Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Kun ajatellaa miten onnettomia sähläreitä ovat nuo meidä poliittiset päättäjät, niin ei me saada hx koneeksi muuta, kuin se koivupölkky... Katsokaas vaan.
En usko että Gripenin tai jonkin muun eurokoneen valinta huonontaisi suhteita USA:n suuntaan. Esimerkiksi Ruotsi on harjoitelee jenkkien kanssa meitä enemmän ja heillä on paljon muutakin yhteistyötä keskenään vaikka Ruotsi on se suurin syyllinen Gripenin olemassa oloon.
Ruotsista ei kriisin sattuessa olisi Suomelle minkäänlaista sotilaallista hyötyä ja toisaalta Ruotsin kannattaisi auttaa Suomea hävittäjä valinnasta huolimatta minkä pystyy ellei sitten halu Venäjän kanssa yhteistä maa- ja merirajaa. Tätä vasten ajateltuna gripenin valinta pelkästään turvallisuuspoliittisista syistä ei tuo minkäänlaista lisäarvoa ruotsin suhteen.
Ruotsin huoltoreitit palvelevat ensisijaisesti heitä itseään. Kaikki resurssien ylläpito tai apu Suomeen päin pitää konfliktin Suomessa ja viivyttää tai estää niiden tulon Ruotsiin. Katsoo asiaa miten päin vain niin toimimme Ruotsin eturintamana ja se kovasti sopii heille. Asiassa on toki nykyvenäjän ollessa kyseessä myös se hyvä puoli, että myös me voimme luottaa siihen, että Ruotsi pysyy tässä itsekkäänä - ja antaa kaiken mahdollisen ei sotilaalisen avun aina siihen asti jos voi itse irtautua konfliktista. Ja sen jälkeen myös sotilaallisen avun jos sellaista olisi annettavissa (ei ole).Huoltovarmuuden takia Ruotsi on meille kriittinen kumppani. Joten ajatus ettei Ruotsista ole mitään hyötyä on jo syntyessään kehtoon kuristettu ajatus.
Ei siitä ole kyse. Vaan siitä, että yhteistyö jenkkien kanssa takaa tietyn jalansijan viimeisimpään aseteknikkaan, koneen huolto- ja ylläpitovarmuuteen ja samalla luo myös suhteita ja jopa kehitysnäkymiä ilmavoimien kesken.
Mitä Gripeniin tulee niin Naton strategit ovat hieman penseitä ratkaisuun jossa sekä meillä, että Ruotsilla on Gripenit. Vaikka kone olisikin kelpo hävittäjä niin maantieteellisenä kokonaisuutena nähdään siinä myös riskejä tukeutua näin keskeisten maiden kesken tähän yhteen konetyyppiin.
Strategit haluaisivat monipuolisemman ns keinovalikoiman jota asettaa Venäjän uhkaa vastaan ja jolla tukea mm Baltian asemaa.
Jos samaa kysytään ruotsalaiselta strategilta ja hän unohtaa kaupallisen maansa hyvinvoinnin niin kyllä hänkin haluaa, että maansa Gripenlaivueitten edessä taistelee suomalaiset F35 hävittäjät. Ja mielellään mahdollisimman monta.
Tämä on sitä reaalista sotilaitten ajattelua selkeää uhkaa vastaan toteutettuna. Kaikki muu turvallisuuspolitiikka onkin jo vähemmän selkein vaikuttumin tehtyä osin jopa äänestäjien oletetun käyttäytymisen ohjaamaa taktikointia.
Ruotsin huoltoreitit palvelevat ensisijaisesti heitä itseään. Kaikki resurssien ylläpito tai apu Suomeen päin pitää konfliktin Suomessa ja viivyttää tai estää niiden tulon Ruotsiin. Katsoo asiaa miten päin vain niin toimimme Ruotsin eturintamana ja se kovasti sopii heille. Asiassa on toki nykyvenäjän ollessa kyseessä myös se hyvä puoli, että myös me voimme luottaa siihen, että Ruotsi pysyy tässä itsekkäänä - ja antaa kaiken mahdollisen ei sotilaalisen avun aina siihen asti jos voi itse irtautua konfliktista. Ja sen jälkeen myös sotilaallisen avun jos sellaista olisi annettavissa (ei ole).
Lähinnä ajatus oli, että Gripenin valinta ei toisi muutosta tuohon ja Ruotsin etu olisi valinnasta osuu se mihin koneeseen tahansa auttaa meitä kriisi tilanteessa parhaan kykynsä mukaan. F-35 ja Gripenin pitäisi olla nato yhteensopivuuden puolesta yhteistoimintaan kykeneviä.Huoltovarmuuden takia Ruotsi on meille kriittinen kumppani. Joten ajatus ettei Ruotsista ole mitään hyötyä on jo syntyessään kehtoon kuristettu ajatus.
Lähinnä ajatus oli, että Gripenin valinta ei toisi muutosta tuohon ja Ruotsin etu olisi valinnasta osuu se mihin koneeseen tahansa auttaa meitä kriisi tilanteessa parhaan kykynsä mukaan. F-35 ja Gripenin pitäisi olla nato yhteensopivuuden puolesta yhteistoimintaan kykeneviä.
