Ylipäätään merellistä tulenkäyttöä, itse asiassa koko puolustusvoimien tulenkäyttöä, pitäisi miettiä uusiksi noin vuodelle 2030 eli niille tienoille jolloin myös uudet hävittäjät ovat tulossa käyttöön. Esimerkkejä on monia:
-Risteilyohjus on yhtä kuin meritorjuntaohjus ja kantamansa puolesta maalaukaisu on riittävä = pois aluksia ja ilmavoimien lentokalustoa kuormaamasta.
-Hyökkäyksellinen massamainen, epäilisin että puolustuksellinenkin, miinoitus on nykytekniikalla helpompaa hoitaa lentokoneista kuin laivoista. Mikäli konejakauma on karkeasti samanlainen tulevaisuudessa sopisi tehtävä ennen kaikkea ilmavoimien suihkuharjoituskonekalustolle ja kuljetuskonekalustolle. Miksi ei myös alkeiskonekalustolle?
-UUV-laitteet mullistavat matalien ja kapeiden merialueiden = saaristomeri ja Suomenlahti tiedustelun, valvonnan ja maalituksen. Rajoitetuissa määrin UUV-laitteille voi laittaa myös tulenkäyttöä kuten hyökkäyksellistä miinoitusta
-155mm ohjatut täsmäkranaatit tukevat ja kenties korvaavatkin merimaaliohjuksia silloin kun maali kyetään tarkasti maalittamaan. OTO-MELARA:n VUlCANO -kranaattien kantama merikäytössä on 80-100km välillä. 155mm merimaalikranaatin kantama olisi todennäköisesti jo ylikin 100km. Muutamat psh-jaokset pystyisivät kattamaan Suomenlahden koko syvyydeltä ja samalla tukemaan maihinnousun / maahanlaskun torjuntaa.
http://www.diehl.com/fileadmin/diehl-defence/user_upload/flyer/Flyer_VULCANO_kombi_1102_BS_02.pdf
Miksi psh? Koska MRSI:llä pystyisi varmistamaan torjunnan mahdottomuuden. Eli rannikkotykistölle sanotaan vaikkapa tusinan verran psh:ta, toki samaa kalustoa mitä maavoimille hankittaisiin.
-155mm rt:tä varten kannattaisi varmaankin hankkia myös muutamia ilmakuljetteisia kanuunoja Ahvenanmaata ja paria isompaa saarta varten. Esim. M777 tai SLHW. Todennäköisesti n. 10kpl olisi riittävä määrä.
-SUTO:a ajatellen UAV on passeli peli Suomen ambitiotasolle. Sillä voi tiputtaa syvyyspommin, torpedon tai sensori-AUV:n sopivaan paikkaan.
Mitä monitoimialuksille jää? Ytimenä pitäisi olla ilmatorjuntakyky koska se on kaikkein hankalinta siirtää muille laveteille. Lisäksi pitäisi olla perussensorit ilma- pinta- ja merivalvontaan. Kansi lentäviä härpäkkeitä varten, monitoimikansi UUV:tä varten. Alusten mto-kyvyksi riittäisi varmastikin ITO, toisaalta MTO:n laittaminen ei varmaankaan paljoa maksaisi. Miinoituskyky, vaikkakin melko turha, tulee tavallaan ilmaiseksi koska alukselle kannattaisi laittaa joka tapauksessa monitoimikansi. Tykiksi 127mm monipuolisten pitkän kantaman a-tarvikkeiden vuoksi, toisaalta 76mm tarjoaisi paremman it-kyvyn, kevyemmän painon ja jo 40km kantaman joten ehkä sekin olisi soiva peli. Monitoimialuksille pitäisi hankkia epälänsimaisesti myös suto-raketinheitin matalien merialueiden vuoksi ja myös torpedotorjuntaan.
Katainen-luokka oli virhe, mutta se on hankittu ja olemassa joten kai se kannattaa ylläpitää jos kukaan ei sitä suostu ostamaan.
Miten tällaiset merivoimat kykenisivät tukemaan muita puolustushaaroja jos merellinen uhka on hoidettu liittolaisten toimesta tai on vaikka kova jäätalvi?
-Saattoaluskalusto on todennäköisesti sidottu joka tapauksessa, mutta jos ei, sillä voi vahventaa rannikkoalueiden ilmatorjuntaa, kenties jopa tukea pitkän kantaman tykistökalustolla rannikkoalueella käytäviä taisteluja.
-RT-kalusto, esimerkissäni 12kpl psh ja 10kpl kevyt haupitsi, soveltuvat erityis a-tarvikkeineen suoraan maavoimien tukemiseen
-Merimaaliohjukset voidaan suoraan käyttää valtakunnallisen tulenkäytön maaleihin koko valtakunnan alueellla. Kuorma-auto vaan ajamaan, tai jos nopeaa liikkuvuutta halutaan niin Casan kyytiiin ja Kittilän kentälle.
-Mikäli maihinnousun uhka on kokonaan pois pelistä voinee rannikkojääkäreitä käyttää Saimaan vesistöalueella jonka rannalle vihollinen realistisesti pääsisi varmaan kaikissa tapauksissa. Tässä tapauksessa etenkin rannikko-ohjusten pitkän kantaman pst-kyky olisi poikaa.