Hornettiemme käyttäminen miinoituksissa on epärealistinen ajatus. Se vaatisi huomattavaa harjoittelua mihin ei Ilmavoimilla ole aikaa eikä rahaa. Laskuvarjomiinat pitää pudottaa matalalta alhaisesta nopeudesta mikä on kuormatulle hävittäjälle huono ja riskaabeli lentoprofiili. GPS-ohjattu standoff-miina on helpompi mutta se ei ole sitten enää kovin halpa ja käyttö jäisi muutamaan haja- tai häirintäluonteiseen miinoitukseen. Luultavasti Quickstrike olisi myös paljon helpompi raivata esim. oman herätteensä vuoksi kuin oikea merimiina.
Jos lentomiinoitusta kuitenkin haluaisi lähteä kehittämään niin melkeinpä ainoa järkevä alusta on helikopterit. Niillä pystyisi pudottamaan miinoja varsin tarkasti ja huomaamattakin.
Hornetit harjoittelevat jo nyt pommitusta, ei Quickstriken käyttö ole sen kummempaa. Miinoitustehtävä oli jo toisen maailmansodan aikana RAF:lle tavallaan harjoitustehtävä, pommarit tekivät niitä ennen siirtymistään varsinaisiin toimiin vihollisalueelle.
Merivoimien pitää tiputtaa merimiinat alhaisella nopeudella isosta laivasta joka on aika riskaabeli profiili. Lentomiinoituksessa ei ole mitään hankalaa, mutta koska se on NIH, eivätkä suomalaispilotit tiputtaneet lentomiinoja jatkosodassa, se on suomalaispiloteille paljon hankalampaa kuin USN:n tai USAF:n kollegoille. Toki tilanne muuttuu kun ampuminen alkaa, mutta niin se muuttuu myös aluksillekin. Tuolloin ei kannattaisi enää käyttää muita kuin JDAM ja JDAM-ER -variantteja.
Toki hekojakin voi käyttää, niillähän voi tiputtaa metrintarkasti modifioimattomia miinoja kriittisiin kohtiin. Ottokalustona voi käyttää vaikkapa lannoitus/sammutushelikoptereita joita on Suomessa jonkin verran. Kalusto on, koulutus on, kerralla yksi miina kyytiin, lentokiertomäärä on suuri. Ilma-alusrekisteri on tietenkin nykyään maksujen takana, vuoden 2009 rekisteriä katsellen sopivia hekoja näyttäisi löytyvän siviilirekisteristä (RVL tietysti pois lukien) 27kpl. Ei mikään hassumpi idea. Volyymi nousee suuren lentokiertomäärän ansiosta yllättävän suureksi.
Kosketusmiinat ovat edullisia ja idioottivarmoja, ja miinoite joka sisältää sekä kosketus- että herätemiinoja on tehokkaampi ja vaikeampi raivata kuin miinoite joissa on vain jompaa kumpaa. Tuskin ne poistuvat käytöstä vaikka painopiste on tietenkin siirtynyt herätemiinoihin.
...ja helppoja huoltaa. Ainoat vanhenevat osat on helppo vaihtaa. Seuraavaksi tulevat autonomiset, liikkuvat miinat jotka sopisivat Suomen oloihin erinomaisesti lyhyiden etäisyyksien ja toimivien viestiyhteyksien ansiosta.
Viimeksi muokattu: