Tältä näyttävät armeijan uusitut "Bemarit"
Tiistai 3.3.2015 klo 18.32
Ei mikään kaunotar mutta tyrmäävä. Iltalehti on saanut puolustusvoimilta ensimmäiset valokuvat modernisoidusta rynnäkköpanssarivaunustaan, "Bemarista".
Tässä se on. Uudella naamiointijärjestelmällä varustetun rynnäkköpanssarivaunu BMP-2 MD (FIN) -prototyyppi syksy- ja talvimaastossa. Voimanlähteenä on vanha uskollinen 300-heppainen v-kutosdiesel. (SA-kuva)
Maavoimat uudistaa lähivuosina noin sata neuvostovalmisteista Bemariaan, jotka Suomi osti jo yli 25 vuotta sitten. Vaunu on Ukrainan sotakuvista tuttu BMP-2.
Uudistettu kulkupeli ei varsinaista säväytä kurveillaan. Ulkonäöltään rynnäkkövaunu muistuttaa sammakkoa.
Ulkonäkö pettää - ihan kirjaimellisesti. Panssarit varustetaan suojanaamioilla, jotka vaikeuttavat vihollista havaitsemasta vaunua.
- Modernisoitavat rynnökköpanssarivaunut otetaan käyttöön vuoteen 2019 mennessä. Koneet otetaan maavoimien joukkotuotantoon heti ensimmäisten valmistuttua ensi vuoden vaihteesta, jalkaväen tarkastaja eversti
Jukka Valkeajärvi kertoo.
Ykkösjoukkojen kuljetukseen
Vaunut uudistaa suomalainen Conlog Oy. Hankinnan työllistävä vaikutus on noin 50 henkilötyövuotta. Kaupan kokonaisarvo on runsaat 35 miljoonaa euroa.
Rynnäkköpanssarivaunuihin tehdään elinjaksopäivitykset, minkä avulla maavoimien operatiivisten joukkojen mekanisoidut taisteluosastot pystyvät käyttämään vaunuja vähintään 2030-luvulle lopulle.
Vaunut varustetaan muun muassa pimeänäkölaitteilla ja naamiointijärjestelmällä.
Vaunun johtamisjärjestelmä digitalisoidaan, vaunun pimeätaistelukyky uudistetaan parhailla länsimaisilla järjestelmillä. Vaunun havaittavuutta ilmasta ja maasta vähennetään uudella "liikkuvan kohteen maastouttamisjärjestelmällä" eli naamiolla.
- Rynnäkköpanssarivaunut on kehitetty jalkaväen iskuportaan tulitueksi ja kuljettamiseksi suojassa taisteluun. Niihin sisään mahtuu jääkäriryhmä panssarijääkäreitä, jotka jalkauduttuaan taistelevat jalkaväen tapaan, Valkeajärvi sanoo.
Uusittavat rynnäkkövaunut on tarkoitettu kotimaan puolustukseen. Samoissa yksiköissä ovat uusimmat Leopard-taistelupanssarivaunut, jotka toimivat yhdessä rynnäkkövaunujen kanssa toisiaan tukien.
Valkeajärven mukaan mekanisoidut joukot ovat maavoimien iskukykyisimpiä yksiköitä, joilla on kohtaamistaistelukyky vastustajan parhaiten varustettuja joukkoja vastaan kaikkina vuoden ja vuorokaudenaikoina.
Kotimainen keksintö
Faceliftatun Bemarin ensimmäiset prototyypit tehtiin maavoimien esikunnan ohjaamana Hämeenlinnassa Panssarikoulun ja Panssariprikaatin sekä kotimaisen teollisuuden kanssa. Vaunu on siis maavoimien ja teollisuuden yhteinen "innovaatio".
Vaunun paino kasvaa puoli tonnia 13,5 tonniin. Leveys lisäänty kymmenen senttiä.
Bemariin asennetaan muun muassa uudet lämpökameratähtäimet, optinen ilma-ammuntatähtäin, optinen tähystyslaite, lämpökamerat eteen ja taakse. Vaunun puhelulaitejärjestelmä ja lähetin-vastaanotinjärjestelmä uusitaan.
Vaunuun tulee mukavuusvarustelu, muun muassa sisätilalämmitin ja istuimet.
Edit. Softa jotenkin kolminkertaisti postauksen?