Merivoimien kehitysnäkymät

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Museo
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Kaipa tuota keulaa voisi muokata jäissäkulkukyvyn parantamiseksi. Tuo taite pois ja vesiheittokulmia pienemmiksi vesirajassa.
 
Seksikäs peli toi patonginpurijoiden paatti.

Aegis-ominaisuudet tuppaa olemaan kalliita. Näemmä Arleigh Burken III-tuotantosarjaan tulevat uudet tutkat maksavat vaivaiset 300 milj. /kappale. Saman mitä meillä on laittaa koko laivaan.
https://en.wikipedia.org/wiki/AN/SPY-6

Täällä hyviä havaintoja pitkän rauhan vaikutuksesta (Yhdysvaltain) merivoimien kykyyn kohdata todellinen haaste:
http://blog.usni.org/2015/10/07/the-perilous-price-of-peace

Pätee mielestäni myös meille. Kokosin alle listan artikkelin huomioista.

1. Ei tarpeeksi ilmatorjuntaa laivoilla. Kerroksittaisuutta liian vähän, kantama ja torjuntaohjusten määrä liian pieni.
2. ASW-aseistus erityisen herkkää ja kallista. Tarvitsee paljon huoltoa ja pävityksiä. Kustannus- ja aikataulutussyistä ei testata tarpeeksi. Kun testataan, se tapahtuu liki optimiolosuhteissa.
3. Vaurionhallinta. Onko varauduttu sen tarpeeseen ja pysymiseen taistelutoimintakykyisenä senkin jälkeen kun on koettu tappioita? Vai onko jopa liikaa väkeä ahdettu samaan purkkiin?
4. Automaatiolla taipumus hajota. Millainen on varasuunnitelma? (esim. F125-fregatissa tuplana kaikki tärkeät systeemit ns. two island -periaatteen mukaisesti)
5. Joka ampuu ensiksi voittaa usein. Ollaanko tyytyväisiä kantamaan, nopeuteen, lukumäärään ja monipuolisuuteen hyökkäysarsenaalissa? Kuinka ne vastaavat horisontin takaiseen uhkaan (mitä vastustajalla on alueella).
6. Modernilla taistelukentällä ROE määrittää paperilla olevia kykyjä enemmän

Ja taustalla olevia ongelmia: Ei voida luottaa että päästään valitsemaan taistelut. Voi olla täysin päinvastainen siitä mihin alus on suunniteltu.

Tämä oli varsinainen kirsikka: "Do you have a peacetime fleet that will make do in war, or a wartime fleet that is trying to justify itself in peace? Which are you defending, and why?"
 
Viimeksi muokattu:
Pitkä hollanninkielinen haastattelu kuvineen, joka kertoo HNLMS De Zeven Provinciënin ottavan pääroolin ballististen ohjusten torjuntaharjoituksessa 17.-27.10.

Tästä ihan lukukelpoinen google translate-versio:
https://translate.google.com/translate?sl=nl&tl=en&js=y&prev=_t&hl=fi&ie=UTF-8&u=http://marineschepen.nl/dossiers/At-Sea-Demonstration-2015-interview-Fred-Douglas.html&edit-text=

Ilmeisesti Euroopassa ei ole vastaavanlaista harjoitusta ollut, jossa kuvataan paatin joutuvan samaan aikaan seuraamaan (ja tuhoamaan) avaruuden laidalla kulkevaa ballistista ohjusta ja merta hipovia meritorjuntaohjuksia.

Jutussa kuvataan kuinka vasta 2010 Nato alkoi kiinnostumaan harjoittelemaan BMD:ta (Ballistic Missile Defense) myös Euroopassa.
Jenkkien panos on tällä hetkellä neljän laivan sijoittaminen (Arleigh Burke / Ticonderoga) Espanjaan, joissa BMD-kykenevät tutkat ja SM-3 torjuntaohjukset.

