Soldierblue
Ylipäällikkö
Uskon että Bamse ohjus voisi hyvin olla crotalen korvaaja?Kenties @Soldierblue on hänen kuninkaallisessa palveluksessa ja yrittää saada meidät ostamaan Bamsen.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Uskon että Bamse ohjus voisi hyvin olla crotalen korvaaja?Kenties @Soldierblue on hänen kuninkaallisessa palveluksessa ja yrittää saada meidät ostamaan Bamsen.
Uskon että Bamse ohjus voisi hyvin olla crotalen korvaaja?
Kyllä Bamsen taru on nähty. Ratkaisu on ollut markkinoilla jo >10 vuotta eikä se ole asiakkaita kiinnostanut. Ohjuksen kantama on nykyjärjestelmälle aneeminen 10 km, ohjus on puoliaktiivinen ja yksi lavetti voi saattaa ainoastaan yhden ohjuksen kerrallaan maaliin. Surkeaa on, että Ruotsi on joutunut hädässä aktivoimaan koipussista sen ainokaisen yksikön osan Gotlannin puolustukseen hätäratkaisuna.Uskon että Bamse ohjus voisi hyvin olla crotalen korvaaja?
Mitä Suomi olisi samassa tilanteessa tehnyt? Olisiko Nasams passeli ratkaisu?Kyllä Bamsen taru on nähty. Ratkaisu on ollut markkinoilla jo >10 vuotta eikä se ole asiakkaita kiinnostanut. Ohjuksen kantama on nykyjärjestelmälle aneeminen 10 km, ohjus on puoliaktiivinen ja yksi lavetti voi saattaa ainoastaan yhden ohjuksen kerrallaan maaliin. Surkeaa on, että Ruotsi on joutunut hädässä aktivoimaan koipussista sen ainokaisen yksikön osan Gotlannin puolustukseen hätäratkaisuna.
Jos vastaava paniikki olisi Suomessa iskenyt, lähin vastine olisi varmaankin ollut BUKin uudelleenaktivointi. IT-museosta olisi löytynyt yksi lavetti ja tulenjohtotutka ja näistä olisi luotu "ITO-patteri". Suomen tapauksessa ohjuksia olisi ehkä jouduttu haalimaan jostain maailmalta, jos niitä ei enää minkään luolan perukoilta olisi löytynyt.Mitä Suomi olisi samassa tilanteessa tehnyt? Olisiko Nasams passeli ratkaisu?
Korkeatorjunta on suhteellinen käsite. Kyseeseen voisivat Suomen speksien ( korkeusulottuvuus n. 15km ) puitteissa tulla:
MEADS
Patriot
SAMP/T
AMRAAM-ER
Barak
David’s sling
CAMM-ER
Umkhonto-R
IRIS-T SL
KM-SAM
Nämä nopeasti huitaisten. Pahoittelen jos tyypitykset eivät ole ihan justiinsa. Tietopyynnöthän lähtevät aina laajalla skaalalla jokaiselle edes sinne päin kuviteltavissa olevalle toimittajalle.
Iris on risteily ohjuksia varten, lujin että Bamse on myös niitä vartenMiksi Ruotsi sitten valitsi Iris-perustaisen järjestelmän?
ITO96:sta kuulee kyllä monenlaista huhua. Joidenkin mielestä se tuntuu olevan IT-miesten märkä uni ja unelmien täyttymys, toisista pelkkää skeidaa. Neuvostoliitto ja Venäjä eivät kuitenkaan ole olleet tunnettuja elektroniikan edistyksellisyydestä ja ainakin minulla on vaikeuksia uskoa, että tässä tapauksessa he olisivat onnistuneet tavallista paremmin. Olen kuullut hehkutusta Bukin tutkista IT-upseerilta, mutta kuinka paljon tässä on kyse länsimaisten verrokkien puuttumisesta? *) Jossain messulla olen päässyt pällistelemään Buk-lavetteja livenä ja ainakin ne ovat ulkoisesti karun tuttua neuvostolaatua...
*) hehkutuksen kuulin aikana, jolloin NASAMSia ei vielä ollut maassa. Sen tulenjohtotutka on tuonut esimerkin länsimaisesta tutkateknologiasta.
Mikäs on realiteetti väitetystä BUK:n takaportista. Joskushan kuulee väitettävän, että korvaamisen kanssa tuli kiire kun huomattiin ettei järjestelmällä saisi ammuttua alas venäläisten konetta jonkin signaalin tai vastaavan takia. Onko tämä puhdas tornihuhu?
