hessukessu kirjoitti:
fulcrum kirjoitti:
Libyasta ja Afganistanista olemme nähneet ettei nykyään ole konstikaan etsiä ja hyökätä maanteillä liikkuvia ihan yksittäisiäkin ajoneuvoja vastaan.
Öööhhh... Joo, tuota, aavikolla kyllä ja täyden ilmaherruuden vallitessa. Suomessapa onkin metsää, rakennuksia ja luolastoja, eikä mitään "lennä ihan vapaasti mitenpaljonhaluat" tilannetta. Tähystysetäisyydet metsän siimeksessä olevaan ajoneuvoon ovat hiukan toista luokkaa aavikolla seisoskelevaan autoon verrattuna.
Omia sanojasi mukaillen: "Sensorit ovat 'hieman' kehittyneet 2. maailmansodasta". Jos ne sensorit ovat niin tehokkaita että ne löytävät laivan saaristosta, niin kyllä ne löytävät auton maantieltäkin, tai sieltä metsän peitostakin.
hessukessu kirjoitti:
"Kohteen helppo löytäminen merellä" lienee joku vitsi. Oikeissa sodissa se ei ole osoittautunut yleensä kovin helpoksi.
Kuten missä sodissa?
Noh, sanotaan joku vähän tuoreempi esimerkki, vaikkapa Falklandin sota.
hessukessu kirjoitti:
On se sikäli, että kun kantamaa on riittävästi, niin koukkauksesta voi tehdä pidemmän. Alukset eivät välttämättä pääse edes hyvään ampuma-asemaan hengissä, mutta lavetti voidaan saada metsän kätköön rannikon läheisyyteen oikeinkin mukavaan asemaan.
Juttusi ovat aika epäjohdonmukaisia: samoilla ohjuksilla varustetut alukset eivät pääse ampuma-asemaan mutta autot pääsevät. Jos kaukolaukaukset ovat niin tehokkaita mitä väität, niin ne edut pätevät aluksiin yhtä lailla.
hessukessu kirjoitti:
Tunnut esimerkiksi unohtavan että paitsi kohteet liikkuvat, niiden sijainti pitäisi olla myös edes jotenkuten selvillä laukaisuhetkellä. Ohjuksia ei voi laukoa summissa vihollisen yleiseen suuntaan ja toivoa parasta (tai voi, mutta niin tuskin osuu).
Sinusta siis ohjusveneet jne. pitää olla olemassa maalinosoitustehtäviin? Ahaa. Aika kallista lystiä. Eiköhän sensorit tai lennokit tekisi tuon halvemmalla?
Nostin esille tosimaailman rajoituksen joka tekee "toivotaan-toivotaan-kaukoammunnasta" verraten tehotonta. Todennäköisesti ohjusveneetkin joutuvat usein tukeutumaan ulkoiseen maalitietoon.
hessukessu kirjoitti:
Muutenkin on aika erikoista verrata toisiinsa Brahmossia ja ohjusveneitä. Brahmosia ei ollut saatavilla silloin kun Haminat hankittiin, saati Raumat.
Nyt puhummekin merivoimien kehittämisestä, emme historiasta.
Niinkö? Minä kyllä vastasin viestiin jossa väitettiin Haminoiden olevan turha hankinta juuri siksi kun lavettiohjuksilla muka meripuolustus hoituu. Ei silti että Brahmoskaan muuttaisi puolustuksen kuvaa ja vaatimuksia juuri mihinkään suuntaan.
hessukessu kirjoitti:
Intialla ei ole mitään syytä olla myymättä niitä Suomelle. Ovat myyneet niitä Iraniin, Kiinaan, jne. joten miksikäs ei sitten Suomeen? Sitä paitsi, se on sen ajan ja tilan ongelma sitten. Ei sinun logiikallasi saada Suomeen ruotsalaisia ohjuksiakaan ohjusveneisiin, jos ne ovat kerran niin hyviä.
Kerrot varmaan lisää näistä Kiinaan tehdyistä Brahmos-kaupoista?
(eikai mennyt Chile ja Kiina sekaisin).
Brahmos on, kuten varmaan hyvin tiedät, venäläinen ohjus, jossa on jonkun verran intialaista elektroniikkaa. Jenkit ovat kyllä pykäämässä aika vastaavaa vekotinta, LRASMia.