Lähinnä oma huoli on hankinnan suhteen se, että hesari aloitti aika vauhdilla ja aikaisin mielipide vaikuttamisen ja poliitikkojen kampeamisen yhden ehdokkaan taakse. En pidä ajatuksesta, että politiikkaa sotketaan liiaksi tällaiseen kokonaismaanpuolustuksen kannalta kriittisten järjestelmien hankintaan.Tämä on sitten kommentti eikä henk.koht.
Gripenin ongelma on, että sen aseistus on täysin erilaista, kuin mitä Suomen asevoimat käyttävät.
Älkää olko amatöörejä vaan ajatelkaa logistiikkaa. Me (jopa ex-) ammattisotilaat tietävät mistä kana kusee, niin sanotusti. Koko asejärjestelmien huollon ja hankinnan vaihtaminen onkin sellainen projekti jota forumilla ei tunnuta tajuttavan.
Edit: Ei näitä ihan pakasta vedetä, että yhtäkkiä olisi waikka mitä käytössä. JASSM:n integraatio Suomen Hornetteihin kesti vuosikausia. Mitäs sitten kun ilmataisteluohjuksetkin vaihtuvat täysin.... Koko systeemi pitää alkaa alusta... HALOO!
Tämä on sitten kommentti eikä henk.koht.
Gripenin ongelma on, että sen aseistus on täysin erilaista, kuin mitä Suomen asevoimat käyttävät.
Älkää olko amatöörejä vaan ajatelkaa logistiikkaa. Me (jopa ex-) ammattisotilaat tietävät mistä kana kusee, niin sanotusti. Koko asejärjestelmien huollon ja hankinnan vaihtaminen onkin sellainen projekti jota forumilla ei tunnuta tajuttavan.
Edit: Ei näitä ihan pakasta vedetä, että yhtäkkiä olisi waikka mitä käytössä. JASSM:n integraatio Suomen Hornetteihin kesti vuosikausia. Mitäs sitten kun ilmataisteluohjuksetkin vaihtuvat täysin.... Koko systeemi pitää alkaa alusta... HALOO!
Tämä liittyy kylläkin eri tavoin ihan kaikkiin koneisiin. Jassmia esim. ei ole valmiina missään.
Suomi tulee joka tapauksessa hankkimaan uusia ilmataisteluohjuksia. Osa Amraameista on esim. jyvitetty Nasamsille, vanhat ohjukset rupeavat yksinkertaisesti happanemaan ja uudet ohjukset tarjoavat parempaa suorituskykyä, jota myös halutaan saada.
Tämä asia tietysti otetaan PV:ssä huomioon. Nämä kaikki asiat kuuluvat pakettiin, jolle muodostuu kokonaishinta ja kokonaissuorituskyky.
Tarkoitti että JASSM ei integroituna valmiiksi yhteenkään HX-kisailijaan.JASSM on kyllä ollut jo ihan taistelukäytössä, tietääkseni...
https://en.wikipedia.org/wiki/AGM-158_JASSM
Se on ihan eri asia luoda huolto esim. IRIS-T:lle, MICA:lle, Meteorille jne. kuin AIM-9X:n seuraajalle tai AIM-120D:lle. Aika helppo tajuta jos haluaa.
Tuolta osin F-35 vaikuttaa unelmaratkaisulta. Siinä käytetyt teknologiat parantavat merkittävästi kykyjä kommunikatioon ja johtamiseen kautta linjan Suomen puolustuksessa.Ilmasodan perusyksikkö on neljän hävittäjän, eli parven, ja niitä maassa johtavan taistelunjohtajan muodostama osasto, Puranen muistuttaa.
Osaston teho ei perustu pelkästään yksittäisten koneiden suorituskykyyn, vaan mitä suurimmassa määrin niiden verkottumiseen keskenään ja puolustuksen muiden, esimerkiksi maassa olevien, osien kanssa.
Verkottuminen tarkoittaa sitä, että hävittäjät ja taistelunjohtajat jakavat sensorien keräämät maali- ja paikkatiedot reaaliaikaisesti keskenään, mikä antaa taistelussa suuren edun.
https://thumkar.blogspot.com/2016/09/naval-integrated-fire-control-counter.htmlEfforts are ongoing to integrate the US Marine Corp's latest fighter - F-35B Lightning II - as an elevated, deep penetrating sensor of a NIFC-CA network.
NIFC-CA facilitates combining legacy capabilities (F/A-18E/F, EA-18G) with technological advances, current (F-35) and future (UCLASS, MQ-25A), to provide an integrated common picture to everyone involved.
In September 2016, at the White Sands Missile Range in New Mexico, a simulated AEGIS Baseline 9 configured ship engaged a low flying cruise missile target with an SM-6 missile, exclusively using targeting data provided to the ship by sensors on board a Marine Corps F-35B.
The test proved the viability of using a F-35 (all variants) as an an Intelligence, Surveillance, Target Acquisition, and Reconnaissance (ISTAR) platform, relaying its data back to a shooter through the Multi-Function Advanced Data Link (MADL).
In actual operations, the ISTAR F-35 would be supported by USN EA-18Gs and F/A-18E/Fs equipped with powerful standoff jammers and long-range missiles, respectively. The non-stealthy, legacy fighters
Se on ihan eri asia luoda huolto esim. IRIS-T:lle, MICA:lle, Meteorille jne. kuin AIM-9X:n seuraajalle tai AIM-120D:lle. Aika helppo tajuta jos haluaa.