Joo, muttta tuo on asiana luokkaa itsestäänselvä.Videon tekijän motiiveista en tiedä, mutta luulisi siinä olevan eroa näkeekö tutka 20 vai 200 mailin päästä.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Joo, muttta tuo on asiana luokkaa itsestäänselvä.Videon tekijän motiiveista en tiedä, mutta luulisi siinä olevan eroa näkeekö tutka 20 vai 200 mailin päästä.
En tarkoittanut mitään lento-osastojen massiivista offensiivia. Sen sijaan olisi hyödyllistä täydentää maa/merilavetteja myös ilmalaukaistavalla ohjuksella, kuten monissa muissakin maissa on tehty.Kirjoitit aiemmin yhdestä-kahdesta koneesta ja niiden kantaman asevaikutuksen merkityksestä. Valitettavasti massavaikutus ilmasta käsin vaatii melkoisesti koneita ja sitä myöten käytännöllisesti katsoen ison viiveen/ennakkovaroituksen.
Kovin suureen, kellon ympäri partioivaan lento-osastoon eivät resurssit luultavasti veny ja "yksi-kaksi konetta" taas pystyy tuottamaan lähinnä tilannetietoa. Käytännössä vaikuttaminen pitää toteuttaa aluksilta ja maalaveteilta, ei ilmasta käsin.
Enkä nyt suoranaisesti halua vastustaa pintatorjuntaohjuksien hankintaa HX:ään. Ei ole vaikeaa keksiä skenaarioita, joissa niistä voisi olla hyötyä, kuten ilman saattoarmadaa Maarianhaminaan pyrkivä "siviilirahtilaiva". En kuitenkaan osaa pitää niitä mitenkään erityisen olennaisena. Konetyypillä ja tarjottavalla ohjuksella on varmasti tässä kohtaa huomattava merkitys. F-35 ja JSM on varsin eri asia kuin Rafale ja Exocet.
Kyllä SH pystyy hyvin äänennopeuteen perus-ilmataisteluvarustuksessa. Pitää vain laskelmissa huomioida, että perusvarustus on 2xAIM-120 ja 2xAIM-9X, eli siivet sileänä. Kyllä tuo voi olla ihan kohtuullinen kone siihenkin tehtävään, varsinkin jos CFT:t ovat selässä, ja jos konetyyppi pysyy kustannuskäyrän alareunalla jatkossakin. Jenkeillä ei vaan kait ole näyttää kovin paljoa QRA-kokemusta tuolle koneelle, joten sitä näkee tuossa varustuksessa harvoin.Kaksi konetta on siis käytännössä kisasta ulkona: Super Hornet ei pysty äänennopeuteen edes perus ilmataisteluvarustuksella ja Typhoonin AESA-tutka on (ja varmaan pysyy vielä pitkään) pelkkänä pilkkeenä Eurofighterin pääinsinöörin silmäkulmassa
En tarkoittanut mitään lento-osastojen massiivista offensiivia. Sen sijaan olisi hyödyllistä täydentää maa/merilavetteja myös ilmalaukaistavalla ohjuksella, kuten monissa muissakin maissa on tehty.
Konepari kykenee kantamaan 8 ohjusta, joilla saadaan vaikutus 1-2 suureen maaliin.
--
Pääministerin henkilöllä tuskin on mitään merkitystä hävittäjähankintaan. Ainakaan toivottavasti.
Todennäköisesti ainoa puolue, jossa on merkittävää vastustusta HX-hanketta ja erityisesti amerikkalaishävittäjiä, vastaan on vasemmistoliitto. Ruotsi-sympatioita voi toki löytyä muualtakin.Olisihan se vähän elävästä todellisuudesta ja ennen kaikkea omista odotusarvoista irrallinen tilanne jos ajattelee kolmikkoa Marin/Ohisalo/Andersson kertomassa HX-tilauksen toteutumisesta Pv:n esityksen mukaisena. En ole ihan varma uskallanko suhtautua tuohon luottavaisin mielin vaikka esim. Marin on toistaiseksi ollut sanasta sanaan täysin sen takana mitä puolustushallinto on asiassa esittänyt.
