Kauppasodasta huolimatta Suomi havittelee kymmenien miljoonien eurojen bisnes ja innovaatiomahdollisuuksia Hornetit korvaavien hävittäjähankintojen kylkiäisinä.
- Suomi valitsee noin kymmenen miljardia euroa maksavat Hornet-hävittäjien korvaajat hävittäjät vuonna 2021.
- Kauppasodasta ja aikatauluhaasteista huolimatta Suomi yrittää saada hävittäjähankintojen myötä kymmenillä miljoonilla euroilla uusia bisnes-ja investointimahdollisuuksia neljän maan ja viiden hävittäjiä tarjoavan yrityksen kanssa.
- Elinkeinoelämän keskusliitto uskoo, että hävittäjähankintojen myötä tulevat bisnesmahdollisuudet ovat mittavat, kunhan hankkeeseen saadaan mukaan riittävästi suomalaisyrityksiä.
Parhaillaan käynnissä oleva tarjouskilpailu uusista hävittäjistä on noin kymmenen miljardin arvoinen, ja tästä syystä kaikilla koneiden toimittajilla on aito halu voittaa tarjouskisa.
Suomi on pyytänyt jo tarjoukset Hornetit korvaavista hävittäjistä viideltä toimijalta. Konetyypit ovat Boeing F/A-18 Super Hornet, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin F-35 ja Saab Gripen.
Suomelle ja kotimaisille yrityksille ehdokkaiden välinen kilpailutilanne voi tarjota hyviä bisnesmahdollisuuksia, vaikka varsinaisia hävittäjiin liittyviä vastaostoja ei enää saakaan vuonna 2012 voimaan tulleen direktiivin myötä tehdä.
Kannattaa yrittää
Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja
Jyri Häkämies sanoo, että vaikka suoria vastakauppoja ei enää saa tehdä, silti monissa maissa isoihin julkisiin hankintoihin yhdistetään yleisesti muita bisnes- ja investointimahdollisuuksia, jolloin Suomenkaan ei ole syytä "sinisilmäisesti"jättää niitä käyttämättä.
- Olisi synti olla yrittämättä, Häkämies sanoo.
Tästä syystä EK käynnistikin viime vuoden lopulla hävittäjähankintoihin liittyvän Innovation Partnership -nimellä kulkevan ohjelman yhdessä Business Finlandin, työ- ja elinkeinoministeriön sekä ulkoministeriön kanssa.
- Tähtäämme kymmenien miljoonien eurojen arvoisiin uusiin investointeihin ja bisnesmahdollisuuksiin. Tämä on mitä suurimmassa määrin sinivalkoinen tehtävä, Häkämies sanoo.
Historiallisen suuri
Toiminta-aikataulu on kuitenkin tiukka, ja vaikuttamiseen on vain muutama vuosi, ennen kuin Suomi valitsee vuonna 2021 uuden hävittäjätoimittajan.
Hanketta vetävän Business Finlandin ohjelmajohtaja
Jukka Salminiityn mukaan Suomen kohteena ovat kaikki neljä potentiaalista hävittäjätoimittajamaata: Ruotsi, Ranska, Iso-Britannia ja Yhdysvallat.
- Kyse on historiallisen suuresta hävittäjähankinnasta, joka ei ole yhdellekään valmistajalle pieni asia, Salminiitty sanoo.
15 vuotta Yhdysvalloissa ja vuosia Aasiassa työskennelleen Salminiityn mukaan Suomi tunnetaan maalimalla korkean teknologian maana, mutta tästä huolimatta pieni pohjoinen maa ei hevin nouse esimerkiksi Yhdysvalloissa julkisten hankintojen yhteydessä esiin.
- Hävittäjähankintojen myötä on hyvä mahdollisuus aktivoida näitä tahoja katsomaan nyt Suomeen, Häkämies sanoo.
Tähtäimessä Yhdysvallat
Yhdysvalloissa julkisten hankintojen markkinat ovat varsin suljetut verrattuna Eurooppaan, eikä presidentti
Donald Trumpin protektionistinen linja suinkaan helpota tilannetta.
Salminiitty kuvaa Trumpin hallinnon nykylinjaa taktiseksi peliksi.
