oskus mietin pystyskö korvetin molempiin peräkulmiin helikopterikanteen upottamaan tuollaiset Israelin C-Domen 4 putkiset laukaisukasetit
Ihan suoraan sanottuna ei pystyisi. Aluksen tasapaino, taistelukestävyyden suunnittelu, laitetilojen suunnittelu, sekä monitoimikannen kapasiteetti ja käyttö menisivät kaikki ihan uusiksi. Tuollainen muutos pitäisi käytännössä alun alkaen suunnitella osaksi aluksen konstruktiota ja sijoituspaikkana olisi keula tai keskilaiva.
Sea Snake 30mm ase vois olla osa ratkaisu pulmaan, ne merimaaliohjukset jäävät viellä ongelmaksi, kun ne kehittyvät vieläkin vaikeammaksi torjua, riittääkö siihen minkään CIWS:n kyvyt.
En keksi yhtäkään konkreettista asiaa, mikä tekisi "oikean" CIWS:in toimimattomaksi ohjusta vastaan. Tulevaisuuden ongelmat merimaaliohjuksia vastaan tapeltaessa on niiden havaitseminen, ei niiden kestävyys asevaikutusta vastaan. Kun nykyaikaisen ja vielä seuraavankin generaation ohjuksen voi todennäköisesti ampua alas tarkoituksenmukaisella laitteella, jättäisin Sea Snaken hyllylle tai osoittaisin sen suunniteltuun rooliinsa -> pintamaaleja vastaan tarkoitetuksi konetykiksi, jolla on olemassa oleva kyky perus dronejen torjuntaan.
Kyseinen järjestelmä muistuttaa vahvasti päärynää, kun nyt tarvittaisiin omena.
Keulan 57 voi kyetä torjumaan useamman, mutta takasektori on hankala.
Mikähän on Trackfiren drone torjunta kyky?
Trackfire = NSV jossa vakautus ja ammunnanhallinta. Sitä rajoittaa kys.konekiväärin ja sen ominaisuudet. Pidän sitä itse lisäsensorina ja tehokkaampana miehitetyn LVKK:n korvaajana. DJI Mavic tyylinen drone sillä tippuu satavarmasti.
Takasektorin ongelmaakin tupataan hieman täällä liioitella, sillä keskustelu perustuu oletukseen, jossa laivalla ei ole ennen massiivista saturaatiohyökkäystä mitään tietoa sellaisen tulemisesta, kykyä kääntää laivaa, tai priorisoida maaleja niiden suunnan mukaan.
Jos lähetään hakemaan tehokkainta tällä hetkellä saatavilla olevaa lähisuojaa alukselle, se tapahtuu jotakuinkin 2 eri järjestelmän kombinaatiolla. Nykytilanteessa parasta markkinoilla on 76 tai 57mm keulatykki (kunnon ampumatarvikkeella) + RIM-116. Alankomaat korvaavat tälläisellä kombolla mm Goalkeeperin. Tulevaisuudessa laser voi hoitaa osan molempien tehtävistä.
Dronejen torjunnasta keskusteltaessa tupataan unohtamaan myös elektronisen sodankäynnin aspekti. Tietysti asiasta keskustelu on hankalaa laitteiden ominaisuuksien ollessa salattuja, mutta GaN tutka yhdistettynä kunnolliseen EW-järjestelmään tulee olemaan melkoinen juttu suristimia vastaan varmaan jo ihan lähivuosina.
Rauhoittelisin siis toistaiseksi kaikkia paniikissa olevia, että esimerkiksi Ranskalaisten FREMM on pärjännyt mm Jemenin edustalla ilman CIWS:iä. Tarkoittaako tämä etteikö sellainen olisi tarpeellinen? Ei tietysti, mutta asia ei ole niin kriittinen kun nyt annetaan ymmärtää...