Tekikö Viro Suomelle oharit? Aseiden suurostos Turkista nostattaa ihmetystä
Viron puolustusvoimien suurhankinta Turkista ihmetyttää Suomessa. Samassa ajassa suomalaiset tuottajat eivät olisi toimittaneet 230 ajoneuvoa, vastaa Karmo Saar Viron puolustusinvestointien keskuksesta.
Patrian 6x6-ajoneuvoja esiteltiin turvallisuus- ja puolustusalan messuilla Lontoossa syyskuussa. Kuva: Conor O’Leary
Kaja Kunnas HS
2:00
Viron puolustusvoimien suurhankinta Turkista on herättänyt ihmetystä Suomessa. Liittolaismaat naapurustossa, Latvia, Ruotsi ja Suomi ovat päättäneet ostaa ja Saksa suunnittelee ostavansa sotilasajoneuvoja pääosin Suomen valtion omistamalta suomalais-norjalaiselta Patrialta. Viro päätti toisin.
Viro teki lokakuussa kaupat 230 panssaroidun miehistönkuljetusvaunun ostosta kahdelta turkkilaiselta tuottajalta, Otokarilta ja Nurol Makinalta. Hinta oli noin 200 miljoonaa euroa.
Jo aiemmin Viro oli lähtenyt lähinaapureiden yhteisestä Cavs-ohjelmasta. Ohjelman perusta ovat samanlaiset Patria 6x6 -ajoneuvot. Ohjelman tarkoitus on parantaa osallistujavaltioiden maavoimien yhteistoimintakykyä ja ylläpitokykyä, kun kaikilla on samanlaiset panssaroidut ajoneuvot.
Patrian hämmästyksestä Viron antamien pakkien vuoksi ovat Suomessa kirjoittaneet muun muassa
Talouselämä ja
Iltalehti. Viron päätöstä on Patrian johtoryhmässä kansainvälisistä markkinoista vastaavan
Jukka Holkerin mukaan ihmetelty kaikissa naapurimaissa.
HS kysyi Viron puolustusinvestointien keskukselta, Rkik (Riigi kaitseinvesteeringute keskus), miksi se päätti ostaa ajoneuvot Turkista Suomen sijaan.
”Panssaroitujen ajoneuvojen hanketta suunniteltiin Viron puolustusinvestointien keskuksessa vuodesta 2020”, lento-, vesi- ja taisteluajoneuvojen osastopäällikkö
Karmo Saar aloittaa perustelut pitkässä sähköpostivastauksessaan.
Alustavassa markkinaselvityksessä Viro taustoitti tuottajia kymmenestä valtiosta Etelä-Koreaa myöten. Suomesta mukana oli kaksi valmistajaa. Viro etsi myös käytettyjä ajoneuvoja, mutta niitä ei löytynyt.
”Suomalaisilla yrityksillä oli muiden kanssa yhdenvertainen mahdollisuus tehdä paras tarjous”, Saar jatkaa.
Patrian 6x6-miehistönkuljetusvaunun sisätilat. Kuva: Terhi Liimu / HS
Viron laskelmissa hinta määräsi 80 ja toimitusaika 20 prosenttia pisteytyksestä. Nopeuden merkitys korostui nykyisen turvallisuustilanteen vuoksi.
”Jokaisen ajoneuvon toimitusaika arvioitiin erikseen, jotta tuottajat pingottaisivat toimittaakseen ne mahdollisimman nopeasti Viroon”, vastaa Saar.
Turkista on luvattu Viroon 230 panssaroitua ajoneuvoa reilussa kahdessa vuodessa. Osa on Otokarin 6x6-ajoneuvoja, osa Nurol Makinan pienempiä, 4x4-ajoneuvoja. Numero kertoo renkaiden määrän.
Suomesta Viro ei olisi Saaren mukaan saanut niin suurta määrää panssaroituja ajoneuvoja yhtä nopeassa aikataulussa.
Patrian kanssa kaupat tehnyt Latvia sai viime vuonna ensimmäiset Patria 6x6 -ajoneuvot. Viimeiset tulevat Latviaan vuonna 2029 eli kolme vuotta myöhemmin kuin mitä Turkki on luvannut Virolle.
Latvia on maan yleisradioyhtiö
LSM:n mukaan laskenut, että 200 miljoonan euron kauppahinnasta 60 miljoonaa euroa menee paikallisille yrityksille. Ajoneuvojen perusta rakennetaan Hämeenlinnassa, mutta viimeistely ja huolto hoidetaan Latvian Cēsisissä.
Suomen, Latvian ja Ruotsin yhteisestä Cavs-ohjelmasta irtoamista Saar perustelee samalla markkinalogiikalla kuin kauppoja Turkin kanssa: ”Ohjelma ei antanut meille etua hinnan eikä toimitusajan osalta.”
Panssaroitujen ajoneuvojen huollosta vastaavat paikalliset yritykset Virossa. Saaren mukaan niiden huolto on mutkikkuudeltaan verrattavissa kuorma-autoihin ja virolaisyrityksillä on edellytykset vastata siitä.
Tarjouskilvassa Virolle oli oleellista, että mahdollisimman paljon varaosia olisi myös siviilikäytössä ja saatavilla muualtakin kuin tuottajalta sopimuksen puitteissa.
Turkista ostettujen panssaroitujen ajoneuvojen ylläpito ei Saaren mukaan edellytä tuottajan tukea, sillä kaikkia oleellisia järjestelmiä ja alajärjestelmiä tuotetaan Nato- ja EU-maissa.
Patrialta Viro osti 2000-luvun alkupuolella 60 panssaroitua miehistönkuljetusvaunua, Pasia, jotka ovat yhä käytössä. Lisää käytettyjä Paseja Viro osti Hollannista.
Suomesta ostettujen käytettyjen Pasien hinta oli niin suotuisa, että se miellettiin Virossa osin Suomen sotilaallisena tukena rakenteilla olevalle armeijalle.
Sittemmin puolustusteollisuuden kaupat on tehty selkeästi kaupallisin perustein.
Suurempia yhteisiä hankintoja ovat tutkat ja K9-panssarihaupitsit, jotka Suomi ja Viro hankkivat yhdessä kustannussyistä. Suomesta Viro on ostanut hiljattain merimiinoja ja Sakon tarkkuuskiväärejä.