- Trumpin perustaktiikkana on aiheuttaa kriisi, jolloin kaikki ovat halukkaampia neuvottelemaan, ja sitten hän poimii rusinat pullasta.
Salminiityn mukaan Trump käyttää hyväksi Yhdysvaltojen asemaa ja kokoa ” vähemmän sivistyneesti” kuin aiemmat presidentit.
- Trumpin politiikassa kyse on pelistä, mutta nyt Suomellakin on hävittäjäkauppojen myötä kunnon peliväline, Häkämies toteaa.
Mukaan murtajahankintoihin
Hävittäjäkauppojen myötä Suomi voi nyt lobata esimerkiksi Yhdysvaltain jäänmurtajahankintoihin suomalaisosaamista.
- Vaikka nämä 3+3 jäänmurtajaa aiotaan rakentaa Yhdysvalloissa, kysymys on siitä, mikä suomalaisten osuus näissä satojen miljoonien jäänmurtajahankinnoissa voisi olla, onko se nolla prosenttia vai 49, Salminiitty sanoo.
Tällä hetkellä 70 prosenttia maailmalla toimivista jäänmurtajista on suomalaisten suunnittelemia.
- Suomalaisille jää paljon mahdollisuuksia toimia, vaikka emme pysty muuttamaan niitä perusasioita, joista Trump tviittaa, Salminiitty sanoo.
- Toivottavasti tämä meidän projektimme antaa eri suomalaistoimijoille toiveita ja mahdollisuuksia toimia, vaikka muutoin Yhdysvaltain kauppapolitiikassa asiat ovatkin menossa huonompaan suuntaan, Häkämies jatkaa.
Aktiivinen Ruotsi
Yhdysvaltain ohella Häkämies nostaa hyvänä esimerkkinä hävittäjäkauppoihin liittyvistä positiivisista vaikutuksista Saabin Aalto-yliopiston yhteyteen Tampereelle perustaman teknologiakeskuksen, jonne on tulossa noin sata työpaikkaa. Yksin tämän investoinnin suuruus on noin 70 miljoonaa euroa.
- Toivon, että tämä ei jää ainokaiseksi satsaukseksi, Häkämies sanoo.
Hänen mukaansa myös amerikkalaisilla hävittäjätoimittajilla on samansuuntaisia suunnitelmia.
Yritykset mukaan
Häkämiehen mukaan kiinnostus Suomea kohtaan on hävittäjäkauppojen myötä selvästi lisääntynyt, nyt haasteena on löytää suomalaisesta yrityskentästä konkreettisia uusia hankkeita, joita voisi hyödyntää.
Tähän mennessä mukaan on tullut muun muassa meri- ja informaatioteknologiaan sekä älyenergia ja terveysteknologiaan liittyviä hankkeita.
- Suomalaisten yrityksen kannattaa nyt tarjota kaikenlaisia hankkeita ja osaamista, jotta saisimme mahdollisimman ison konsortion kasaan, Salminiitty kannustaa.
Samalla viivalla
Business Finlandin ohjelmajohtaja Salminiitty vertaa hävittäjäkauppoja hamuavien yritysten kanssa tehtävää yhteistyötä ravikilpailuihin.
- Meille ei ole niinkään tärkeää se, kuka näistä yrityksistä lopulta voittaa lopulta tarjouskisan, koska yritämme tehdä kaikkien kanssa yhteistyötä, joka hyödyttää Suomea.
- Mitä pidempään kaikki kilpailijat ovat samalla viivalla mukana, sen parempi diili se on Suomelle.
Salminiityn mukaan Yhdysvallat on hävittäjähankinnoissa vahvoilla, koska USA:sta on tarjolla kaksi ehdokasta.
Häkämiehen mukaan myös Ruotsi on aktiivisesti mukana.
- Puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa on viime vuosina vahvistunut, ja aivan varmasti tämä hävittäjähanke herättää toiveita myös länsinaapurissa.
- Meidän intressissämme on se, että kaikki tahot ovat mukana tarjouskilpailussa loppuun saakka.
- Yritämme myös toimia niin, ettei suomalaisista päästäisi jälkikäteen sanomaan, että noudatimme vain pykäliä, ja unohdimme, että niiden ulkopuolella on paljon bisnesmahdollisuuksia, Häkämies päättää.