-- Toisaalta on epäilty, että Buk-M1:ssä olisi tarkoituksella tehtyohjelmointivirhe, joka estäisi sen käyttämisen venäläistä kalustoa vastaan. Toisaaltavuoden 2008 Georgian sodassa georgialaiset pudottivat Buk:lla venäläisiä koneita. ItOhj79Petšorassa vastaava ongelma liittyi tutkan taajuuksiin, jotka olivat vain neuvostoliittolaistentiedossa. Tämän vuoksi Suomessa ainakin suunniteltiin järjestelmän tutkien muokkaamistaniin, että ne käyttäisivät vain suomalaisten tiedossa olevia taajuuksia. --
Täyttä höpö höpöä uskon minä. BUK oli nimenomaan puoliaktiivinen järjestelmä erittäin nerokkaalla hakupään tekniikalla. Siihen ei mitenkään pysty rakentamaan mitään takaporttia, jolla estettäisiin osumat venäläiseen koneeseen. Ainoa teoreettinen mahdollisuus olisi ollut omatunnuslaitteen signaalin tunnistaminen ja jollakin algoritmilla sitten kieltäytyminen suunnistamasta maaliin josta tulee sekä illuminaattorin heijaste, että omatunnuslaitteen signaali. Mutta mutta... sen omatunnuslaitteen vastaanotin vaatisi antennin. Sen antenni olisi pitänyt määrittää tarkka suuntakulma. Se antenni olisi erittäin helposti löydettävissa laitteesta. Sitten vain sen antennin syöttöjohto poikki ja se ei olisi enää kuullut omatunnuslaitetta. En usko, että siellä semmoista oli. Minä uskon, että ohjus suunnisti valaisuun täysin siitä välittämättä siitä tuliko se B-52:sta, TU-160:sestä tai vaikka maston huipusta. Maalien tunnistus ja valinta oli prosessissa aiemmin ja muiden laitteiden kuin ohjuksen tehtävänä. Kun maali oli annettu ja ohjus matkalla ennakkopisteeseen, loppu oli kiinni valaisusta.Tässä on se pätkä mitä hain ja vähän eri muodossa kuin muistelin. Voi olla, että muualla on vielä lisää infoa.
Kyllä ne IT-miehet itse tietävät. Joku taajuuksiin liittyvä haavoittuvuus siinä oli, ei siis tarkoituksellinen takaportti mutta ominaisuuspuute jota vihollinen olisi voinut hyödyntää. BUKin modernisointiahan kysyttiin naapurista, ja juuri tuohon ominaisuuteen pyydettiin parannusta. Vastaus oli välitön "njet" joka kyllä kertoi että sielläkin tuo ominaisuuspuute tunnettiin ja sen varaan laskettiin. Varoitettiin vielä perään että hankkimalla modernisointi mistään muualta vaarannettaisin tärkeitä kauppasuhteita...Totuutta ei taida tietää kukaan, liekö edes it-miehet itse. Siitä on kyllä ollut juttua luotettavissa lähteissä, että tutkien taajuusalueita yritettiin muuttaa kotimaassa, mutta ei onnistuttu.
Georgiahan ampui Ukrainasta ostamillaan ja ukrainalaisten modifioimilla BUK:eilla venäläiskoneita hyvin tuloksin vuonna 2008. Siellä tosin lienee ollut vanhempi versio käytössä, joten liekö se on sitten ollut helpommin modifioitavissa.
Kyllä ne IT-miehet itse tietävät. Joku taajuuksiin liittyvä haavoittuvuus siinä oli, ei siis tarkoituksellinen takaportti mutta ominaisuuspuute jota vihollinen olisi voinut hyödyntää. BUKin modernisointiahan kysyttiin naapurista, ja juuri tuohon ominaisuuteen pyydettiin parannusta. Vastaus oli välitön "njet" joka kyllä kertoi että sielläkin tuo ominaisuuspuute tunnettiin ja sen varaan laskettiin. Varoitettiin vielä perään että hankkimalla modernisointi mistään muualta vaarannettaisin tärkeitä kauppasuhteita...
Eli, 90-luvulla venäläinen IT-järjestelmä ei ollut mikään ongelma, mutta 2008 jälkeen täysi mahdottomuus.
Vai oliko kyseessä vain TJ-ja JOKE-tutkien väärät taajuusalueet, joista sitten seurasi muita ongelmia...
Puolen Suomen langattomat viestintäverkot pimenevät oman toiminnan johdosta ilman vihollisen vaikutusta?