Romaniassa kerrotaan olevan Aegis-järjestelmän maa-asema, joka kuulemma ei ole ollut venäläisten mieleen.
Hollanti sijoittaa BMD-tutkan fregateilleen, Tanska luvannut tehdä saman. Saksan odotetaan pitkällä tähtäimellä. Käytännössä tapahtuu päivittämällä SMART-L tutkat SMART-L ELR-kuosiin, jolloin havaintoetäisyys paranee 400km:sta 2000km:iin (Wikipedia tosin kertoo uskottavammin, että ELR on softapäivitys ja se on vain 400->480km).
Hollannilla, Tanskalla ja Saksalla on fregateissaan samanlainen yhdistelmä: SMART-L, APAR ja MK41 VLS, johon SM-3 käy.

Tästähän voi päätellä jo jotain. Jos ei tule Smart-L+apar+mk41 -yhdistelmää meille niin ei pelkoa, että ainakaan oltaisiin menossa ballistiseen kilpeen mukaan. Tosin kyllähän noiden hintalappu jo kertoo sen ennalta, ettei olla (3x Iver Huitfeldt kyllä periaatteessa onnistuisi meidän budjetilla). Lisäksi ko. toiminta on varmaan Naton ydintä ja sellaista, joka voisi suututtaa Venäjän oikeasti, joten ei huolta että meidän kyttyräselkäisiltä riittäisi uskallusta.

Aster 30 ei kykene kuin terminaalivaiheen BMD:hen. SM-3:iin ei ole varaa oikein kenelläkään - 4milj./kpl. Kuinkahan moni tulee pyörittämään tätä lainaohjuksilla?

Sinänsä kyllä paljon puhuva kehitys. Merivoimista tulossa olennainen osa Naton ilmapuolustusta. Ei pelkkää omasuojaa. Joten ehkä meilläkin alueilmatorjuntarooli olisi ajan mukaista kehitystä.
 
Viimeksi muokattu:
Aster 30 ei kykene kuin terminaalivaiheen BMD:hen. SM-3:iin ei ole varaa oikein kenelläkään - 4milj./kpl. Kuinkahan moni tulee pyörittämään tätä lainaohjuksilla?

Niillä on varaa ketkä ajattelevat joutuvansa ballististen ohjusten maaleiksi. Ei sekään ole meinaan halpaa lystiä, eikä muutenkaan mukavaa joutua varsinkaan ydinkärjellä varustetun ohjuksen maalitauluksi. Muutama miljoona torjuntaohjuksesta on peanuts sen rinnalla.

Nuo ohjustorjuntaohjukset kehittyvät myös koko ajan ja vaatimukset tutkallekin kovenevat mm. SM-3 Block IIA ohjuksen myötä, ekat ohjuksen koelaukaisut on jo tehty.

rms12_sm3_infographic_download.jpg


SM-3%20Block%20IIA.jpg


EPAA-JOan-op-ed-figure2.jpg


Romaniaan rakennettava Aegis Ashore saitti on jo tosiaan aika pitkällä:

http://www.raytheon.com/capabilities/products/sm-3/

sm3_body_img.jpg
 
Viimeksi muokattu:
@magitsu toi SMART-L EWC/ELR päivitys tuo ennakkovaroituskyvyn tutkaan. 2000 km kantama on ihan todellinen, mutta tietysti tutkahorisontti on sitten suoraan verrannollinen mittausetäisyyteen eli LEKOja ei havaita juuri 500 km kauempaa. Samaten tämä eurooppalaisten BMD kyky voi hyvinkin tarkoittaa pääasiassa ennakkovaroituskyvyn antamista muille laveteille, kuten jenkeille.
 
Taitaa olla NATO-hanke tuo Euroopan ohjussuojakilpi, tuskin meistä senkään takia on siihen menijöiksi.

Tässä presentaatiossa on jotain tietoja projektista: http://www.dtic.mil/ndia/2011IAMD/DaveKiefer.pdf

The threat to NATO European populations, territory and forces posed by the proliferation of ballistic missiles is increasing. As missile defence forms part of a broader response to counter this threat, we have decided that the Alliance will develop a
missile defence capability to pursue its core task of collective defence....

