Merivoimien kehitysnäkymät

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Museo
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Juuri näin :)



Sanotaan diplomaattisesti näin, että CMANO ansaitsisi oman keskustelun, ettei tässä keskustelussa skenaarioita liikaa lähdettäisi miettimään tietokonepelin kautta :)
Pistäkää ystävät jo pikkuhiljaa pystyyn se keskustelu.. fiktiota on aina mukava täydentää sidoksella tosielämään ja cmano tuo tiettyä konkretiaa keskusteluun eri tilanteista.. ei sen tarvitse olla mitään jumalan sanaa vaan enemmän MITÄ JOS! -tyyppinen tilanteen vaihtoehtoinen lopputulos.
 
Kysyn/mietin, mitä evidenssiä, siis reaalimaailmassa, meillä on neukku/venäläisten ohjusten tehokkuudesta tositilanteissa? Tai harjoituksissa? Kysymys esitetty tällee epä-YYA-tyyppisesti, ilman poliittistakorrektioutta .. mutta tästähän on kyse.
Haluamatta juuttua Falklandiin sen enempää, sielläkin toinen Sheffieldiin ammutuista Exoceteista suistui omia aikojaan mereen ennen osumista. Ja pitkään oli epäselvää räjähtikö osunut ohjus lainkaan - ilmeisesti nykytiedon mukaan räjähti. Osuma oli 2,5 metriä vesirajan yläpuolella ja laivan olisi pitänyt pysyä pinnalla, mutta tulipalo esti pelastumisen. Tulipalohan taas johtui siitä, että laivan suojelujärjestelmä romahti. Joka on tietenkin aivan käsittämättömän typerä asia. Exocettien suoritus oli kuitenkin siinä mielessä puhdas suoritus, että laiva ei tehnyt eikä edes yrittänyt tehdä mitään suojautuakseen. Minulle, joka tuolloin ahmin faijan Defence review ja muita lehtiä, sekä Exocet että Type42 hävittäjät oli ihan järjettömän makeita värkkejä .. superaseita.

Suomenlahti on kapea ja Venäjälle haastava alue toimia, jos pohjoisrannalla on vihamielinen naapuri. Venäläisille on todella vaikea estää lahden sulkemista. Lisäksi pohjoisranta on puolustajalle suojainen, ja merenkulun kannalta vaikea alue, toisin kuin eteläranta. Kummalla on parempi tilannekuva Suomenlahdesta ja pohjoisesta Itämerestä .. oletan että suomalaisilla. Maalien tähystäminen ja löytäminen on Venäläisille vaikeaa, suomalaisille helppoa, ainakin idästä saapuville.

Paljon ikävämpi suunta on etelästä. Siellähän on myös Venäjän laivaston painopiste ..
Mutta siis ihan tyhmänä kysymyksenä; pysyykö ne siellä etelässä Laivue2020 korveteilla, vai olisiko sukellusveneet tehokkaampi pitämään ne ampumaetäisyyden takana? Ja rannikolle sijoitetut ohjukset.

Tähän on pakko vielä vetää Falkland; vanhat Skyhawkit teki todella pahaa jälkeä brittilaivastossa, ja vielä pahempaa olisi tullut jos kaikki amisiooni olisi pudotettu niin, että varmistin ehtii pois päältä. Siitä huolimatta, että puolustuksessa oli aikansa moderneimpia länsimaisia asejärjestelmiä.
 
Sitten mitä tulee itse keskusteluun, niin olisin perin hämmästynyt, ellei havaittua alusta pystyttäisi saturaatiohyökkäyksellä torjumaan, jos ajatellaan Suomen uutta alusluokkaa ja niiden ohjustentorjuntakykyä parhaimmillaankin. Homman nimi onkin pyrkimys olla tulematta havaituksi.
En henkilökohtaisesti usko ohjustentorjunnalla olevan tehokasta vaikutusta stealth (väisteleviin) tai Venäjän käyttämiin nopeisiin merimaaliohjuksiin. Useampi tällainen ohjus kun turahtaa kerralla kohti niin se on hieno saavutus jos yhden saa alas ennen kuin alus ottaa osumaa.

Tämä on mielenkiintoinen näkemys. Mikä on mielestäsi se ilmatorjunnan taso, joka Suomen uudessa alusluokassa voidaan parhaimmillaan saavuttaa? Jos se on 16 kpl Umkhonto, niin voit lopettaa lukemisen tähän. Jos se kuitenkin on enemmän, kuulisin mielelläni, mitä odotat tulevan vastaan vuonna 2027, jolloin Laivue 2020 on täydessä operatiivisessa käytössä.

Tällä hetkellä Venäjän Itämeren laivaston pinta-alukset ovat pääasiassa 1980-luvulta ja 1990-luvun kalustoa. Uutta kalustoa edustaa lähinnä neljä Steregushchiy-luokan korvettia ja kaksi Buyan-M-luokan korvettia. (Yaroslav Mudryy voitaisiin ehkä myös laskea uudeksi kalustoksi, koska se otettiin käyttöön vasta 2009, mutta toisaalta aluksen rakentaminen aloitettiin ja se ehti hyvään vaiheeseen ennen kuin Neuvostoliitto hajosi.) Poistuvan kaluston tilalle on epäilemättä tulossa vielä uusia aluksia, mutta on selvää, ettei Venäjä pysty korvaamaan näitä(kään) 1:1, kun siihen ei muussakaan kalustossa kyetä.

Uusista aluksista jokainen kantaa kahdeksaa pintamaaleja vastaan käytettävää ohjusta. Buyan-M kantaa P-800 Oniks tai 3M-54 Klub ohjuksia. Steregushchiy puolestaan kantaa Kh-35 ohjuksia. Kaksi ensimmäistä ovat ylisoonisia, kummankin nopeus on silti alle Mach 3. Viimeksi mainittu puolestaan on alisooninen "Harpoonski".

Entäpä sitten me? Käytössä jatkavat neljä Hamina-luokan alusta, jotka Venäjän pitää myös huomioida. Pohjanmaa-luokan korvetteja (kevyitä fregatteja) on tulossa neljä kappaletta. Venäjä ei siis todennäköisesti tule saavuttamaan massiivista ylivoimaa, jolla se voisi asettaa esimerkiksi kolme omaa korvettiaan yhtä suomalaista korvettia vastaan. Etenkään, kun ympäristö tukee puolustajaa saaristoineen ja miinoineen.

Millaista ilmatorjuntaa aluksiimme on lupa odottaa? En hämmästyisi, jos korveteissamme olisi ainakin 32 nykyaikaista ilmatorjuntaohjusta per alus. Se ei vaatisi koon puolesta mitään ihmeellistä, yksi ainoa kahdeksansoluinen Sylver tai Mk41 siilo riittäisi pakaten neljä ohjusta yhteen soluun, joten yksi siilo mahtuisi Suomen aluksiin erittäin helposti, kaksikin luultavasti ilman mainittavia ongelmia. Esimerkiksi Singaporen Formidable-luokassa (3200 tonnia) on neljä Sylver-siiloa (yht. 32 solua). Voidaan myös olettaa, että ohjuksia pystytään ostamaan ainakin se 32 kpl per alus. ESSM:n yksikköhinta oli joitakin vuosia sitten n. 1,4 miljoonaa dollaria ohjukselta. Todennäköisesti ESSM Block II on hieman kalliimpi, mutta luultavasti enintään kahden miljoonan euron luokkaa. Tällöin yksi kertatäyttö kaikille aluksille (128 ohjusta) maksaisi luokkaa 250 miljoonaa euroa. Ei mitenkään mahdoton raha korvettihankinnan budjetissa. CAMM on oletettavasti halvempi.

