fulcrum kirjoitti:
Väärin, panssarilaivatkin saatiin helposti piiloon saaristoon.
Anna mun kaikki kestää. Sensorit ovat pikkuisen kehittyneet noista ajoista. Ja kuten jo todettiin, eipä niillä sodassa mitään tehtykkään.
Nykyaikaiset ohjukset voidaan laittaa koukkaamaan, mutta lentoaika menee silloin niin pitkäksi että maalitiedon pitää olla todella hyvää.
Brahmos ohjuksen lentonopeus on noin kilometri sekunnissa. Jos se koukkaa 60 kilometriä, se tuo noin 60 sekuntia lisäaikaa ennen osumaa kohteeseensa. Miten pitkälle ehtii ulapalla seilaava vihollisen risteilijä tms. minuutissa? 30 solmun nopeudella se ehtii liikkumaan 15 metriä sekunnissa, eli 60 sekunnin aikana alle kilometrin.
Tuohon lisäisin: ei väliä kun ristelijän ollessä kysessä se todennäköisesti ampuisi Brahmoksen alas. Ei tuo Intian/Venäjän ihmekkään ole mikään kaikkivoipainen ase joka "Unikill" tyylillä upottaa kaikki laivat tyystin. Nykyaikaisen ohjusristelijän upottaminen ohjuksilla ei ole mikään pala kakkua. Esim. USN Ticonderoga-luokan ristelijä Aegis-taistelujärjestelmineen ei ole mikään leikkikalu vaan sen tehtävänä on niinkin vaatimaton juttu kuin lentotukialusryhmän puolustaminen ilma- ja ohjusuhkilta.
Jos meritorjuntaohjus ei kykene löytämään maaliaan omalla tutkallaan kilometrin kokoiselta alueelta, lienee syytä ostaa vähän uudempi ja parempi malli, vaikka joku 1960-luvulla tehty tms. ;-)
Nykyaikainenkin ohjus voi harhautua tai missata maalin kun sitä häiritään ELSOlla ja/tai harhamaaliheittimillä. Lisäksi häivemuodot ja maalin pieni koko vaikeuttavat osumista vaikka ohjus olisikin uusi. Kyse on vain ase-vasta-ase kilpajuoksusta.
PS. Brahmos II lentonopeus on reilusti kaksinkertainen, joten risteilijä ehtisi liikkua huimat 500m tuon koukkauksen aikana.
Eli sota on hävitty heti kun ensimmäinen vihollisjannu astuu rantahiekalle, ei kannata enää edes yrittää? Päinvastoin, juuri siinä vaiheessa täytyy heittää ns. kaikki peliin, sillä vihollinen on helpoin torjua ennenkuin se pääsee miehissä maihin ja asemiin. On parempi uhrata pari ohjusvenettä n. 20 hengen miehistöineen, kuin tapattaa prikaati vastahyökkäyksissä jo maihin päässyttä voimakasta vihollista vastaan.
Umpihullua puhetta. Miksi uhrata turhaan pari ohjusvenettä ilman mitään tulosta, kun voisi ampua parisen tusinaa meritorjuntaohjuksia ja upottaa suurella varmuudella muutamia tai muutamia kymmeniä vihollisen aluksia?
Samaa mieltä. Jos vihulainen on päässyt jo rantaan laskemaan miehiä+kalustoa, on ohjusveneiden käyttö jo turhaa ja taistelua on käytävä maavoimien toimesta. ATACMS+raketit ja tykistö ovat ne parhaat valtit tuossa. Meidän ohjusveneet on tuossa ensimmäisenä aaltona miinojen kera ottamassa vastaan vihollista joten ne on jo käytetty tai perääntyneet täydentämään ohjuksiaan tuossa vaiheessa.
Jos meillä olisi edes muutama tusina Brahmos-tason ohjuksia, niin mikään selkopäinen armada ei edes yritä tunkea Suomenlahdelle seilaamaan. Kun se ei sinne lähde seilaamaan, se ei voi myöskään tehdä maihinnousua eikä katkaista meriliikennettäkään btw.
Brahmos ei ole mikään ihme-ase. Se nojaa (kuten monet Venäläiset MTO:t yleensä) suureen nopeuteensa, jolla pyritään minimoimaan vastustajan reaktio-aika vastatoimissa. Toinen plussa on suuri kineettinen energia jonka ansiosta taistelulatauksen ei tarvitse olla suuri. Näkisin Brahmoksen miinuksiksi myös suuren nopeuden sillä mach 3 nopeuksilla ei juuri lennellä tiukoilla reittimuutoksilla rannikkovesien tuntumassa ja saarten ylitse. Brahmos on enemmänkin suunniteltu avomerellä käytävään taisteluun jossa ei ole katveita ja saaria esteinä. Ohjuksen lentorata ei voi olla kovin matala matkalentovaiheessa. Toinen miinus on suuri tutka- ja lämpöjälki joka tuo ohjus synnyttää. n. 3000 kg:n kokoinen mörkö joka lentää synnyttäen suuren kitkan ja lämpöjäljen huomataan kaukaa ja helposti. Ohjus siis luottaa tuosta syystä suureen nopeuteensa. Meikäläinen MTO 85M FIN on ymmärtääkseni meille vartavasten suunniteltu ohjus joka kykenee käyttämään saaristotaistelun edut hyödykseen. RBS-15 kykenee samanaikaiseen ryhmähyökkäykseen eri suunnilta sekä eri lentoreitelllä jolloin puolustus on helpompi kyllästää joukolla ohjuksia.
Tuo video kertauksena kertonee asian parhaiten:
Esimerkkinä kannattaa ottaa huomioon sellainen näkökohta, että monessa tilanteessa kauppalaivat saattavat kieltäytyä purjehtimasta ilman minkäänlaista saattajaa.
Yksikään kauppalaivafirma ei vakavissaan kuvittele yhden tai kahden suomalaisen ohjusveneen kykenevän antamaan suojaa heidän aluksilleen esimerkiksi Venäjän, Saksan, USA:n tms. laivastoa ja ilmavoimia vastaan. Toisessa maailmansodassa tuollainen saattoi vielä toimia, kun vihollinen ei voinut iskeä ohjuksia eikä tiedustelu toiminut kunnolla voimien keskittämiseksi, joten yksittäiset tiedustelu/pommikoneet voitiin ehkä jopa ampua alas saattoaluksesta käsin, jos niihin sattumalta törmättiin.
Totta, siksi tämä esittelyvideo minua hämmästyttääkin: