Mai misteik! Joku isonatsainen kuitenkin.
Nimi kuulosti tutulta
Nimi kuulosti tutulta
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
En tajua näitä, joiden mielestä ilmatorjunnalla pystytään korvaamaan hävittäjiä. Se kestää pikkaisen kauan aikaa saada ilmatorjuntajärjestelmä vaikkapa Etelä-Karjalasta Pohjois-Savoon, kun taas hävittäjö voi helposti sen matkan tehdä minuuteissa ja olla paikalla torjumassa uhan. Hävittäjien pelotevaikutus Moskovalle on myös varmasti suurempi kuin ilmatorjuntajärjestelmien, jotka voidaan tuhota myös mm. pitkän kantaman tykistön ja vastatykistötutkien yhteistyöllä. Samaten maavoimien toiminta on paljon vähemmän vittumaisempaa kun on omia hävittäjiä torjumassa vihollisen hävittäjät ylhäältä ja iskemässä viholliskohteisiin ylhäältä ja tuomassa tiedustelutietoa ylhäältä päin vihollisista.
Ja kun katsoo esim. Patriot-patteriston hintaa, niin USAlla niitä on 15 ja käyttää vuosittain 12,5 miljardia dollaria eli noin 11 miljardia euroa per vuosi, eli 733 miljoonaa euroa per patteristo, niin kustannukset lienevät samaa luokkaa kuin mitä käytämme Ilmavoimien operointiin vuosittain yhdellä patteristolla, eli emme ylläpidossakaan säästäisi rahaa.
The annual operation and sustainment costs for a single US Army Patriot battalion are between $49 million and $54 million.
https://breakingdefense.com/2012/10/should-u-s-keep-spending-12-5b-every-year-on-patriot-anti-miss/Saisiko jotakin lähdeviitteitä Patriotien ylöspidolle? Minä kun löysin vähän maltillisempia summia.
Last month, a congressionally-mandated, Missile Defense Agency-funded National Research Council report stunned lawmakers by revealing the extraordinary cost to keep the Patriot missile system repaired and operating. It quoted Army sources saying that each Patriot battalion costs between $735 million and $809 million annually.
Hänestähän hävittäjät sekä laivasto kuuluu luiskaan. Ilmatila pidetään maasta laukaistavalla ilmatorjunnalla, ja merialueet konttinemoilla. Miinoitus varmaan jollain jättiläisritsoilla Turun linnasta tai jotain..Jos Ahti Lappia tarkoitat niin hän on "vain" eversti.
Onnea Ruotsi....WTF$$$
Taitaa valmistaja rahastaa oikein kunnolla. Ei niin kuin mitään järkeä...
Kaikella kunnioituksella, eikös Super Hornet olisi ihan potentiaalinen kilpailija, jos nyt elettäisiin vaikkapa vuotta 2002
Sinänsä tässä hävittäjätorjunta-ilmatorjunta-dialogissa on mielenkiintoisia piirteitä. Hävittäjien vertailukohdaksi otetaan ilmatorjunnan puolelta hyvin usein Patriot, SAMP/T tai vastaava raskas, ohjuspuolusta painottava järjestelmä, vaikka vertailukohtana voisi olla esimerkiksi NASAMS.
Suomen NASAMS-hankinta kymmenisen vuotta sitten oli arvoltaan 366 miljoonaa euroa. Sillä rahalla väitetään saadun 24 laukaisulavettia, 12 tutkaa, 8 johtokeskusta ja 8 tai 12 eo-sensoria. 6 miljardilla eurolla ekstrapoloiden tuosta saadaan 393 laukaisulavettia, 196 tutkaa, 131 johtokeskusta ja 131 tai 196 eo-sensoria. Inflaatio ja ohjukset toki erikseen.
Suurin virhe keskustelussa on polarisaatio. Ilmatorjunta ja hävittäjät asetetaan vastakkain, ikään kuin vain toinen olisi vaihtoehto. Todellinen kysymys on, missä suhteessa niihin pitäisi panostaa. Voitaisiinko kenties pärjätä 40 monitoimihävittäjällä ja panostaa ilmatorjuntaan pari-kolme miljardia?
