http://www.lentoposti.fi/uutiset/il...vat_eurofighter_noteerasi_p_iv_n_n_ytt_vimmin
Ilmavoimien HX-tarjoukset saapuivat - Eurofighter noteerasi päivän näyttävimmin
Puolustusvoimien logistiikkalaitos on vastaanottanut määräaikaan 31. tammikuuta mennessä HX-hankkeen alustavat tarjoukset viideltä hävittäjävalmistajalta.
Tarjouspyyntö käsitti noin 2500 kysymystä ja kuusi erilaista toimintaskenaariota.
Näyttävimmin tärkeän päivän noteerasi Eurofighteria edustava BAE Systems tiedotustilaisuudella Helsingin Musiikkitalossa.
Puolustusvoimien logistiikkalaitos sai torstaina virka-ajan päättymiseen mennessä kaikilta viideltä lentokonevalmistajalta vastaukset keväällä 2018 lähetettyyn Hornetin seuraajavalinnan eli HX-hankkeen tarjouspyyntöön. Sen kohteena olivat Boeing F/A-18 Super Hornet, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin F-35 ja Saab Gripen.
Tarjouspyynnön vastaukset sisältävät 64 lentokoneen lisäksi niiden operointiin tarvittavat tekniset järjestelmät, koulutusjärjestelmät, tarvittavat huoltovälineet, testilaitteet ja varaosat sekä aseet, sensorit ja muut tarvittavat tyyppikohtaiset tukitoiminnot.
Lisäksi tarjouksiin sisältyy mahdollisesti tukevia järjestelmiä ja muita suorituskyvyn elementtejä.
Ensimmäisenä aiheesta tiedotti 30. tammikuuta ruotsalaisvalmistaja Saab kertoen tarjonneensa Ilmavoimille 64 uuden sukupplven Gripen E/F -hävittäjää.
Siivet -lehden tietojen mukaan myös Lockheed Martin toimitti oman vastauksensa jo keskiviikkona.
Lockheed Martin ei kerro RFQ-vastauksestaan enempää. Yhtiö toteaa tarjouksen sisältävän salaista materiaalia.
"F-35 FMS (Foreign Military Sales) -ohjelma on valtioiden välinen ja siten lisätietoja voi antaa Yhdysvaltain hallinto", kertoi Lockheed Martinin Suomen F-35 kampanjajohtaja Mark B. Pranke.
Ranskalainen Dassault Aviation ja amerikkalainen Boeing ovat myös toimittaneet tarjouksensa mutta nekään eivät kertoneet niistä enempää julkisuuteen.
Sen sijaan Eurofighter ja sitä edustava BAE Systems hyödynsi tärkeää päivää järjestämällä Helsingin Musiikkitalossa näyttävän mediatilaisuuden.
Sen avasi Ison-Britannian suurlähettiläs Tom Dodd. Yhteiseurooppalaista hävittäjäjärjestelmää olivat osaltaan tukemassa myös muiden Eurofighter-maiden Saksan, Italian ja Espanjan suurlähettiläät.
"HX-hankintaan tekemämme eurooppalainen tarjous perustuu Eurofighterin kyvykkyyden jatkuvaan kehittymiseen. Se antaa Suomelle mahdollisuuden itse päättää, miten se käyttää, huoltaa ja tukee hävittäjiään, joiden uusin teknologia vastaa tuleviinkin uhkiin seuraavan 40 vuoden aikana", vakuutti BAE Systemsin Suomen maajohtaja Paul Hitchcock.
Suureen laatikkoon pakattu tallennettu Eurofighter-tarjous vietiin vaihtelevien lumiolosuhteiden takia Tampereelle varmuuden vuoksi jo keskiviikkona 30.1.
Kuljetusvälineenä oli aitoon brittiläiseen tyyliin Land Rover. Tarjous toimitettiin Puolustusvoimain logistiikkalaitoksen esikuntaan Hatanpään Valtatielle torstaina 31. tammikuuta.
Suomalaiseen tapaan tarjousmateriaali kuitattiin eleettömästi allekirjoituksella vastaanotetuksi.
Seremoniaa ei edes voinut ikuistaa valokuvaan koska muutkaan valmistajat eivät saaneet tehdä niin.
BAE Systemsin mukaan Eurofighter lentää pitkällä 2060-luvulle.
Hävittäjiä on jo toimitettu yli 500 ja tilauskirjassa on vielä 600 konetta.
Niiden lisäksi Eurofightereita on erilaisissa tarjouskilpailutuksen vaiheissa jopa 300.
Koneen järjestelmät kehittyvät jatkuvasti ja uuden konseptivaiheessa olevan Tempest-hävittäjän järjestelmiä tullaan tullaan koekäyttämään juuri Eurofighterissa.
Se takaa osin koneen pysymisen ajan hermolla.
Nyt koelentovaiheessa Eurofighterissa on uusi Captor-E eli aktiivisesti skannaava elektroninen AESA-tutka ja Litening 5 -maalinosoitussäiliö.
Niiden luoma tieto integroidaan lentäjän ohjaamonäytöille.
Lisäksi nykyinen Striker II -kypärä on saanut yökameran ja koevaiheessa on myös täysi digitaalinen värinäyttö visiiriin heijastettuna.
Suomi saisi BAE Systemsin mukaan käyttöönsä kaiken Eurofighter-ohjelmassa yhteisesti kerätyn tiedon ja asiantuntemuksen,
joiden avulla se pystyy varmistamaan täydellisen toimintavapauden ja itsenäisen päätösvallan.
Eurofighterit voidaan kokoonpanna Suomessa kuten 90-luvulla Hornetitkin.
Ilmavoimien teollinen yhteistyö BAE Systemsin kanssa on jatkunut jo pitkään.
Suomi tilasi Hawk Mk.51 -suihkuharjoituskoneita jo vuonna 1977 ja ne koottiin Valmetin lentokonetehtaassa (nykyisin Patria) Jämsän Hallissa.
Tarjolla on myös tietotaidon siirto, jonka myötä Suomi voisi ylläpitää, huoltaa ja kehittää omaa Eurofighter-laivastoaan kotimaassa.
Suomi pystyisi itse tuottamaan, käyttämään ja käsittelemään kaikkia luottamuksellisia tietoja kuten valvontaraportteja sekä sähköisen sodankäynnin ja ylläpitoon liittyviä tietoja.
BAE Systemsin mukaan Eurofighter- hävittäjäjärjestelmä tarjoaisi Suomelle täydellisen toimintavapauden, täyden pääsyn uhkakirjastoihin ja tehtävätietoihin sekä huolto- ja tukitoiminnot,
jotka integroituvat saumattomasti Suomen nykyisiin järjestelmiin.