Merivoimien kehitysnäkymät

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Museo
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Merten sheriffi kirjoitti:
Torpeedo liian kova provokaatio Venäjälle?

Ehkä ennemmin Itämeri on liian matala suto-torpedolle. Venäläiselle ilmastalaukaistavalle 350mm APR-3E torpedolle valmistaja ilmoittaa käyttöalueeksi "It can be effectively employed over splash-down water areas at least 100-m deep at Sea States up to 6 in all regions of the world ocean." Itämeren keskisyvyys on 54m ja Suomenlahden vain 37m.

http://eng.ktrv.ru/production_eng/323/512/521/
 
Olen lukenut juuri tuosta Suto torpedojen huonosta soveltuvuudesta matalaan Suomenlahteen. Onko se totta, vai tarua ken tietää kertokoon.
Ilmapudotus voi olla ongelma samoin rannikon matalikot, mutta jos torpedo voidaan ampua vaaka suunnassa luulisi sen olevan toimiva ase.
 
Bodyguard kirjoitti:
Joo, kyllä mä vähän järeänpää haen kuin tuo Saabin kiinteästi asennettu pikkurakettiheitin tai syvyyspommit. Onhan ne tietty parempi kuin ei mitään, mutta sutotorpedo on nykyään se todellinen sutoase. Ehkäpä ne isommat raketinheittimet oki myös, mutta niitä on vaikeampi ympätä ohjusveneeseen

Matalat vedet voivat olla myös miinoitettavissa? Eikös suvea vastaan ole olemassa myös älykkäitä miinoja? Matala vesi voi olla suorastaan huutaen kutsuva tuollaiselle miinoitteelle? Menee varmasti luokkaan ei-pv:n-sivuilla.
 
Bodyguard kirjoitti:
Suomella on kuitenkin olemassa aikamoinen jäänmurtajalaivasto ja niistä ainakin vanhemmat ( Urho-lk ) voidaan muistaakseni aseistaa ( vanhemmissa ruotsalaisissa vastaavissa jäänmurtajissa oli aikanaan aseistus ).

Ruotsin Urho-luokan (Atle-luokka) murtajissa tosiaan oli aseistus, joka poistettiin joitain vuosia sitten:

http://www.shipspotting.com/gallery/photo.php?lid=1684459

Muistan lukeneeni, että vielä Sisussa ja Urhossa olisi järjestelmätasolla, esimerkiksi sähkötauluissa, valmius aseistukselle. Mitään näkyviä mutterikehiä niistä tuskin löytyy. Todennäköisesti Voima oli viimeinen suomalainen jäänmurtaja, joka varustettiin näkyvästi jo telakalla aseistusta silmällä pitäen, ja siitäkin jalustat lienee peruskorjauksen yhteydessä poistettu - mitäpä niillä nykymaailmassa tekisi?

http://www.smu.fi/@Bin/2572690/2kuvaa.jpeg

Nykyaikaiset asejärjestelmät eivät toki vaadi kummoisiakaan asennuksia.

Bodyguard kirjoitti:
Se, mitä olen jostain kuvasta nähnyt, niin tuo uusi merivartioston alus muistuttaa hämmästyttävän paljon uusimpia monitoimimurtajiamme muodoiltaan.

Tjaa. Mielestäni tuossa on yllättävän paljon yhtäläisyyksiä esimerkiksi Islannin tai Norjan uusiin ulkovartiolaivoihin:

http://www.lentoposti.fi/gallery2/d...2_GALLERYSID=1c078c10839dc2645237dea420617c48

http://www.lhg.is/media/frettir/vardskip_framan_stor.jpg

http://www.amiinter.com/samples/norway/images/norway_new_coastguard_opv2.jpg

Jäänmurtajien kanssa tuolla uudella aluksella ei ole juuri mitään tekemistä ainakaan runkomuodon osalta - noissahan on jopa keulabulbi! Siksipä sillä uskaltaakin lähteä ulos kelissä, jossa esimerkiksi Louhi joutuu jäämään laituriin...
 
No Voiman osalta ei liene yllättävää, sillä onhan Voimalla menneisyys sotalipun alla:

http://fi.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4%C3%A4nmurtaja_Voima
Politiikan pelinappulana

Voiman miehityksestä kiisteltiin jo ennen aluksen luovutusta. Hallitus esitti, että jäänmurtajat Voima, Sisu ja Tarmo siirrettäisiin puolustuslaitoksen hallintaan samalla kun Sisulta lakkautettaisiin 14 ja Tarmolta 9 virkaa ja tointa. Valiokuntakäsittelyn jälkeen vain Voimaa ehdotettiin siirrettäväksi sota-alukseksi. Eduskuntakeskustelussa SKDL piti ehdotusta yrityksenä estää jäänmurtajien miehistön lakot.