Mitä tulee nopeiden ohjuksien torjuntaan, länsimaissa on jo vuosia valmistauduttu Venäjän nopeiden pintatorjuntaohjusten uhkaan. Muun muassa ESSM ja CAMM on suunniteltu näiden uhkien torjuntaan. Vaikka olisi kohtuutonta olettaa, että kyseisillä it-ohjuksilla saavutettaisiin "one shot one kill" tyyppisiä tuloksia, niin ainoastaan yhden ohjuksen onnistunut torjunta olisi varsin heikko saavutus alukselta.

Noilla lähtökohdilla en itse odottaisi, että osapuilleen alus vastaan alus käytävässä taistelussa suomalainen korvetti painuisi automaattisesti pohjaan. Kahdeksan lähestyvää ohjusta on vakavasti otettava uhka, mutta jos ne eivät pääse yllättämään (järjestelmät manuaalikäytöllä, pois päältä tms.) ja torjunta kyetään aloittamaan ajoissa, niin 32 ilmatorjuntaohjuksella, tykeillä, elektronisella häirinnällä ja harhamaalijärjestelmillä aluksella pitäisi olla kohtuulliset mahdollisuudet menestykselliseen torjuntaan.

Epävarmuustekijöitä on, mutta venäläisohjusten ylistäminen ja länsimaisten it-ohjusten halveksunta ei anna kovin neutraalia kuvaa kirjoittajasta...
 
Juuri näin :)



Sanotaan diplomaattisesti näin, että CMANO ansaitsisi oman keskustelun, ettei tässä keskustelussa skenaarioita liikaa lähdettäisi miettimään tietokonepelin kautta :)

Kyseessä on kuitenkin BAE Systemsin tukema ja Pentagonin ostama simulaattori (käytössä mm. US Naval Institutessa ja US Air Force Academyssä), jos et satu tietämään. Erona yksityisille myytävään versioon ns. Professional Editionissa on se, että militääripuolen asiakas voi esim. editoida tietokantaa salassapidettävän tiedon perusteella totuudenmukaisemmaksi.

http://www.warfaresims.com/?page_id=3822

Command PE is already in use by a number of departments in the US Air Force and Navy, as well as multiple defence contractors worldwide (incl. BAE Systems). Additional information is available upon request.

Tuskinpa USAF ja USN olisivat ostaneet isolla rahalla jos ajattelisivat sen olevan "vain peli"...

Lähimpänä sotilaskäytössä olevista simuista olisi ehkä Steal Beasts PE, jota käytetään laajasti panssarikoulutuksessa.
 
Eikös tämä ole juuri se oleellisin juttu.. :cool:

Totta, mutta simulaattorin "engine" on silti sama. Tosin siihenkin militääriasiakas voi tehdä joitakin muutoksia. Siviiliversion tietokanta on julkisista lähteistä ja sen lisäksi "best guessimates". Siviilillä tuskin on parempaan mitään mahdollisuuksia.
 
Tällä hetkellä Venäjän Itämeren laivaston pinta-alukset ovat pääasiassa 1980-luvulta ja 1990-luvun kalustoa. Uutta kalustoa edustaa lähinnä neljä Steregushchiy-luokan korvettia ja kaksi Buyan-M-luokan korvettia. (Yaroslav Mudryy voitaisiin ehkä myös laskea uudeksi kalustoksi, koska se otettiin käyttöön vasta 2009, mutta toisaalta aluksen rakentaminen aloitettiin ja se ehti hyvään vaiheeseen ennen kuin Neuvostoliitto hajosi.) Poistuvan kaluston tilalle on epäilemättä tulossa vielä uusia aluksia, mutta on selvää, ettei Venäjä pysty korvaamaan näitä(kään) 1:1, kun siihen ei muussakaan kalustossa kyetä.
Steregushchiy-luokkaan ja Itämerelle sijoitettavaksi pitäisi vielä valmistua kaksi alusta(2018), mahtavatko olla valmistumassa ajoissa. Muistaisin, että Venäläisen telakan edustaja taannoin pohti näitä pakotteiden ja talousasioiden ongelmia, ja katsoi että uudet alukset eivät vastaa tasoltaan näitä aiemmin valmistuneita, vaan niille pitäisi luoda oma luokkansa.

