Lankkua pitkin sanon minä! Ei mitään maakrapujen sakkoja
Merivoimien salausavaimet jätettiin tuhoamatta, perusteluna "talon tapa" – sotilaille sakkotuomio
Hanne Yli-Parkas
Salausavainten tuhoamatta jättäminen toi sakkoja Merivoimien ylikersantille ja kersantille. Kolmen eri salausavaimen tuhoamisesta tehtiin jokaisella kerralla asiakirjat, joiden mukaan salattujen viestien purkamiseen käytetyt avaimet olisi hävitetty määräajassa – vaikka näin ei oltu tehty.
Tapausta puitiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa, ja syytettyjen penkillä olivat ylikersantin ja kersantin lisäksi myös sotilasvirkamies ja toinen kersantti, jotka olivat toimineet tuhoamispöytäkirjojen allekirjoittajina. Heidän osaltaan syytteet kuitenkin hylättiin, sillä miehet kertoivat vain noudattaneensa "talon tapaa" todistaessaan avainten tuhoamista.
Oikeuden asiakirjoista ei käy ilmi, millaisia avaimet olivat, ja miten ne olisi pitänyt tuhota.
Käytännössä "talon tapa" siirtyi esimieheltä seuraavalle. Ensimmäisellä kerralla ylikersantin tehtävä oli tuhota salausavaimet, ja kersantti oli toiminut todistajana. Ylikersantti oli kouluttanut kersantille myös avainten tuhoamisen, ja miehet olivat laatineet ja allekirjoittaneet pöytäkirjat yhdessä – huolimatta siitä, että avaimet olivat yhä olemassa.
Esitutkinnassa ylikersantti oli kertonut tienneensä, kuinka salausavaimet pitäisi tuhota, mutta oli työkiireiden vuoksi päättänyt toimia toisin. Salausavaimia käytetään salatun viestin purkamiseen, ja sen tuntevat vain viestin lähettäjä sekä vastaanottaja. Kersantti oli puolestaan epäröinyt allekirjoittaa virheellistä pöytäkirjaa, mutta päätyi kuitenkin laittamaan nimensä paperiin.
Seuraavalla kerralla samaisen kersantin oli tarkoitus toimia avainten tuhoajana, ja sotilasvirkamies toimi nyt todistajana. Kersantti toimi kuitenkin jälleen kuten ylikersantti aiemmin, eikä tuhonnut avaimia määräajassa. Sotilasvirkamies kertoi oikeudelle saaneensa aikanaan lyhyen opastuksen tuhoamisesta ja pöytäkirjojen tekemisestä, mutta ei kirjallista ohjeistusta. Hän vetosikin oikeudessa siihen, että hän oli toiminut ainoastaan kuten häntä oli ohjattu.
Kolmannella kerralla salausavaimet jätettiin taas tuhoamatta, mutta pöytäkirjoihin ne kirjattiin hävitetyksi. Tällä kertaa todistajana oli toinen kersantti, jolle tuhoamisesta vastannut kersantti oli kertonut hävittäneensä avaimet. Todistaja allekirjoitti valmiiksi tehdyn pöytäkirjan, jossa oli jo kersantin allekirjoitus, sillä todistaja luotti kersantin "toimineen oikein kokeneena sotilaana". Oikeuden mukaan hänellä olikin perusteltu syy luottaa kokeneempaan kouluttajaan.
Syytteen mukaan miehet laiminlöivät sekä Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksen ohjetta, että Merivoimien esikunnan määräystä. Varsinais-Suomen käräjäoikeus päätti kuitenkin hylätä pöytäkirjojen allekirjoittamisesta vastanneiden kersantin ja sotilasvirkamiehen syytteet.
Sen sijaan ylikersantti ja "talon tapaa" jatkanut kersantti tuomittiin palvelusrikoksesta sakkoihin. Ylikersantti sai yhteensä 1 480 euroa sakkoja, kersantti puolestaan 1 665 euroa.
Osa oikeudenkäynnin asiakirjoista julistettiin salassa pidettäviksi 30 vuodeksi. Palvelusrikokset tehtiin Kirkkonummella vuonna 2016.
http://www.ts.fi/uutiset/paikallise...erusteluna+talon+tapa++sotilaille+sakkotuomio