Tarkentavat tarjouspyynnöt lähtevät hävittäjäfirmoille perjantaina. Brexit-uhasta huolimatta Eurofighter on yhä kisassa mukana.
Perjantaina vuosien mittainen hävittäjien hankintaprosessi nytkähtää taas seuraavaan vaiheeseen, kun hävittäjiä Suomelle tarjoavat yritykset saavat vastattavakseen tarkennetut tarjouspyynnöt.
Seuraava Suomen ilmavoimien hävittäjä on joko Boeingin Super Hornet, Lockheed Martinin F35, Dassaultin Rafale, Saabin Gripen tai BAE-Systemsin Eurofighter Typhoon.
Monivaiheinen tarjouspyyntö on nyt toisessa vaiheessaan. Myöhemmin kaikille viidelle valmistajalle lähtee vielä lopullinen tarjouspyyntö. Sen jälkeen puolustushallinto suosittelee jonkin koneen valintaa, mutta lopullisesti asian ratkaisee Suomen hallitus. Se tekee päätöksen vuonna 2021.
10 miljardin hintakatto on käytännössä myös minimi
Hankinnan kustannuksia on hahmotettu tarjouskilpailun aikana myös poliittisille päätöksentekijöille.
Lokakuun alussa hallituksen talouspoliittinen minsterivaliokunta vahvisti, että
hintahaarukka on suunnitellut 7 - 10 miljardia euroa.
Ylelle kerrotaan hallituslähteistä, että puolustusvoimille haluttiin ratkaisulla viestiä, ettei yli 10 miljardin kauppoja ei tehdä. On kuitenkin todennäköistä, että hävittäjiin ja niiden ympärilleen tarvitsemiin toimintoihin uppoaa suunnilleen koko 10 miljardia, Ylelle arvioidaan hallitus- ja sotilaslähteistä.
Hintakatto helpotti ostajien ja myyjien työtä. Viisi hävittäjävalmistajaa kilpailevat nyt käytännössä siitä, mitä enintään 10 miljardin kauppaan mahtuu.
Hävittäjiä ei ole tulossa ainakaan enempää kuin nykyisten Hornet-hävittäjien täysimääräisen suorituskyvyn korvaamiseen tarvitaan. Täysimääräisen suorituskyvyn korvaamiseen tarvitaan puolustushallinnon mukaan noin 64 konetta, ja 64 koneesta Suomi lähetti tarjouspyynnön ensimmäisessä vaiheessa.
Jos kymmenellä miljardilla ei saa 64 konetta kaikkine tarvittavine tukitoimintoineen ja järjestelmineen, koneita ostetaan kappalemäärässä vähemmän, hallituslähteistä kerrotaan.
BAE-Systems: Brexit ei haittaa Eurofighterin toimintaa ja kehitystä
Torstaina yhtä hävittäjähankinnan ehdokasta, Eurofighter Typhoonia esiteltiin suomalaisille toimittajille BAE-Systemsin kehitys- ja tuotantokeskuksessa Ison-Britannian Wartonissa.
Myös Wartonissa valmistaudutaan vastaamaan perjantaina tulevaan tarjouspyynnön tarkentavaan osuuteen.
– Analysoimme sen, ja olemme valmiina vastaamaan siihen tammikuun loppuun mennessä, sanoo John Rossall, joka johtaa HX-kampanjaa BAE-systemsillä.
BAE-Systems tarjoaa Suomelle yhteiseurooppalaista Eurofighter Typhoon -hävittäjää, joka on otettu käyttöön 2000-luvun alussa.
Eurofighterin taustalla on neljä maata: Saksa, Espanja, Italia ja Britannia. Hankkeen pääkonttori on Saksassa, mutta Suomelle konetta edustaa Britannia.
Britannian mahdollinen lähtö EU:sta voi tuoda mieleen mahdollisuuden, että brexitistä saattaisi olla haittaa myös puolustusyhteistyölle. Jälleen torstaina brittien piti erota EU:sta, mutta ero peruuntui. Nyt maa valmistautuu vaaleihin ja mahdolliseen uuteen brexit-päivämäärään.
BAE-Systemsillä vakuutetaan, ettei mahdollisesta brexitistä ole haittaa lentokoneelle. Projektia on tehty yhdessä Euroopan maiden kanssa jo useita vuosikymmeniä, HX-kampanjan johtaja Rossall muistuttaa.
– Olemme tehneet oman analyysimme. Emme usko, että brexitillä on suurta vaikutusta ohjelmaan, koska ohjelma toimii Naton piirissä ja säännöt, joilla maat toimivat, eivät muutu brexitin takia, sanoo Rossall.
Britit odottavat tammikuussa koittavia testejä, joissa Suomi aikoo varmistaa, että luvatut ominaisuudet todella ovat olemassa. Testit ovat Suomessa Pirkkalassa ja niihin osallistuvat näillä näkymin kaikki hävittäjäehdokkaat.