Siirtoa perusteltiin sillä, että merivoimien 77-vuotias emälaiva von Döbeln olisi aika romuttaa ja korvata uudella aluksella. Koska emälaivaa tarvittiin pääasiassa kesällä ja jäänmurtajia talvella, Voiman katsottiin voivan toimia kesät emälaivana. Eduskunta äänesti 9. helmikuuta 1954 Voiman kohtalosta ja päätti äänin 102–81 siirtää sen puolustusvoimille.

Merimies-Unioni toisti aiemman ilmoituksensa siitä, että sinä hetkenä kun Voima siirtyy sotilasviranomaisten komentoon, poistuu siviilimiehistö aluksesta. Lisäksi se ilmoitti, etteivät kauppalaivat seuraa sota-alusta.

Rakentajatelakka luovutti Voiman kauppa- ja teollisuusministeriölle 12. helmikuuta 1954 ja pian eduskuntakin aloitti vaalilomansa. Seuraavana päivänä Voima aloitti avustustyöt Helsingin edustalla Sammon ja Tarmon seurana. Koska Merimies-Unioni ei hyväksynyt eduskunnan päätöstä, järjestettiin Voimaan alkuvuodeksi merenkulkuhallituksen miehistö. Siirto puolustusvoimille tapahtui 1. toukokuuta 1954.

Parin kuukauden kunnostuksen jälkeen Voima toimi merivoimien koulu- ja harjoitusaluksena. Talvisaikaan Voima oli merenkulkuhallituksen käytössä jäänmurtajana, mutta silloinkin miehistö oli laivastosta.

Talven myötä Suomenlahden jäät vahvistuivat ja 15. helmikuuta 1955 toimitettiin posti ensi kertaa jäitse Haapasaareen ja Kaunissaareen. Seuraavana päivänä Voima oli avustamassa laivoja Kotkan ulkopuolella, kun Merimies-Unioni julisti ne vedet saartoon joissa Voima operoi. Unioni katsoi ettei meriturvallisuuden vuoksi kauppamerenkulkua voida harjoittaa, jos alukset alistetaan sotaväen miehittämän murtajan komentoon. Voiman teki sotalaivaksi miehistönä olevat merisotilaat ja perässä liehuva puolustusvoimien lippu. Unionin puheenjohtajan Niilo Wällärin näkemyksiä ei muuttanut muistuttaminen siitä, että Ruotsin ja Neuvostoliiton murtajat toimivat turvallisesti laivaston hoidossa. Ainakaan suomalaiset laivat eivät enää liikkuneet Kotkan vesillä eivätkä satamajäänmurtajat avustaneet laivoja Kotkassa. Myös Laivanpäällystöliitto ja Konemestariliitto ilmoittivat kannattavansa siviilimiehitystä.

Koska Kotkassa oli 20 laivaa, kutsuttiin Voima Helsinkiin ja Sisu siirtyi Kotkaan. Hallitus puuttui asiaan ja osapuolet aloittivat neuvottelut Voiman levätessä Hietalahden laiturissa. Hallitus totesi lopulta olevansa voimaton ja päätti iltakoulussaan 23. helmikuuta ettei hallitus ota itselleen valtuuksia muuttaa eduskunnan päätöksiä. Voima ei siis enää sen talven aikana avustaisi laivoja. Se lähtikin 2. maaliskuuta koepurjehdukselle Pohjanlahdelle, Ahvenanmerelle ja Saaristomerelle poiketen myös Turun Pansioon, jossa alukseen asennettiin kaksi tykkiä.

Seuraavaksi kiista siirtyi eduskuntaan: 11. maaliskuuta Eino Saari ja muut allekirjoittajat jättivät välikysymyksen Voimasta. Saman kuun lopulla pääministeri Urho Kekkonen vastasi kysymykseen ja eduskunta äänesti asiasta. Hallitus nautti edelleen eduskunnan luottamusta. Kiistely vaimeni ja ilman suurempaa dramatiikkaa hallitus päätti 1. joulukuuta 1955 siirtää Voiman merenkulkuhallituksen hallintaan. Asia ratkaistiin näin lopullisesti, sillä siitä lähtien Suomen jäänmurtajissa on ollut siviilimiehitys ja murtajien henkilöstö on voinut lakoilla tehostaa neuvotteluvaatimuksiaan.
 
Eri sivuilla netistä löytyi arvio, et esim. phalanx maksais 5-6 miljoonaa dollaria per pala. Aika halpa mielestäni. Ehkä toi vois toimiakin, ehkä noilla olis käyttöä maissakin tukikohtien tms. suojaamisessa. Muutamalla kymmennellä miljoonalla noita sais useampia. Painaa päälle 6 tonnia eli ihan pikkupaattiin ei noita saa.

