Tuli muuten sellainen mieleen, että mitenköhän rannikkopuolustuksessa toimisi
A) Miehittämätön pienvene räjähdelastissa
B) "SACLOS" rannikkotorpedo?
Vaihtoehto A ei äkkiseltään vaikuta kovin uhkaavalta, mutta kuitenkin mm. USN kokee pienten veneiden aiheuttaman uhan varsin suureksi, niitä vastaan on haluttu ja halutaan muutakin aseistusta kuin pelkkiä tykkejä. Littoral Combat Ship saa Hellfiret ja Cyclone-luokassa on Griffin-ohjukset. Voisiko tässä olla mahdollisuus myös Suomelle? Mitä maksaa pakko-otettu siviili-Busteri varustettuna kauko-ohjauksella ja usealla sadalla kilogrammalla trotyyliä?
Torpedon käyttöä rannikkopuolustuksessa pinta-aluksia vastaan taas on käsitelty foorumilla pariin kertaan ennenkin. Ajatus torpedon käytöstä rannikolta ei kuitenkaan ole propellihattukamaa, esim. Atlas mainostaa Seahake-torpedoa sukellusveneestä, pinta-aluksesta ja rannikolta laukaistavaksi.
Saisikohan torpedon hintaa selkeästi alaspäin ottamalla SACLOS-tyyppinen ohjaus ja luopumalla torpedon omasta hakupäästä? Pintamaali on kuitenkin yleensä varsin iso, joten torpedon ei tarvitse osua ihan metrilleen. Torpedo olisi varsin immuuni vastatoimille, kun ohjauskomennot tulisivat kaapelia pitkin, ja myös torpedon laukaisu olisi hyvin huomaamaton tapahtuma verrattuna ilmassa lentävään ohjukseen, kun savunpöllähdykset ja rakettimoottorin käynnistyminen jäisivät historiaan. Saaristossa ase ei tosin olisi järin käyttökelpoinen, jos maalin ja ampujan välissä on luotoja tms. esteitä.
Vai olisiko ainoa oikea ratkaisu hankkia sarjavalmisteista torpedoa, esim. Torped 47? Liekö taistelukärjellä iso merkitys, pitäisikö rannikkokäyttöön sovittaa isompi, raskas torpedo?
Iranin vallankumouskaartin merivoimilla on tuollaisia räjähdepaatteja ainakin ollut.