To this end, we have decided that the scope of NATO’s current Active Layered Theatre Ballistic Missile Defence (ALTBMD) programme’s command, control and communications capabilities will be expanded beyond the protection of NATO deployed forces to also protect NATO European populations, territory and forces.
 
Kroatian suunnalta muuten sellaisia uutisia, että he ovat uusineet RBS-15 -kalustoaan suomalaisten avustuksella; ruotsalaisten modernisointitarjous oli hylätty liian kalliina. MTOsta oli ollut tarkoitus jopa luopua kokonaan, mutta nyt hämmästyttävästi poliitikkojen mieli oli muuttunut ja ohjukset pysyvät käytössä vielä ainakin 10 vuotta.
Nykyään Kroatialla käytössä olevat Hesarit ja jugoslavialaiset ohjusveneet on tarkoitus uusia 2020-luvun alussa uudella korvetilla/vartiolaivalla. Tavoitteena on ei vähempää kuin neljä alusta merivartiostolle ja neljä laivastolle. Suunnitelmat kuulostavat osin aika samantapaisilta kuin meilläkin, mahdetaanko jotain tiedonvaihtoa ylläpitää tämänkin asian tiimoilta? Kroatian poliitikot ovat tosin äärettömän pihejä mitä asehankintoihin tulee joten saa nähdä miten tämän jutun kanssa käy. Ehkä 2025 kroatialaiset ajelevatkin Raumoilla...
 
Viimeksi muokattu:
DDG-1000 olisi ollut 3.6 miljardia kipale, mutta en usko että tietäisivät miten sitä käyttää kun heidän menestys nykyisessä sodassa yeminin kanssa on vähintäänkin kyseenalainen vaikka rauta on ensiluokkaista.
Kuinkahan iso osa tuosta hinnasta on koulutusta?
 
Hinta kuulostaa järjettömältä. Eikö sarja-LCS:n yksikköhinta ole jossain 400 miljoonan USD kieppeillä, ja vaikka saudien alukset olisikin paremmin varustettu it-järjestelmällä jne. niin en millään usko yksikköhinnan nousevan yli 700-800 miljoonan FMS-maksujenkaan kera. Jos kauppasumma on oikea niin siihen on pakko kuulua paljon muutakin kalustoa mitä ei ole vielä mainittu.
 
Hinta kuulostaa järjettömältä. Eikö sarja-LCS:n yksikköhinta ole jossain 400 miljoonan USD kieppeillä, ja vaikka saudien alukset olisikin paremmin varustettu it-järjestelmällä jne. niin en millään usko yksikköhinnan nousevan yli 700-800 miljoonan FMS-maksujenkaan kera. Jos kauppasumma on oikea niin siihen on pakko kuulua paljon muutakin kalustoa mitä ei ole vielä mainittu.

Koko elinkaaren huolto? Sotasatama? Tuolla rahalla pitäisi saada kaikenmoista kylkiäistä.
 
Arabimailla on tosiaan tapana ostaa elinikä-paketteja sotakalustoon kun oma kyky huoltaa ja päivittää niitä on usein niin & näin. Mutta kyllä tuohon hintaan on pakko saada muutakin suffelia.
 
The Gulf state also requested a significant quantity of US-manufactured weaponry to complement the new MMSC ships. This includes over five hundred RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missiles, 128 RIM-116C Block II Rolling Airframe Missiles to equip five new MK-15 Mod 3 SeaRAM
external.png
air defense systems and 48 Block II GM-85 Harpoon missiles, along with eight launchers and five control systems. The request also covers eight MK-41 Vertical Launch Systems
external.png
(capable of launching Raytheon’s family of Standard Missile munitions), .50 cal machine guns and five Oto Melara MK-75 Gun Systems
external.png
, as well as sonar and communications systems.
http://www.defenseindustrydaily.com...roves-lcs-sale-to-saudis-worth-11-25b-031400/
 
Back
Top