Todennäköisesti ainoa puolue, jossa on merkittävää vastustusta HX-hanketta ja erityisesti amerikkalaishävittäjiä, vastaan on vasemmistoliitto. Ruotsi-sympatioita voi toki löytyä muualtakin.
Anekdoottina kerrottakoon, että vaalien aikaan juttelin muuan vasemmistolaisen kanssa hävittäjähankinnasta. Hän mainitsi, että edustamassaan puolueessa jotkut ajattelevat jopa, että hävittäjiä ei tule hankkia lainkaan. Käsittääkseni tämä ei tosin ollut hänen oma näkemyksensä, mutta siis puolueestansa löytyy sellaistakin ajattelua. En lainkaan epäile etteikö näin ole, mutta epäilen, että keskusteluhetken alussa kyseinen henkilö luuli minua aseistariisuntaa kannattavaksi pasifistiksi. En tiedä luuliko vai eikö, mutta jos luuli, niin keskustelun myötä varmasti kävi ilmi etten sellainen ole. Kyseinen herra oli muuan Paavo Arhinmäki.
Onhan sellaista ajattelua liikkeellä monessakin puolueessa että meitä voidaan uhata sotilaallisesti vain siinä tapauksesa että meillä on armeija. Että aseettoman kimppuun kukaan ei tietenkään käy.
Ei ole viime aikoina Pohjois-Syyriassakaan kukaan käynyt siviilien kimppuun ei.
Onhan sellaista ajattelua liikkeellä monessakin puolueessa että meitä voidaan uhata sotilaallisesti vain siinä tapauksesa että meillä on armeija. Että aseettoman kimppuun kukaan ei tietenkään käy. Valtavirtana tuo ei onneksi ole yhdessäkään merkittävässä puolueessa. Ja toisaalta niin että puolustusvalmistelut ovat turhia koska meidät kuitenkin jyrätään muutamassa tunnissa. Tämän tyyppistä pohdintaa puski pintaan mm. viime pressanvaalissa. Olipa HX-päätös lopulta mikä tahansa niin vassarien joukoista tullaan kirjauttamaan eriäviä mielipiteitä. Puolue kokonaisuutena näyttää onneksi olevan johtajansa hanskassa joten isoon huoleen ei tässä vaiheessa ole aihetta.
Taustalla lienee sama ajatus kuin Tanskassa maailmansotien välillä vaikuttaneella radikale venstren edustajilla: varkaat eivät murtaudu avoimeen taloon, ja puolustusjärjestelyt kutsuvat hyökkäykseen ja epäluottamus aiheuttaa väkivaltaa... Myöhempi historia sitten osoitti oppien paikkansapitävyyden!
Taustalla lienee sama ajatus kuin Tanskassa maailmansotien välillä vaikuttaneella radikale venstren edustajilla: varkaat eivät murtaudu avoimeen taloon, ja puolustusjärjestelyt kutsuvat hyökkäykseen ja epäluottamus aiheuttaa väkivaltaa... Myöhempi historia sitten osoitti oppien paikkansapitävyyden!
Kuukauden päästä sitten voimme jo kuulla että Hornetin seuraaja päätetään ensi vuonna. Mikä tuntuu jo sitten niin ihmeelliseltä, kun itse muistan kuulleeni ensi kertaa vuoden 2014 keväällä että Hornetin seuraajaa on alettu kartoittaa ilmavoimien toimesta. Varsinkin, kun nyt parin kuukauden sisään tulee ne tarkennetut tarjoukset takaisin ja koelennot päällä samaan aikaan, niin juttua tulee riittämään HX-hankkeesta uutisissa varmaan sopivan mukavasti taas sitten joulun jälkeen.
Missäköhän vaiheessa tarjoajat kertovat tarjouksiensa hinnat?
Suomi käyttää hävittäjiin todennäköisesti kaikki kauppaan varatut 10 miljardia euroa
Tarkentavat tarjouspyynnöt lähtevät hävittäjäfirmoille perjantaina. Brexit-uhasta huolimatta Eurofighter on yhä kisassa mukana.yle.fi
Luettuani tämän, on vaikea uskoa 10 miljardia pienempään summaan.