Miehistön kuljetus

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja noska
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Et usko että kun pataljoona siirtyy Paseilla se voisi törmätä vihollisen tiedusteluosiin tai vastaavaan vihollisen osastoon mutta joilla on kalustossaan 30mm tykillä varustettuja ajoneuvoja?

No eipä tosiaan ole päällimmäinen huoli tai edes harjoittelun aihe vaikkapa kertausharjoituksissa.
 
Jos haluatte miehistönkuljetusvaunun, joka voi ns.huoletta ajaa läpi raskaan tykistön keskityksen, niin ei siinä auta mikään muu kuin Namer. Kaikki muut on tuurilla seilaavia laivoja jotka vain odottavat avaamista. Ja siihen petoon ei meillä ole varaa.
 
Selvitettiinkö Suomessa aikanaan BMP-1 kaluston modausta APC muotoon tai muihin rooleihin kuin tulenjohtoon?

Kerrataanpas vanhat keskustelut:

T-55 kaluston APC modauksen olisi voinut ostaa ilman omia tutkimuksia, BMP-1 kaluston soveltuvuus APC käyttöön oletettavasti tutkittiin ennen romutusta?


Kyllä, kuten @CV9030FIN täällä onkin maininnut, niin ne olivat varsin rapeassa kunnossa ja mm. kytkennät oli tehty joka vaunussa vähän miten sattuu, noudattamatta vaunun piirustuksia. Varastointi oli myös ilmeisesti tehty DDR:ssä ja sen romahduksen jälkeen aika hälläväliä-asenteella.


Yksi prototyyppihän oli "BMP-25", jossa oli BMP-1:n rungossa kanadalaisen Delcon (nyk. General Dynamics) torni, jossa oli aseistuksena 25 mm Bushmaster. Alustojen huonon kunnon vuoksi ideasta kuitenkin luovuttiin ja projekti johti lopulta CV90:n hankintaan.


Parhaat BMP-1 -yksilöt säästettiin tulenjohtovaunuiksi, loput vietiin Stenalle.


Näin muistelinkin.


--

Kuva kaupan päälle (ei näköjään tule lainauksen mukana, mutta pienestä vihreästä nuolesta alapuolella pääsee käsiksi siihenkin...):

Törmäsin tässä joskus aiemminkin näkemääni kuvaan suomalaisesta BMP-1:stä, jossa torni oli vaihdettu LAV-25:n torniin.

Milloin tuo prototyyppi valmistettiin (ilmeisesti Patrian käsialaa?) ja miksi muunnosta ei toteutettu laajemmin? Oliko syynä taas Suomen erityisolosuhteet eli rahan puute, vai jokin muu?

Jos olen ymmärtänyt oikein, niin nuo BMP-1:t on stenattu jo hyvän aikaa sitten.

14502
 
Kiitän, herra Presidentti! :salut:

https%3A%2F%2Fblueprint-api-production.s3.amazonaws.com%2Fuploads%2Fcard%2Fimage%2F160016%2Ftrump.gif
 
Vähän vastaavia muokkauksiahan on tehnyt mm. Romania, jossa sikäläiset lisenssivalmistetut BMP-1:t eli MLI-84:t on päivitetty MLI-84M:ksi, israelilaisen Rafaelin OWS-25R RWS:llä (jossa Oerlikonin 25 mm KBA-konetykki) ja osa myös siihen kuuluvalla Spike-laukaisimella (tästä Spike-laukaisimella varustetusta versiosta olen nähnyt käytettävän nimitystä MLI-84M1). Päivityksessä on myös mm. moottori vaihdettu Caterpillar CV8:ksi tai C9:ksi, romanialaisversioissahan oli alunperinkin omaa suunnittelua oleva kahdeksansylinterinen moottori eikä venäläistä UTD-20 V6-moottoria (UTD-20:ssä muuten on aivan erinomainen vääntö kokoisekseen, vaikka laatu muuten onkin aika venäläinen).

mli-84m1.webp

Selvitettiinkö Suomessa aikanaan BMP-1 kaluston modausta APC muotoon tai muihin rooleihin kuin tulenjohtoon?
Kyllä selvitettiin (@Huhta nostikin hyvin esiin jo vanhoja viestejä), @CV9030FIN on avannut asiaa enemmänkin täällä. Projekti johti kuitenkin CV90:n hankkimiseen, sillä etenkin DDR:stä ostettujen BMP-1:ien laatu oli vähän mitä oli. Ainakin 20 vaunuahan säästettiin sitten BMP-1TJ ja BMP-1TJJ -vaunuiksi, osa purettiin näille varaosiksi, osa museoitiin ja osa vietiin Stenalle. Tuo 20 tulenjohtovaunuiksi muunnetun vaunun määrä on sitten avoimista lähteistä napattua, joten sitä en mene takaamaan.

Tässä vielä tuo "BMP-25", jossa Delcon valmistama torni 25 mm Bushmaster I:llä (myös 30 mm Bushmaster 2 oli ilmeisesti kiinnitettävissä torniin, näin Patria ainakin mainosti, Patriahan osti tornin oikeudet itselleen) BMP-1:n alustalla:
bmp-25.webp
 
Viimeksi muokattu:
Tämä uusi Lynx 41 on kyllä todella vakuuttavan näköinen. Straight from the future.

Painoa ja sitä kautta suojaakin on 45 tonnin verran, mikä on selkeästi enemmän kuin esim. T-72 taistelupanssarilla mikä Suomella oli käytössä.

DfelNuAXUAAmN8F.jpg


Lynx_KF41~7.jpg


 
Tämä uusi Lynx 41 on kyllä todella vakuuttavan näköinen. Straight from the future.

Painoa ja sitä kautta suojaakin on 45 tonnin verran, mikä on selkeästi enemmän kuin esim. T-72 taistelupanssarilla mikä Suomella oli käytössä.

DfelNuAXUAAmN8F.jpg


Lynx_KF41~7.jpg



Lyne olisi kyllä hyvä härveli, mutta turvasana budjetti lie jo huulilla....
Käyttöhän noille olisi, n.200 kpl. kiitos.
 
Back
Top