Jää nähtäväksi kuinka kauan Nanuchkat ja Tarantulit vielä ovat palveluksessa. Tosin niistähän saattaa jo nyt olla osa koipallotettu. Katselin tässä tuoreen oloista listaa Itämerenlaivastosta ja mielestäni siellä oli vain kolme Ropuchkaa, Korolev on vaihtanut Mustalle Merelle. Myös Bespokoynyy* on poissa listoilta, olisiko siksi että on ollut jo jonkin aikaa koipallo vai onko kokonaan poistettu. Lisäksihän Mudryn sisar Neustrashimy taitaa olla eläkkeellä.

Eli ... olisiko siellä tulevaisuudessa Steregushchiyt ja Buyan-M:t varsinaisena kalustona(näitä varmaan saa kuljetettua Kaspianmereltä, tai josko saavat valmiiksi uusia ... viisi näyttäisi olevan suunnitelmissa).

* ei ole kovin taisteluvalmiin näköinen .. aseet stripattu
CnUjRXaXEAE-zt6.webp
 
@Raveni

Minimitorjuntaetäisyys lienee pienempi kuin kansitykin kantama.

Aster 30: 3 km
Aster 15: 1,7 km
CAMM: alle 1 km

Nämä tiedot ovat Wikipediasta. Voisin kuvitella, että Umkhontollakin se minimiampumaetäisyys olisi aika lyhyt. 1-2 kilometriä saattaisi olla lähellä.
 
Toinen vaihtoehto saturoimiseen olisi tietysti "kevyt pintatorjuntaohjus", kuten esimerkiksi Sea Venom. Kantamansa rajoissa tosin

Ihmetyttää tämä Sea Venom, se on tarkoitettu korvaamaan Kuninkaallisen laivaston Persianlahden sodassakin menestyneet Sea Skua ohjukset. Sea Venom ei kuitenkaan suoritusarvoiltaa oikein hätkähdytä, Wikipedian mukaan kantama on vain 20 Km, edeltäjäänsä vähemmän sillä Sea Skualle on ilmoitettu 25 Km. Sillä ei kyllä ole paljoa mahdollisuuksia nykyaikaisia sotalaivoja vastaan sillä sitä kantava helikopteri joutuu laukaisemaan ohjuksensa vihollisalusten ilmatorjunnan vaikutusalueella. Jos sillä olisi 50+ Km kantamaa ja kyky iskeä maakohteisiin sekä kohtuu edullinen hinta niin olisi kelpo peli meillekin.

edit: netistä löytyykin kirjoituksia joiden mukaan Sea Venomin kantama olisikin wikipedian ilmoittamaa kantamaa paljon pidempi.
 
Viimeksi muokattu:
Vähän pessimistisiltä tuntuu jengin odotukset tulevalta Pohjanmaa luokalta.

Täällähän veikkaillaan varustuksen olevan tasoa 57mm tykki, Umkhontot, MTO:t, miinat ja torpedot. Tutkana joku TRS-3D tai vastaava. Siis nuohan ovat sitä millä meidän nykyisen Haminat ja Hämeenmaat ovat varustettuja! Uskon että Merivoimien tavoitetaso on sentään vähän korkeammalla uuden kaluston suhteen kuin nykyinen tasomme, varsinkin kun noissa haastatteluissa on mielestäni selvästi haviteltu pidemmän kantaman IT-ohjusjärjestelmää jolla voidaan suojata myös muita laivoja, ja havainnekuvissakin on selvästi suorituskykyisempää sensoripalettia maalailtu.

Vaikea uskoa että Merivoimissa oltaisiin tyytyväisiä noin satametriseen 2000 - 3000 tonnin alukseen jonka aseistus olisi miinoja lukuunottamatta samanlainen kuin 250 tonnin Haminoilla MLU:n jälkeen?
 
