Siis ballistinen hypersooninen ydinase?
Kaikilla muilla lienee mahdollista että ohjus tulee torjutuksi, sellaisella voinee tuhota kauempaa räjäyttämällä taistelukärki jo ennen torjunnan kohtaamista.
Häh? En tarkoittanut mitään superasetta, vaan sellaista jolla yksi osuma tuhoaa tai vähintään tekee taistelukyvyttömäksi aluksen. Nyt fyysikolla säkenöi hieman liikaa, joten laskeudu meidän kuolevaisten tasolle ja ota käyttöön maalaisjärki
. En viittaa myöskään vastatoimien onnistumismahdollisuuksiin.
Tehokkaista ja realistisista ratkaisuista taloudellisesti edullisin voinee kuitenkin olla että käytetään useamman tyyppisiä ohjuksia. Ensin suurempi määrä (saturaatio) edullisempia pienempiä ohjuksia jolla tuhotaan vihollisaluksen tutkat ja mahdollisesti muitakin sensoreita, ja sitten yksi selvästi suuremmalla taistelukärjellä jolla tehdään vihollisalus taistelukyvyttömäksi pidemmäksi aikaa, koska sensorien hajottua sitä ei enää voida torjua. Mielenkiintoista on sitten sen seikan valinta hankintojen suhteen, että pitääkö nuo kaikki pystyä laukaisemaan lentokoneista, vai voiko osa tulla muualta lentokoneen maalittamana.
Jos puhutaan 1000+ tonnin uppouman aluksista niin siihen pitää osua oikealla MTO:lla, jolla tst-kärki on noin 100 kg:n luokkaa. Esimerkiksi Spear 3, johon tässä viitattiin, on painoltaan alle 100 kg ja siinä on monitoimitaistelukärki sekä monitoimisytytin. Jos pitäisi veikata niin sanoisin että siinä käytetään Brimstonen tandem-kärkeä uudella sytyttimellä. Tähän viittaa sama rungon halkaisija (180mm) ja hyväksi havaittu toimintaperiaate, joka nopeuttaa suunnittelua kun uutta tst-kärkeä ei tarvitse suunnitella alusta.
Brimstone 2 on kyvyiltään samantyyppinen, vaikka sillä ei ole samaa kantamaa ja eri variaatioita kuten Spearilla. Brimstone kykenee myös iskemään merimaaleihin, mutta sen kohteet ovat olleet demoissa veneitä ja keveitä aluksia. Se ei ole mikään meritaisteluohjus varsinaisessa mielessä. Samantyyppiset maalit ovat Spearin todennäköiset kohteet merellä.
Sitten jos puhutaan mikä on tehokasta ja realistista niin onko sitä kuvittelu että ohjusjärjestelmät kykenisivät löytämään ja hakeutumaan aluksen sensorimastoihin? Onko siinä edes järkeä, jos tarvitaan roppakaupalla ensin pieniä aseita tekemään vaurioita ja sitten suurempia ohjuksia tuhoamaan alus vesirajan yläpuolelta?
Vaikka uudet monitoimiohjukset kykenisivätkin löytämään ja osumaan tutka-antenneihin tms. ei ole järkevää yrittää kutkutella ensin taistelualusta ja sitten vasta yrittää lyödä sitä jollain isommalla. Tehokkaampaa on ampua vaikka 4 MTO:a kerralla maaliin, joista yksikin riittää tuhoamaan koko purkin kerralla. Lopputulos on sama kuin pitkäkestoisella ja resursseja kuluttavalla operaatiolla.
Merivoimien tukemista Hornetin asevaikutuksella tutkittiin jo Hornetin päivityksiä suunniteltaessa (
lähde). Tulos? Ei tarvetta, merivoimien omat kyvyt riittävät.
Nähtävästi näin on päätelty aikanaan 2012-2013. Aikaahan on mennyt siitä 6 vuotta ja HX:n tullessa käyttöön yli 10 vuotta ja ajat ovat hieman muuttuneet.
Venäjällä on rakenteilla 2 uutta projekt 20380 alusta Itämerelle edellisten neljän lisäksi. Projekt 22800 Karakurt-luokan korvettaja on nyt 2 ja 2020-luvulla tulee 3 kpl lisää.
Vaikka Venäjän ei saisikaan näitä uusia pinta-aluksia rakennettua Itämerelle vuosiin, se voi siirtää niitä viikoissa alueelle tarvittaessa.
Myös Venäjän laivaston aikeet rakennuttaa lisää Projekti 636.3 sukellusveneitä Itämerelle on meidän kannaltamme huono juttu. Miksi? Koska niiden aseistuksena on torpedojen lisäksi Kalibr- ja/tai Oniks ohjuksia, joila voi ampua satojen kilometrien päästä maalinosoituksella merellä olevia taistelualuksia tai maakohteita.
Lähde:
http://cimsec.org/dimensions-russian-sea-denial-baltic-sea/35157
Meidän laivastomme koko pienenee, vaikka kyky lisääntyy ja se tarkoittaa myös että vähintään yksi Pohjanmaa on huollettavana tai täydennettävänä tukikohdassa ja loput eri tehtävissä. Niistä osa toimii saattueissa. Vähemmän aluksia on siis käytettävissä avoveden aikaan Suomenlahdella, vaikka ympärivuoden taistelukykyä on nykyistä enemmän.
Muita seikkoja jotka puoltavat ilmasta-merelle kyvyn hankkimista HX:n:
- K300P-Bastion rannikkopuolustusjärjestelmä(Oniks) ja itseliikkuvat Monolit-B OTH tutkat. Ne rajoittaisivat pinta-alusten toiminta-aluetta Suomenlahdella.
- kiinteän rannikkotykistön häviäminen tod.näk. 2030-luvulla. Millä korvataan nämä tykit? Uusia ei ole eikä tule, koska valmistusta ei ole kotimaassa saati ulkomailla. Hankitaanko vedettäviä tykkejä jostain vai konvertoidaanko 155mm kalustosta jotain? Se olisi lovi maavoimille.
- maalinosoitus ilmasta voidaan tehdä yli sadan kilometrin päähän, kun radiohorisontti estää alusten ohjuslaukaisut 40-50 km maksimietäisyyden taakse ilman ulkoista sensoria. Ilmasta toki voidaan havaita ja maalittaa, mutta jos ei ole lavettia lähellä niin lentokone voisi ampua itsekin, jolloin kill-chain nopeutuisi.