AGM-158:n sijaan olisi voitu hankkia kyllä RBS-15mk3 ohjuksia, joita voidaan ampua myös lentokoneista. Siinä olisi tullut meritorjunta- ja risteilyohjus maamaaleja vastaan samalla kertaa sitten. Brahmoskin käy maamaaleja vastaan, mutta sitä ei kyllä Hornettiin taida saa millään keinolla pultattua, toisin kuin RBS-15 ohjusta.
Suomella on RBS-15:n kolmosversiota. Kaipa sen lekoversion pulttaus onnistuisi Hornettiin (tosin Wikin mukaan lekoversiota ei ole?). Ilmeisesti kuitenkin haluttiin jotain pidemmän kantaman omaavaa ohjusta. Brahmosista on ilmalaukaistava versio jota Su-30 pystyy kuljettamaan, mutta Hornetin mahan alle se ei taida mahtua.
Itse kannattaisin helikopterien hankkimista merivoimille sekä pintamaaleja vastaan että sutoon, taitaa olla kuitenkin sen verran paha kopteriallergia täällä ettei ajatus saane kannatusta. Ehkä muutaman maavoimien kopterin voisi modata meritoimintaan, tai Rajavartioston koptereihin hankkia aseistusta.
hessukessu kirjoitti:
Ajatus että sillä voisi korvata koko merivoimat on kuitenkin samanlainen markusjanssoniaaninen fantasia kuin ilmavoimien korvaaminen 10 000 Iglan hankinnalla. Yksipuolinen puolustusratkaisu houkuttelee vihollisen vain käyttämään hyväkseen sen heikkouksia.
Olkinukkeilua. Sinusta ei sitten ohjusveneillä ole ilmeisesti heikkouksia.
Asia nyt vain on niin että niissä tehtävissä joita meripuolustukselta tosielämässä vaaditaan - toisin kuin ehkä jossain kontrivoidussa Harpoon-fantasiaskenaariossa - tarvitaan ainakin jonkunlaisia sotalaivoja.
hessukessu kirjoitti:
Tuskin mikään maa hoitaa sen paremmin meri- kuin ilmapuolustustakaan tuolla tavoin. Jopa esimerkiksi Iran, jossa ihan tosissaan pelätään suurvallan maihinnousua, rakentaa koko ajan uusia sota-aluksia vaikka merialue sopii hyvin maalta laukaistavien ohjusten käyttöön (joita niitäkin on).
Iran rakentaa nimenomaan pieniä hyökkäysveneitä, joita minäkin ehdotin rakennettavaksi. Niillä voidaan käydä sotaa sukellusveneitä ja vihollisen pienehköjä hyökkäysaluksia ja maihinnousualuksia vastaan, puhumattakaan, että ne voivat toimia maalinosoittajina ohjuksille jne.
Olet väärässä, Iran on rakentanut ja rakentaa myös kevyitä fregatteja, ohjusveneitä ja pieniä sukellusveneitä.
hessukessu kirjoitti:
Ilmatyynyalukset voidaan pistää pohjaan meritorjuntaohjuksilla ja helikopterit vaikkapa mainitsemillani pienoisveneillä (niillä, joissa on it-systeemi). Ottaen huomioon ilmatyynyalusten nopeuden, olisi varmaankin suotavaa, että ohjuksilla olisi riittävästi kantamaa ja nopeutta niiden torjumiseksi...niitä ei RBS-15:lla ole.
En oikein keksi millaisia "pienoisveneitä" vakavasti yrität tarjota ilmapuolustustehtävään.
Ilmatyynyaluksen puolustukselle tarjoama problematiikka on lähinnä puolustuksen vähemmäksi jäänyt reagointiaika. Kun ylikulku voidaan tehdä nopeammin, ja ilmatyynyalus mahdollistaa myös epäkonventionaaliset reitit ja mm. heikentää miinoituksen tehoa, niin puolustajalle jäävä virhemarginaali kutistuu.
Olisi tietysti kiva, ja hyökkääjältä herrasmiesmäistä, että se hyökkäisi ennustettavasti juuri sillä tavalla joka sopisi puolustuksemme vahvuuksiin. Ikävä kyllä harvoin tällaista asennetta sodankäynnissä tapaa. Tällaiset "ostetaan vain paljon x niin sillä hoituu kaikki" ovat fantasioita joilla ei ole tosimaailmassa sijaa.