Ihmetyttää tämä Sea Venom, se on tarkoitettu korvaamaan Kuninkaallisen laivaston Persianlahden sodassakin menestyneet Sea Skua ohjukset. Sea Venom ei kuitenkaan suoritusarvoiltaa oikein hätkähdytä, Wikipedian mukaan kantama on vain 20 Km, edeltäjäänsä vähemmän sillä Sea Skualle on ilmoitettu 25 Km. Sillä ei kyllä ole paljoa mahdollisuuksia nykyaikaisia sotalaivoja vastaan sillä sitä kantava helikopteri joutuu laukaisemaan ohjuksensa vihollisalusten ilmatorjunnan vaikutusalueella. Jos sillä olisi 50+ Km kantamaa ja kyky iskeä maakohteisiin sekä kohtuu edullinen hinta niin olisi kelpo peli meillekin.
Eihän tuota olekaan tarkoitettu käytettäväksi pitkän kantaman IT:n ulottuvilta, vaan maalit mitä tuolle on suunniteltu on enemmän luokkaa "-vene".
 
' Myös Bespokoynyy* on poissa listoilta, olisiko siksi että on ollut jo jonkin aikaa koipallo vai onko kokonaan poistettu. Lisäksihän Mudryn sisar Neustrashimy taitaa olla eläkkeellä.


* ei ole kovin taisteluvalmiin näköinen .. aseet stripattu
Katso liite: 16187

Kaikkitietävän wikin mukaan Bespokoynyy on "retired" joten eiköhän se ole jo poistettu ja laittamasi kuvahan sen vahvistaa. Kuva näyttäis olevan toukokuulta 2016.

Neustrashimysta 712(Неустрашимый) google haku löytäis tälläista.
neustrashimy.jpg

Ollu aika karus kunnos

Mutta olisi vissiin ruvettu uudistamaan 2015?

Uutinen 2015
http://www.arms-expo.ru/news/cooperation/storozhevoy_korabl_proekta_11540_neustrashimyy/
Google käännös

The 11540 Neustrashimy patrol ship will return to the Baltic Fleet after repairs and modernization in 2015. As reported by Tass with reference to the chief engineer of the Zelenodolsk Design Bureau Yevgeny Matveev, the guard will receive updated electronic weapons, as well as new navigation and life support systems.
According to E. Matveev, the ships of this project are constantly carrying anti-piracy watch in the Gulf of Aden. "We have extensive experience in designing ships for the southern and tropical countries: Vietnam, Libya, Algeria and others. There are a number of developments that make it possible to guarantee the quality of products and the good service of ships in the southern seas, "the specialist said during the exhibition Indo Defense 2014 in Indonesia.

Also, the chief engineer of the Zelenodolsk PKB reported that another ship of the project, Yaroslav the Wise, arrived with a friendly visit to Indonesia and is now on the road to Jakarta, and guests and participants of the Indo Defense exhibition will have the opportunity to visit it, the newspaper writes.



Uutinen 2017
http://tass.ru/armiya-i-opk/4028983
Google käännös

The patrol ship Neustrashimy will be handed over to the Baltic Fleet after repairs in November
The army and the defense industry February 16, 16:00 UTC + 3
The other day the ship was sent to the dock for four months for the installation of valolinium and the performance of hull work, said the spokesman of the shipyard Yantar Sergei Mikhailov
Share this
4 3
KALININGRAD, February 16. / Corr. Vladimir Nyakshhev. The Baltic yacht shipyard Yantar will hand over the Neustrashimy patrol ship to the Baltic Fleet in November, which is being repaired and modernized at the shipyard. This was reported by TASS press-secretary of the enterprise Sergey Mikhailov.
"To transfer the" Fearless "fleet should in November," - said Mikhailov.
According to him, the other day the ship was sent to the dock for about four months "for the installation of valolinium and the performance of hull work."
Previously, it was assumed that "Neustrashimy" will return to service at the end of 2016. However, as the main builder of the ship repair company Denis Zabaluev noted, "the defect revealed a large list of additional works, and an agreement was signed with the customer, according to which the date of transfer of the ship in November 2017 is set." To date, according to him, the hull and hull structures of the ship have already been repaired.
 
