on ettei henkilöstöä riskeerata vaarallisessa tehtävässä. Tässä suhteessa näkisin USV:lle roolituksena lähinnä miinanlaskun tai -raivauksen.
Miehittämätön kopteri tuntuu tarpeettomalta ja kalliilta kikkailulta. Miehittämättömyys ei tuo tehtävässä erityistä lisäarvoa, eikä tarkoitukseen sopivia UAV-koptereita ole vielä markkinoilla.