Muistaakseni se ei tarvinnut paljon muuta kuin sähkö- ja vesiliitännän.
 
yrjö kirjoitti:
Eri sivuilla netistä löytyi arvio, et esim. phalanx maksais 5-6 miljoonaa dollaria per pala. Aika halpa mielestäni. Ehkä toi vois toimiakin, ehkä noilla olis käyttöä maissakin tukikohtien tms. suojaamisessa. Muutamalla kymmennellä miljoonalla noita sais useampia. Painaa päälle 6 tonnia eli ihan pikkupaattiin ei noita saa.

Muistaakseni se ei tarvinnut paljon muuta kuin sähkö- ja vesiliitännän.

Sähköä paljon ja kylmää vettä. Varmasti hyvä paketti ja tosiaan voi palvella it-aseena myös satamassa. Luulen, että ei irtoa kaikkineen alle 10 miljoonan dollarin, mutta se nyt on lopultakin sama maksaako 6 vai 9 miljoonaa.

Uudenmaan Ely-keskus tuskin myöntää ympäristölupaa, koska normisyötössä taitaa olla köyhdytettyä uraania sisältäviä ammuksia. :lanssi:
 
Merten sheriffi kirjoitti:
Eikö harjaantunut Sergei miehistö vastaa nyt tätä revolveritykkiä?
:a-rolleyes:

Kevyesti :) Kyllähän ihminen suuntauksen hoitaa nopeammin ja ennakon ottaa tarkemmin. Reagointikin on paljon nopeampi kuin aseella joka on liitetty tutkaan ja jolla on vielä oma tutkansakin. Suomessa kun ei ole varaa ostaa kaikkia hilavitkuttimia niin joudutaan uskottelemaan itselle että yksi suomalainen vastaa kymmentä venäläistä ja ollaan niin erinnoimaista muutenkin.
 
Ei olisi kyllä mitenkään hassumpi juttu rakentaa kaikki jäänmurtajat siten, että niihin voisi laittaa tarpeen vaatiessa äkkiä kiinni phalanx tms. x3 vaikkapa. Tai keulaan joku 57mm tykki ja pari phalanxia muualle. Harmaassa vaiheessa noilla voisi miinoittaa ja valvoa rauhassa kun olisi hiukan omasuojaakin olemassa. Vastaavasti kaikki Rajavartiolaitoksen veneet voisi rakentaa siten, että niihin voitaisiin helposti iskeä vaikka se yksi Phalanx kiinni ja/tai syvyyspommien ja sutotorpedoiden pudotusvehkeet ynnä perässä vedettävä sonari (jos oletuksena niissä ei riittävän fiksua sonaria ole).

Kyllä noista apupurkeista voisi hyötyä olla sotatilanteessakin, kun voisivat vaikka parveilla varsinaisten sota-alusten lähistöllä tiedustelemassa ja kykenisivät ampumaan ohjuksia ja sukellusveneitä ja siten luomaan vähän etäisyyttä ja suoja-aluetta varsinaisten sota-alusten ympäristöön.
 
Tuota, tuota, ehkäpä se Itämeri ja varsinkin Suomenlahti voi olla haasteellinen ympäristö sutotorpedoille, mutta luulisin että ei yliitsekäymätön. Onhan uusissa ruotsalaisissa sukellusveneissäkin kahdenlaisia torpedoita, "normaaleita" 21" ja sitten pari putkellista pienempiä 14", mikä on tyypillinen sutotorpedon kaliiperi. Eikös se jo jotain kerro. Ei liene mikään amerikan temppu syväyttää sitä torpedoa tilanteen mukaan.
 
Vuosikymmen edessäpäin häämöttää ainakin sellainen suuri periaatteellinen ratkaisu, että MTO85 poistuu käytöstä ja mahdollisesta seuraajasta on päätettävä. En usko, etta uutta kalustoa saataisiin sekä uudelle alusluokalle, rantapattereille, että peruskorjattavalle Hamina-luokalle, joten ainakin yksi jäänee ilman.

Veikkaisin, että tuossa kohdin ohjusveneistä luovutaan ennakoivasti, hankitaan yksi MTO-rantapatteri (2-3 lavettia) ja rakennetaan kolmas monitoimialus, joiden aseistukseen samassa yhteydessä liitetään MTO-optio. Tällä hetkellähän meillä on mahdollisuus ampua eri laveteilta kerralla 72 merimaaliohjusta, järjestelmän kehittämisen jälkeen n.24.

N. 2025 käytössä olisi siis kolme korvettia/monitoimialusta ja kolme miinantorjujaa, sekä sekalaisia apualuksia ja veneluokan kalustoa.
 