Viimeksi muokattu:
Vähän pessimistisiltä tuntuu jengin odotukset tulevalta Pohjanmaa luokalta.

Täällähän veikkaillaan varustuksen olevan tasoa 57mm tykki, Umkhontot, MTO:t, miinat ja torpedot. Tutkana joku TRS-3D tai vastaava. Siis nuohan ovat sitä millä meidän nykyisen Haminat ja Hämeenmaat ovat varustettuja! Uskon että Merivoimien tavoitetaso on sentään vähän korkeammalla uuden kaluston suhteen kuin nykyinen tasomme, varsinkin kun noissa haastatteluissa on mielestäni selvästi haviteltu pidemmän kantaman IT-ohjusjärjestelmää jolla voidaan suojata myös muita laivoja, ja havainnekuvissakin on selvästi suorituskykyisempää sensoripalettia maalailtu.

Vaikea uskoa että Merivoimissa oltaisiin tyytyväisiä noin satametriseen 2000 - 3000 tonnin alukseen jonka aseistus olisi miinoja lukuunottamatta samanlainen kuin 250 tonnin Haminoilla MLU:n jälkeen?
Mutta jos rahaa ei yksinkertaisesti ole. Ja sitähän ei ole
 
Vähän pessimistisiltä tuntuu jengin odotukset tulevalta Pohjanmaa luokalta.

Täällähän veikkaillaan varustuksen olevan tasoa 57mm tykki, Umkhontot, MTO:t, miinat ja torpedot. Tutkana joku TRS-3D tai vastaava. Siis nuohan ovat sitä millä meidän nykyisen Haminat ja Hämeenmaat ovat varustettuja! Uskon että Merivoimien tavoitetaso on sentään vähän korkeammalla uuden kaluston suhteen kuin nykyinen tasomme, varsinkin kun noissa haastatteluissa on mielestäni selvästi haviteltu pidemmän kantaman IT-ohjusjärjestelmää jolla voidaan suojata myös muita laivoja, ja havainnekuvissakin on selvästi suorituskykyisempää sensoripalettia maalailtu.

Vaikea uskoa että Merivoimissa oltaisiin tyytyväisiä noin satametriseen 2000 - 3000 tonnin alukseen jonka aseistus olisi miinoja lukuunottamatta samanlainen kuin 250 tonnin Haminoilla MLU:n jälkeen?

Ajatus Umkhontosta on todellakin hyvin pessimistinen arvio tulevaisuudesta. Se on kai saanut pontta tästä Jane'sin jutusta:

http://www.janes.com/article/66863/...will-include-torpedo-re-introduction-for-navy

According to Cdre Heinonen, the Hamina-class FACs and the four multipurpose offshore patrol vessels to be delivered under the SQ 2020 programme will carry the same lightweight torpedo and surface-to-air missile (SAM) systems. In terms of the missile fit, he added that an updated version of the Denel Umkhonto SAM is in the frame to meet the air-defence requirement.

Pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei toki pitäisi vetää tuollaisesta jutusta, mutta se on ehkä yksi konkreettisimpia ulostuloja PV:n taholta asiaa koskien. Aiemmin on spekuloitu mahdollisuudella, että tarkoitus olisi vain kiristää parempia tarjouksia. Toisaalta jos alukset kantavat samaa ohjusta, niin luulisi sen tulleen tarjouspyynnöissä ilmi valmistajille. Mitkä ohjukset soveltuvat Haminaan mittojen/painon puolesta? Umkhonto ja CAMM(-ER), kenties?

Mitä muuten tarkoitat "pidemmän kantaman IT-ohjusjärjestelmällä"? Mikä ohjus saattaisi tulla kyseeseen, ts. mihin on vielä rahaa? Vai tuleeko jokin kombinaatio?
 