Ei, ei voitaisi pärjätä.
Ilmatorjunta on aivan eri asia kuin ilmaherruus, ilmatilan hallinta.
Millään ilmatorjunta järjestelmällä ei saavuteta ilmaherruutta, se saavutetaan vain kykenevällä hävittäjällä.
Ilmaherruus on perusedellytys operaatioille, jos siihen ei kyetä on sama lähteä kotio juomaan kaljaa ja saunan lämmitykseen tappioiden välttämiseksi.
Hänestähän hävittäjät sekä laivasto kuuluu luiskaan. Ilmatila pidetään maasta laukaistavalla ilmatorjunnalla, ja merialueet konttinemoilla. Miinoitus varmaan jollain jättiläisritsoilla Turun linnasta tai jotain..
Anteeksi mutta mitä helvettiä. Maapuolustuksemme tulisi perustua siihen, mikä laite saastuttaa vähiten, eikä siihen millä onnistuneesti torjutaan vihollinen ja säilytetään itsenäisyys? Eikö paras ilmastoteko ole nimenomaan pitää Venäjän likaiset näpit erossa Suomen luonnosta? Avokaivoksia, suoraan ilmakehään päästäviä tehtaita, hiilivoimaloita kolille, ryöstökalastusta, jätteiden dumppaamista luontoon, mahdollisimman tehokasta, ei energiatehokasta, rakentamista. Ja lista jatkuu. Sitäkö nuo "ympäristönsuojelijat" haluavat Suomenkin alueelle Venäjän vallan alla?
Mielestäni Jugoslavian pommitus NATOn toimesta 1999 on hyvä esimerkki, miten käy, kun on IT:tä, mutta ei hävittäjätorjuntaa. Joukot pysyy ehjänä metsissä, mutta kaupunkien infra saadaan pommitettua tuhkaksi ilman että puolustaja voi puuttua siihen. Hyökkäävät koneet vain ampuvat aseensa IT:n kantaman ulkopuolelta tai vaikka vähän aikaa ollaan kantamassa, niin ehditään pois ennen osumaa, kun aseet on jo ammuttu
Anteeksi mutta mitä helvettiä. Maapuolustuksemme tulisi perustua siihen, mikä laite saastuttaa vähiten, eikä siihen millä onnistuneesti torjutaan vihollinen ja säilytetään itsenäisyys? Eikö paras ilmastoteko ole nimenomaan pitää Venäjän likaiset näpit erossa Suomen luonnosta? Avokaivoksia, suoraan ilmakehään päästäviä tehtaita, hiilivoimaloita kolille, ryöstökalastusta, jätteiden dumppaamista luontoon, mahdollisimman tehokasta, ei energiatehokasta, rakentamista. Ja lista jatkuu. Sitäkö nuo "ympäristönsuojelijat" haluavat Suomenkin alueelle Venäjän vallan alla?
Miksi sitä ei voi integroida Gripeniin? Onko kyse politiikasta vai teknisistä rajoitteista? Ymmärsin, että USA:n pitää antaa lupa myös Typhoon-integrointiin ja jos kilpailussa on mukana myös amerikkaisia vaihtoehtoja, niin kiusaus voi olla jättää lupa antamatta.
Kaikki kilpailuun ylipäätänsä lähtevät sitoutuvat ylläpitoon sovituksi ajaksi jos voittavat.Ruotsi on suunnitellut käyttävänsä Gripenia vuoteen 2040 asti, mitä sen jälkeen tapahtuu on herran hallussa. Kaikki valmistajat toki lupaavat että omat koneensa pysyvät käytössä ja suorituskykyisenä, mutta toistaiseksi vain F-35 ja Rafalen käyttäjämaat ovat ilmoittaneet aikovansa ylläpitää koneitaan vähintään vuoteen 2060 asti.