Kun noista lyhyen kantaman omasuojajärjestelmistä puhutaan, niin mitenkäs 35-millinen Oerlikon Millennium? Wikipedia tietää seuraavaa:

"The Millennium gun is easy to install as it requires no through deck penetration and needs no supply of coolant, air or ship's power to operate. However, it does need a power supply to recharge its batteries. Installation can take as little as sixty minutes and requires only six square metres of deck space. A Millennium gun and 252 rounds weighs 3,200 kg. The gun's cupola is claimed to have a low radar cross section."

http://en.wikipedia.org/wiki/Oerlikon_Millennium_35_mm_Naval_Revolver_Gun_System

Hinta voi toki muodostua esteeksi, mutta toisaalta kaliiberi on suurempi (35 mm) ja paketti vaikuttaa muutenkin kompaktimmalta.
 
Tups kirjoitti:
Kun noista lyhyen kantaman omasuojajärjestelmistä puhutaan, niin mitenkäs 35-millinen Oerlikon Millennium? Wikipedia tietää seuraavaa:

"The Millennium gun is easy to install as it requires no through deck penetration and needs no supply of coolant, air or ship's power to operate. However, it does need a power supply to recharge its batteries. Installation can take as little as sixty minutes and requires only six square metres of deck space. A Millennium gun and 252 rounds weighs 3,200 kg. The gun's cupola is claimed to have a low radar cross section."

http://en.wikipedia.org/wiki/Oerlikon_Millennium_35_mm_Naval_Revolver_Gun_System

Hinta voi toki muodostua esteeksi, mutta toisaalta kaliiberi on suurempi (35 mm) ja paketti vaikuttaa muutenkin kompaktimmalta.

Miksipä ei, Oerlikon on kokenut it-aseiden valmistaja. Sveitsiläisyys taannee laadun, mutta myös korkean hinnan. Voipi olla kokonaispainoltaankin hivenen kevyempi kuin Phalanx, torni 3300 kg+ase 450 kg, eli noin 4 tonnia plus sitten muu tarvittava kama.
 
Bodyguard kirjoitti:
Tups kirjoitti:
Kun noista lyhyen kantaman omasuojajärjestelmistä puhutaan, niin mitenkäs 35-millinen Oerlikon Millennium? Wikipedia tietää seuraavaa:

"The Millennium gun is easy to install as it requires no through deck penetration and needs no supply of coolant, air or ship's power to operate. However, it does need a power supply to recharge its batteries. Installation can take as little as sixty minutes and requires only six square metres of deck space. A Millennium gun and 252 rounds weighs 3,200 kg. The gun's cupola is claimed to have a low radar cross section."

http://en.wikipedia.org/wiki/Oerlikon_Millennium_35_mm_Naval_Revolver_Gun_System

Hinta voi toki muodostua esteeksi, mutta toisaalta kaliiberi on suurempi (35 mm) ja paketti vaikuttaa muutenkin kompaktimmalta.

Miksipä ei, Oerlikon on kokenut it-aseiden valmistaja. Sveitsiläisyys taannee laadun, mutta myös korkean hinnan. Voipi olla kokonaispainoltaankin hivenen kevyempi kuin Phalanx, torni 3300 kg+ase 450 kg, eli noin 4 tonnia plus sitten muu tarvittava kama.

Katselin tätä juuttien Absalon aluksen kannella edelliskesänä, kun Turuus vieraili.
 
Onko tuossa sama ampumatarvike kuin 35 ItK 88:ssa ja ITPSV 90:ssa? Tosin synergiaetuja tuskin tulee, koska edellä mainittu kalusto poistunee jollain aikataululla ja viimeksi mainittu on jo siirretty koipussiin.
 
Tups kirjoitti:
Onko tuossa sama ampumatarvike kuin 35 ItK 88:ssa ja ITPSV 90:ssa? Tosin synergiaetuja tuskin tulee, koska edellä mainittu kalusto poistunee jollain aikataululla ja viimeksi mainittu on jo siirretty koipussiin.

35 x 228 mm eli sama kaliiberi.
 
Tvälups kirjoitti:
Tups kirjoitti:
Onko tuossa sama ampumatarvike kuin 35 ItK 88:ssa ja ITPSV 90:ssa? Tosin synergiaetuja tuskin tulee, koska edellä mainittu kalusto poistunee jollain aikataululla ja viimeksi mainittu on jo siirretty koipussiin.

35 x 228 mm eli sama kaliiberi.

Joo, mutta nuo uudemmat systeemit on yleensä tarkoitettu ampumaan AHEAD ammusta. Ja etenkin heitteiden torjunnassa se on aika tärkeää.
 
Back
Top