Taitaa mennä pitkälti linjalla Umkhonto ER, CAMM-ER ja Barak 8. Umkhonto ER on tuossa vähän arveluttavampi, koska sitä ei ole vielä kenelläkään käytössä.
 
Vähän pessimistisiltä tuntuu jengin odotukset tulevalta Pohjanmaa luokalta.

Täällähän veikkaillaan varustuksen olevan tasoa 57mm tykki, Umkhontot, MTO:t, miinat ja torpedot. Tutkana joku TRS-3D tai vastaava. Siis nuohan ovat sitä millä meidän nykyisen Haminat ja Hämeenmaat ovat varustettuja! Uskon että Merivoimien tavoitetaso on sentään vähän korkeammalla uuden kaluston suhteen kuin nykyinen tasomme, varsinkin kun noissa haastatteluissa on mielestäni selvästi haviteltu pidemmän kantaman IT-ohjusjärjestelmää jolla voidaan suojata myös muita laivoja, ja havainnekuvissakin on selvästi suorituskykyisempää sensoripalettia maalailtu.

Vaikea uskoa että Merivoimissa oltaisiin tyytyväisiä noin satametriseen 2000 - 3000 tonnin alukseen jonka aseistus olisi miinoja lukuunottamatta samanlainen kuin 250 tonnin Haminoilla MLU:n jälkeen?

Odottaisin kyllä sensoripuolella selkeää päivitystä nykykalustoon. Olisi erikoista jos mentäisiin tuollaisilla yli 20 vuotta vanhoilla värkeillä. Jotain varmasti kierrätetään mutta esim. TRS-3D olisi varsin vastimaton laite.

Haminahan on huomattavan raskaasti aseistettu ohjusvene joten ei tuo taso mikään häpeä ole kun vielä lisätään sutovarustus torpedoineen ja mahdollisesti se Millennium gun tms. Lisäksi ohjuslaukausten määrä korveteilla on melko varmasti isompi kuin ohjusveneillä. Muistetaan myös että korvetit eivät korvaa Hamina-luokkaa vaan vielä vanhempaa kalustoa. Suorituskykyyn tulee merkittävä nousu vaikka kaluihin vieläkin tietysti jää toivomisen varaa.
 
Taitaa mennä pitkälti linjalla Umkhonto ER, CAMM-ER ja Barak 8. Umkhonto ER on tuossa vähän arveluttavampi, koska sitä ei ole vielä kenelläkään käytössä.

CAMM:n kohdalla perusversiokin täyttää Merivoimien komentajan taannoin ilmoittaman kantamatavoitteen 25km.

Barak 8 olisi kyllä mielenkiintoinen vaihtoehto.
 
CAMM:n kohdalla perusversiokin täyttää Merivoimien komentajan taannoin ilmoittaman kantamatavoitteen 25km.

Barak 8 olisi kyllä mielenkiintoinen vaihtoehto.

Oma suosikki on CAMM/CAMM ER. Syystä että ohjus on huomattavasti nopeampi, kuin Barak 8 (3 mach vs 2 mach).

Toisaalta taas Barak 8:ssa on kaksi hakupäätä (aktiivitutka ja IIR).
 
Mitkä ohjukset soveltuvat Haminaan mittojen/painon puolesta? Umkhonto ja CAMM(-ER), kenties?
Lisäksi myös VL MICA(-M) olisi kai ainakin mittojensa puolesta yksi ehdokas. Se on jo aika monella laivastolla käytössä tai tulossa käyttöön korvettien aseistuksena. Suorituskyvyltään se ei tosin näytä juuri Umkhontoakaan paremmalta, kantamaakin vain sen parikymmentä km.

https://en.wikipedia.org/wiki/MICA_(missile)
http://www.mbda-systems.com/maritime-superiority/vl-mica-sea/
Tuolta poimittakoon:
  • Multi-target, high rate of fire
  • Outstanding defence capability against saturating anti-ship attacks
 
Mitä muuten tarkoitat "pidemmän kantaman IT-ohjusjärjestelmällä"? Mikä ohjus saattaisi tulla kyseeseen, ts. mihin on vielä rahaa? Vai tuleeko jokin kombinaatio?

