Tehdään siis työtä käskettyä ja esitetään lähde, joka kylläkin on mulla koko ajan ollut. Olet harvinaisen oikeassa, kuin kirjoitat: "
Kaikissa sotavarusteissa ...yksi tärkeimpiä asioita on erilaiset käyttörajoitukset ja vastaavat jo pelkästään turvallisuudenkin takaamiseksi". Tämä lähde on kuin onkin suomalainen ja nimeltään: "
Varomääräykset laivatykistön ammunnoissa."
No eipä tietenkään olisi tullut ongelmia, kun se 100 ls/tunnissa oli juuri tämä Suomessa sallittu max määrä. Olisit toki voinut sen vuosien varrella itsekin kertoa, kun varmasti olet asian koko ajan tiennyt. Merivoimien vuosipäivän laiturin esittelytaulussa olisi siten voinut lukea tulinopeuden kohdalla 100/ls tunti, joka ei varmaan kenestäkään tunnu yhtä hienolta kun jatkuvasti toistamasi 80 ls/min.
Tätä luotettavaa lähdettä eli Varomääräykset laivatykistön ammunnoissa, on siteerattu mm. s. 17 kaptltn Lauri Hyvärisen SKK-diplomityössä
SKK-1:1351 Saattajan ja tykkiveneen tulenkäytön pääperiaatteet meriammunnassa, Hyvärinen Lauri (1977-1977) Kopsaan tekstin tännekin, koska vain jäsenet pääsevät lukemaan liitekuvat. Lähde on muutenkin kiinnostava, sieltä löytyvätfaktat moneen keskusteluun täällä.:
Paitsi tulinopeus on tulenkäyttöön vaikuttavana tekijänä myös tietyn ajan kuluessa sallittu suurin laukausmäärä. Varomääräykset laivatykistön ammunnoista määrittävät tykkien rauhan aikana sallitut kuormitettavuudet kyseisten aseiden osalta ilman putken vaihtoa seuraavasti:
- 120 46 63 TLT 100 ls/tunti
Esitetyt laukausmäärät kuulostavat verrattain suurilta, mutta saattavat joissain tilanteissa vaatia ylittämistä. Sodista saatujen kokemusten mukaan ovat suurimmat laukausmäärät tarvittaessa ylitetettävissä, millä on vaikutusta lähinnä putken kulumiseen.
En tiedä, lukeeko kukaan mun postauksia. Mutta jos lukee, on 10 v aikana ollut pakko huomata, että perustan tänne kirjoittamani lähteisiin. Kuten postasin tämän suurimman sallitun tulinopeuden 100 ls/tunnissa jo yli 4 v sitten 1.8.2020 :
https://maanpuolustus.net/threads/venäjän-merivoimat-yleisketju.494/post-903185 Jos linkin avaa, niin sieltä löytyy myös tutkimusteema eli Turunmaan suitsutus julkisiidessa
Päivää myöhemmin heti seuraavaksi postaukseksi saapui hieman närkästyneen oloinen vastaus:
https://maanpuolustus.net/threads/venäjän-merivoimat-yleisketju.494/post-903269
Pitkässä vastauksessa oli poliitikkomaisesti ummet ja lammet erilaisisa tietoja, mutta
ei sanan sanaa kommenttia tästä suurimmasta sallitusta tulinopeudesta 100 ls/h. Kantahenkilökunta opiskelee varomääräykset jo peruskoulutuksessa ja joutuu tenttimään niitä useasti virkaurakursseilla. Vaan mitä tapahtuikaan, kun sallituksi tulinopeudeksi muuttui postauksissani ruotsalaisen it-version 60 ls/h. Tämä ero johtuu siitä, että it-tykki ladataan etukäteen, jolloin ammus kuumenee panoskammiossa nopeammin, kun laivatykin lippaassa. Muistetaan trotyylin sulamislämpö 80 ja Tykistökoulun kokeilussa 90 ls jälkeen mittama 319 astetta, joka oli vielä todellista pienempi luku. Jos trotyyli sulaa osittain ja irtoaa kranaatin kuoresta, aiheuttaa pyörimisliikkeen kitka putkiräjähdyksen. Ja se on todella paha juttu!
Uuden, nyt siis suomalaisittain väärän luvun ilmaannuttua keskusteluun, alkoivatkin kyselyt, mihin lähteeseen tämä luku perustuu?
Eipä ollut ruotsalaisten ylärajaa koulutettu ei, mutta se oli ainoastaan 40 % alhaisempi kun meillä sallitun ls-määrän maksimi, joka sen sijaan taatusti oli kaikille koulutettu. Varomääräykset ovat myös ainakin maavoimissa julkisia ja vaikka eivät laivastossa olisikaan, on tykki ollu pois käytöstä jo kohta neljännesvuosisadan.
Suomalainen ja ruotsalainen lähde meni sekaisin. Tahallinen provo vai ei? Sanotaan vielä "Matti Nykäsmäisesti" , että ehkä oli, ehkä ei...
Nyt perusteellisen keskustelun jälkeen se sallittu laukausmäärä tunnissa tiedetään. Venähtänyt keskustelu kyllä johtui siitä, että joskus asioita täytyy houkutella esiin, kun olisin muinoin suositun Kova Laki TV-sarjan syyttäjää esittävä Sam Waterston.
Kaiketi yksi oppi on myös se, että muistikuvat ja muistelot, tarinat ym ovat hauskoja, mutta historiantutkimuksessa ainoastaan lähteiden avulla voi jotain todistaa. Nythän ilokseni jäsen
@J0h1F oli myös vieraillut arkistossa 1950-luvun lopun RK-kokeilujen paksua mappia lukemassa. Toivon jatkossa ainakin, ettei primäärilähteisin enää suhtauduttaisi, kuten esimerkisksi "vilkaisin pintapuolisesti" tai "valitset asioita tarkoitushakuisesti" kun postaan kokonaisia asiakirjoja. Enemmänkin olisi voinu laittaa, mutta forumin softa sallii ainoastaan 5 kuvaa.
Katso liite: 103607