Merivoimien kehitysnäkymät-langassa keskusteltiin vaihteeksi Merivoimien kehitysnäkymistä niin en katsonut aiheellisksi tunkea väliin "Merivoimien menneisyys" asioita, joita ite en kyllä tähän lankaan ekana tuonut. Voinemme palata näihin vanhoihin, mutta edelleen kiinnostaviin juttuihin nyt kun lanka taas hiljentyi.
Keskusteltiin tykkikantakirjoista, jossa mun viestissä
https://maanpuolustus.net/threads/merivoimien-kehitysnäkymät.55/post-1463568 oli Karjalan kesken lopetettu kirja ls-määrässä 1044 ls. Kirjoitin, että se tarkoitti ettei tykillä enempää ammuta tarkemmin määrittelemättä, mistä se johtui.
Tämäkin kuulostaa vähäiseltä määrältä, 2.ms aikaiset amerikkalaiset tykit vastaavalla lähtönopeudella kestivät 3000 laukausta, ja nykyaikaiset 2-3 kertaa enemmän. Saattajien tykkien kestävyys lie ollut tuota luokkaa?
Määrä kuulosti vähäiseltä sen johdosta, että loput laukaukset varataan sota-aikaa varten. Se voi olla puolet koko määrästä, ei varmaan paljoa vähempää. Siis sama juttu, kun Hornetien käyttöiän jatkamisesta käyty lehdistökeskustelu: Ilmavoimien esikunta joutui ihan samoin, kun mä nyt täällä vakuuttelemaan epäluuloisille keskustelijoille, että sotavehkeissä on oltava kapasiteettia jäljellä mahdollista sotaa varten. Tykin sisusputket eivät siis olleet Stenalle menossa ra-käytön päättyessä.
haluat tarkoitushakuisesti osoittaa merivoimien hankinnat huonoksi. Miksi näin? Hyvä esimerkki oli myös useaan kertaan toistamasi Turunmaan tykkien tulinopeus 60 lks/h. On aika selvää, ettei tämä voi pitää paikkansa, mutta tämä oli pitkään sinulla pääargumentti tykkien huonoudesta.
Jos on ampunut ainoastaan RK lla ja konekiväärillä, saattaa noinkin ajatella. Lämpökuormat ovat kuitenkin ihan eri luokkaa, jos ruutia palaa kerrallaan grammojen sijaan toistakymmentä kiloa ja tämä kuorma vielä toistuu useammin, kun kerran sekunnissa.
Tykkien panoskammiossa on laukaisuhetkellä tuhansien asteiden lämpötila. Lyhytaikaisesti tosin, räjähdyskaasut jäähtyvät kun niiden tilavuus pääsee kasvamaan ammuksen lähtiessä liikkuman putkessa. Tämä lämpökuorma siirtyy osin tykin rakenteisiin, osin kaasuna taivaalle. Lämpö vaikuttaa haitallisesti tykkiin eli se "syö" tykin ylimenokartiota ja vaikuttaa hidastimen ja palauttiminen tiivisteisiin niin, että ne helposti alkavat vuotaa.
Kuumuuden pahin haittavaikutus kohdistuu tykin ampumatarvikkeisiin, lähinnä kranaatin trotyylitäytteeseen. Trotyyli on halpa ja melko turvallisesti käsiteltävä räjähdysaine, mutta se sen sulamispiste on ainoastaan 80 astetta. Kranaatti pyörii vinhaa vauhtia, jolloin täytteen sulamisen alkaminen saattaa irroittaa sen kuoresta, johon täyte on kiinnitynyt kun se on kuumana valettu kuoreen. Tykkimiehet kokeili lämmön vaikutusta, kun 155K98 tuli taas kokeiltavaksi 1998. Piti kokeilla ampua, ei 60 ls vaan peräti 90 ls tunnissa. Vanhoilla atarvikkeilla tunnissa sai paukutella ainaostaan 30 ls. Kokeilussa tykit toimivat erinomaisesti, mutta lämpötilat nousivat liian korkeiksi. Putken ja panoskammion lämpenemiselle oli etukäteen asetettu rajat. Putkessa ei olisi saanut olla yli 345 ja panoskammiossa yli145 astetta. Kokeessa mittaukset tehtiin kt:n iskun eli 6 ls/min jälkeen ja korkein mitattu lämpötila oli putkessa 309 ja ylimenokartiossa 169 astetta. Todelliset lämpötilat olivat korkeampia, sillä PVTUTKESK n mittaajat olivat laukaisuhetkellä tykin takana yli 30 m päässä. Putki piti vielä laskea vaakaan ennen mittaustöimia.
Ruotsista on lähdetieto tästä 60 ls/tunti ylärajasta. Tällainen ei it-aseissa ole ihan tavatonta, meidän kelvottoman 30 m Hispano-Suizan putken sai loppuunkäytetyksi ampumalla yhden tarpeeksi pitkän sarjan, ei siis edes koko lipasta tyhjäksi. Mutta Suomesta luotettava (kirjallinen) lähdetieto 120 TAK in osalta puuttuu. Ero voi johtua erilaisista ruudin lämpöarvoista, tykin suunnitteluhan alkoi jo 1940-luvuklla. Myös voi olla, että svedut latasi ekan kuulan putkeen ennen sarjan ammuntaa. Turunmaan latausjärjestelmä toimi ymmärtääkseni niin, että latausvarsi eli konelatasin viritettiin käsin mutta lataus tapahtui vasta kun ammuttiin sarja.
Voiko verrata 155 K 98 kuumenemista vesijäähdytteiseen tykkiin? Ainakin jossain määrin voi kyllä, sillä mittauspäivänä pakkasta oli kymmenkunta astetta, joka kevät-Lapissa tarkoittaa yöllä pariakymmentä. Tykki oli siis perinpohjaisesti jäähdytetty. 120 TAK issa taas oli ainoastaan 500 l jäähdytysnestesäiliö, jonka sisältö tietenkin lämpenee koko ajan. Tämä voi olla syynä siihen 60 ls/tunti ylärajaan, kun svedut oli todennu, ettei it-käytössä enempää voi turvallisesti ampua.
Tykistökoulun koetuloksista näkee myös, miksi jäähdyttämättömällä putkella ei päästä kun 20-40 ls/min nopeuteen. Lämpö myös poistuu isosta rautamöhkäleestä erittäin hitaasti, kuten ilmenee kertomuksesta, josta liitän mukaan yhden sivun. Tämä siis ei kuitenkaaj ole se puuttuva kotimainen lähde.
Lopuksi vielä muistitiedon luotettavuudesta, jonka vaihtelevuutta on täälläkin päästy vertailemaan. Hain kirjastosta Heikki Tiilikaisen: "Kylmän sodan kujanjuoksu 2003" tänä vuonna ilmestyneen uuden painoksen. Hänen muistikuvansa kertovat meren Kotkan edustalla olleen täynnä laivoja Tsekkoslovakian miehityksen aikaan 1968, kun taas arkistot ja Turusen kirja kertovat, että meri oli tyhjä.
.