Aikaisemmin jossain haastattelussa on puhuttu yli 25 km kantamasta, joka lienee minimi alukselle joka pitäisi kyetä suojelemaan myös muita aluksia niiden liikennöidessä kriisitilanteessa itämerellä. Omat toiveeni ovat tottakai pelkkiä toiveita eikä ne välttämättä vastaa sitä mitä Merivoimat haluavat, mutta kirjoittelen tässä jotain hajanaisia ajatuksia aiheesta:


Uusien alusten tärkeimpiä tehtäviä on IT ja SUTO. Molemmat vaativat kallista varustusta, joten jos rahat ei riitä neljään hyvin varusteltuun alukseen pitää tyytyä kolmeen. Mieluummin kolme hyvää kuin neljä keskinkertaista.

Monissa maissa vastaavan luokan alus on apualus joka voi luottaa muiden isompien alusten IT-voimaan, Suomessa näin kuitenkaan ei ole. Tulevat alukset ovat niitä joiden täytyy sitä turvaa antaa muille.

Tehokas ja pitkälle kantava sensorivarustus on tarpeen myös tilannekuvan luomiseksi koko puolustusvoimille, etsintätutka joka havaitsee maaleja 300 km päästä pystyy tarjoamaan paljon suuremman valvotun alan kuin sellainen jonka kantama on samoihin maaleihin 100 km.

Umkhonto on Etelä-Afrikasta, ja kaikki jotka maan tuntevat tietävät että sieltä kaikki kynnelle kykenevät osaajat ovat muuttaneet tai haluavat muuttaa pois. Ko. maan asekehittelyllä ei ole kovin ruusuista tulevaisuutta IMHO.

Umkhontoa käyttää vain kolme maata; Suomi, Algeria ja ohjuksen kotimaa. Ohjuksen kehitys tai edes ohjustäydennysten saaminen vaikka 20 vuoden päästä on vähintäänkin epävarmaa.

Umkhonto on suorituskyvyltään varsin vaatimaton IR-hakuinen ohjus, jos tuo suorituskyky riittää niin silloin kannattaa hankkia mieluummin RAM-ohjuksia joita käytetään laajasti suurissa maissa ja jonka laukaisin on kompakti eikä vaadi tilavarauksia aluksen sisälle. Ja RAM nimenomaan on suunniteltu myös ohjusten torjuntaan.

Umkhonto käyttää omaa VLS laukaisintaan johon ei käy muut aseet, erittäin huono juttu elinkaarikustannusten ja päivitettävyyden kannalta. VLS:ää varten täytyy varata tilaa aluksen sisältä ja välttämättä sen vaihtaminen toiseen ei ole helppoa eikä halpaa. VLS:n pitäisi olla yleiskäyttöinen ja laajasti käytössä oleva.​

Umkhonto on tilantarpeeltaan suuri ohjuksen suorituskykyyn nähden. Alla 32 ohjusta Umkhonton VLS systeemissä:

iu


Alla 32 ESSM ohjusta MK41 VLS systeemissä (ja ESSM on huomattavasti Umkhontoa suorituskykyisempi ohjus):

iu

iu


En tiedä kuinka suuri kooltaan tuo Umkhonton 8-soluinen laukaisin on mutta siihen nähden tuo Umkhonton kanssa samanlaisen suorituskyvyn omaavan RAM ohjuksen 21-ohjuksinen laukaisin tuntuu tilantarpeeltaan järkevämmätä:

iu


Mm. Braunschweigeissä kuin turkkilaisessa MILGEM korvetissa on tuollainen hangaarin päällä paikassa jossa muuten ei varmaan olisi mitään:

tcg-heybeliada-f511-milgem.jpg
 
Back
Top