Selvennetään.
On harmaa vaihe. Ja on sotavaihe.
Molemmissa tapauksissa Venäjä pystyy aiheuttamaan harmia rahtiliikenteelle.
Otetaan esimerkki harmaasta vaiheesta. Venäjä julistaa, että epäilee rahtilaivojen toimittavan Suomeen aseita, joita voidaan käyttää Venäjää ja Pietarin suuntaa vastaan. Venäjä varaa itselleen oikeuden tarkastaa aluksia Itämerellä tämän varalta. Se saattaa lisäksi aluksia Kaliningradiin tutkimuksiin, joissa laiva seisoo viikon, ennen kuin saa jatkaa matkaa. Joitain epäilyttäviä lasteja takavarikoidaan kokonaan. Tämä on hyvin pehmeä merisaarto, mutta tuottaisi silti suuresti harmia, ilman että välttämättä olisi syy sotatoimille saati Naton osallistumiseen.
Sotatilassa Suomen ja Venäjän välillä taas sitten kaikki laivat mitkä Itämerellä liikkuvat Suomeen tai Suomesta, olisivat vapaata riistaa. Erityisen uhan muodostaisivat sukellusveneet sekä Kaliningradin suunnan pinta-alukset ja lentokoneet merimaaliohjuksin. Tämä siis jälleen ennen Naton tuloa mukaan.
Sitten jos ollaan 3. maailmansodan skenaariossa, niin Kaliningradista käsin ammutaan kaikkea merellä liikkuvaa. Voi toivoa, että maalitus ei Ruotsin rannikolle asti niissä oloissa pystyisi. Etäisyys on 300km. Venäläisiltä varmaan löytyy sinne asti yltäviä ohjuksia?
Kummassakaan vaihtoehdossa meriliikenne Suomeen ei varmaan kokonaan katkeaisi. Se olisi toivottavaa. Ei katkennut Englantiinkaan 2MS, vaikka menetykset Atlantilla olivat pahimmillaan todella hurjat.
---
Kiinnostaisi tietää, miten nämä asiat olisi hoidettu vanhoilla alustyypeillä. Osaako joku sanoa?
Onko tapahtunut jotain, mikä on muuttanut tilannekuvaa ja vaatii uudenlaisia alustyyppejä? Paitsi tietysti Venäjän uhka yleisesti.
Ja kiinnostaisi sitten se, että miten uudet alustyypit pärjäävät paremmin?
Oletan, että seuraavat asiat ovat merkittäviä:
- Ulottuva ilmatorjunta häiritsee vastustajan ilmavoimien toimintaa
- Parempi omasuoja auttaa taistelunkestävyydessä
- Suurempi koko mahdollistaa pidemmän partioinnin ja etelämpänä. Erityisesti harmaa vaihe. Ja myös talvella.
- Parempi suto-varustus tuo tehoa sukellusvenetorjuntaan
- Miinanlaskukin menee kohtuullisesti, kun on neljä yksikköä sitä tekemässä
Voi hyvin olla, että tälle on 1) tarve, ja 2) tämä on paras ratkaisu / kustannukset. Mutta, merivoimat ovat vähän poukkoilleet strategiansa kanssa. Siksi näistä mielellään kuulisi vähän perusteluja.
Edelleenkään en näistä mitään tiedä, joten mielellään saa valistaa