Huhta
Greatest Leader
Mihin tämä perustuu? Vasta 100-vuotisjuhlissa pv:n komentaja ja edellinen maavoimien komentaja kehuivat että pv on historiansa parhaassa kunnossa. Onko sisäpiirin tietoa siitä että ne puhuivat paskaa julkisesti? Hankintalistoja on viljelty foorumilla moneen kertaan ja ne ovat todella pitkiä. Ainahan pitäisi olla enemmän ja paremmin, koska ihminen ei ole tyytyväinen mihinkään, mutta sano mitä olennaista tiedät meiltä puuttuvan? Ja jotain muuta kuin nuo 2020 ja HX.
Juhlapuheet ja arkitodellisuus ovat kaksi eri asiaa. Onhan tuo hyvin tunnettua, että materiaalihankintojen osuus puolustusbudjetista on ajan mitaan pienentynyt. Tähän asti ylijäämämateriaalin runsas tarjonta on kompensoinut tilannetta, mutta nimenomaan tulevaisuus näyttää synkältä. Supistukset Euroopassa on tehty, nyt moni maa kasvattaa asevoimiaan ja hankkii lisää materiaalia. Markkinoille ei tule enää DDR:n tykistöä ampumatarvikkeineen uloskantohintaan, markkinoille ei tule tuhansia moderneja länsimaisia panssarivaunuja millin kappalehinnalla (vrt. Leo 2A4 2000-luvun alkupuolella). Se aika oli ja meni. Onnenkantamoisia voi tulla satunnaisesti, mutta ne ovat poikkeus, ei sääntö. Nyt on myyjän, ei ostajan, markkinat.
Alla on käytännön esimerkki rahapulasta neljän vuoden takaa.
Sotatyökalut uhkaavat loppua puolustusvoimilta
Jos armeijan lisärahoituspäätöksiä ei saada nopeasti loppuvat sotilailta työkalut, sanoo prikaatikenraali Jukka Sonninen.
Kotimaa
15.1.2015 klo 16.24
Kalle Heikkinen / Yle
Jaa artikkeli:
Jaa artikkeli Facebookissa78
Jaa artikkeli Twitterissä
Mistä on kyse?
Puolustusvoimien uudistus on saatu kasaan vuodenvaihteessa. Vuonna 2012 aloitettu toiminnan uudistaminen tarkoittaa Kainuun prikaatin kohdalla isoa muutosta. Kainuun prikaatin hallinnollinen alue laajeni Kainuusta Suomi-neidon vyötärön alueelle. Muutos ei kuitenkaan vaikuta prikaatissa tapahtuvaan sotilaskoulutukseen, joka jatkuu entiseen malliin.
- Puolustusvoimien toiminnan uudistaminen aloitettiin vuonna 2012.
- Rahaa rakenteellisessa uudistuksessa säästyy yli 115–135 miljoonaa euroa vuodessa.
- Sotatyökalut uhkaavat loppua 5–10 vuoden kuluessa, jos lisärahoitusta ei saada.
Rahaa rakenteellisessa puolustusvoimauudistuksessa säästyy 115–135 miljoonaa euroa vuodessa. Uudistuksella saavutetaan toiminnan tasapaino, kun rahat ja tehtävät ovat rauhanajan toiminnan kanssa oikeassa suhteessa. Pitkällä aikavälillä tilanne on toinen.
– Koska materiaalisesta valmiudesta on tingitty, niin pitkällä aikavälillä meiltä loppuvat välineet. Viidestä kymmeneen vuoteen menee aikaa siihen, kun olemme melkoisessa pulassa, kun meillä ei ole sotatyökaluja, ja se on se heikkous tällä hetkellä, sanoo Kainuun prikaatin komentaja Jukka Sonninen.
Puolustusvoimissa ensimmäisenä kuluvat ajoneuvot ja seuraavana vuorossa ovat viestivälineet. Jo nyt Kainuun prikaatissa ollaan tilanteessa, jossa kolmea tankkiautoa ei voida käyttää, koska autojen jarrut eivät ole lain vaatimassa kunnossa, ja rahaa niiden kunnostamiseen ei ole. Puolustusvoimien lisärahoituksen päätökset olisi tehtävä nopeasti.
– Ne pitäisi tehdä seuraavalla hallituskaudella, koska hankinnat ja suunnittelu kestävät vuosia. Päätöksien on tultava nyt, jotta ne vaikuttavat viiden ja kymmenen vuoden päästä, kertoo prikaatikenraali Jukka Sonninen.Viidestä kymmeneen vuoteen menee aikaa siihen, kun olemme melkoisessa pulassa, kun meillä ei ole sotatyökaluja, ja se on se heikkous tällä hetkellä.
Jukka Sonninen
Puolustusvoimissa rahaa kuluu helposti muuhunkin kuin palkkoihin. Esimerkiksi rynnäkkökiväärien luoteja ammutaan vuoden aikana Kainuun prikaatin harjoituksissa 4 miljoonaa patruunaa, myös polttoaineisiin kuluu vuoden aikana noin 1,5 miljoonaa euroa.
Sotatyökalut uhkaavat loppua puolustusvoimilta
Jos armeijan lisärahoituspäätöksiä ei saada nopeasti loppuvat sotilailta työkalut, sanoo prikaatikenraali Jukka Sonninen.
yle.fi
No, rahaa on tullut vähän lisää, mutta vain vähän. Vuonna 2017 kävi jopa niinkin hassusti, että PV sai yli 30 miljoonaa euroa vähemmän rahaa kuin vuonna 2016...