En tiedä PV:n käytännöistä mitään, eikä minulla ole mitään turvaluokitusta, joten voin kommentoida yleisellä tasolla. Avaimet voivat olla tallennettuna tiedostoon kovalevyllä, muistitikulla tai muulla tallennuslaitteella. Ne voivat olla avainten käyttämiseen tarkoitetulla sirulla tietokoneessa, muistitikun näköisessä laitteessa tai sirullisen pankkikortin näköisellä kortilla. Avaimet voi olla myös tulostettu paperille, mutta tämä on yleensä varmuuskopio avaimista, joiden menettäminen olisi pahempi vahinko kuin niiden vuotaminen. Yleensä avaimet ovat vielä näissäkin erikseen salattuna salasanan tai pin-koodin avulla, paperinippu tietysti kassakaapissa. Useimmat erikoisemmatkin säilytysmuodot ovat kuitenkin pohjimmiltaan jotain näistä kolmesta perusmuodosta.
Avaimen luotettava hävittäminen on yllättäen vaikeinta tiedostosta. Tikku, kortti tai paperinivaska on helppo tuhota fyysisesti. Sirut sisältävät toiminnon avaimen luotettavaan tuhoamiseen, joten koko tietokonetta ei ole pakko hävittää, ja tikut ja kortit on mahdollista uudelleenkäyttää. Toki salaisista salaisimmissa käyttökohteissa voidaan haluta fyysisen tuhoamisen varmuus. Silloinkin tuhoaminen tehdään paremmilla tavoilla kuin vasaroimalla laitetta summanmutikassa.
Mutta tiedoston poistaminen levyltä ei oikeasti poista mitään vaan ainoastaan merkitsee tilan vapaaksi. Tiedoston ylikirjoittaminenkaan ei nykyään auta paljoakaan, sillä nykyiset kovalevyt siirtävät tiedoston osia (sektoreita) kirjoittamisen yhteydessä levyn tasaisen kulumisen varmistamiseksi. Sittenkin kun tieto on oikeasti onnistuttu ylikirjoittamaan monia kertoja, on alkuperäinen tiedosto onnistuttu lukemaan laboratorioissa purkamalla levy ja lukemalla magneettikiekkoja levyn omaa lukupäätä monta kertaluokkaa herkemmällä ja tarkemmalla laitteella. Näissä samoissa laboratorioissa pelastetaan jatkuvasti tietoja pahoin palaneilta tai jopa kuukausia merivedessä lionneilta kovalevyiltä. Se on ollut kaupallista toimintaa jo ainakin 90-luvulta, eikä enää tiedustelupalveluiden yksityinen temppu.
SSD-levyt ovat tietysti oma lajinsa. Niiden uutuuden vuoksi tietojen palauttaminen ei ole vielä yhtä saatavilla kuin magneettikiekkolevyiltä. Tutkimusta kyllä tehdään, ja yksi lupaava menetelmä on ollut höylätä sirua ohut kerros kerrallaan ja mitata joka kerroksen jälkeen sirun pinnan varaus. Uskon että tietojen palauttaminen niiltäkin onnistuu ennemmin tai myöhemmin. Ehkä jo nyt tiedustelupalvelujen laboratorioissa.
No, vastatakseni oikeasti kysymykseesi, avainten hävittäminen voi ottaa pari hiiren klikkausta, monivaiheisen fyysisen työprosessin tai mitä tahansa siltä väliltä. Asiaan vaikuttaa miten avaimet on tallennettu ja miten varmoja niiden tuhoutumisesta halutaan olla eli miten vaikeaksi niiden palauttaminen halutaan tehdä.