Äänestys Mikä konetyyppi korvaa Hornetit?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Huhta
  • Aloitus PVM Aloitus PVM

Mikä konetyyppi on mielestäsi todennäköisin valinta Hornetin korvaajaksi?


  • Äänestäjiä yhteensä
    599
  • Äänestys suljettu .
Hornetien päivittäminen ei ole realistisempia vaihtoehto koska se ei ole vaihtoehto lainkaan. Hornetin päivityksen ja ylläpidon infra maksaa miljardeja vuodessa. Se loppuu aika nopeasti nyt kun USA on jo ottanut legacy-Hornetit pois käytöstä. Muut maat seuraavat perässä siten, että v. 2030 ei ole ainuttakaan käyttäjää jäljellä. Voi tapahtua jo hiukan ennemmin. Suomella ei ole koskaan, toistan, koskaan varaa pitää sitä infraa yksin yllä. Mitä luulette maksavan varaosa- ja kulutustarvikkeiden linjojen toiminnassa pitämisen? Viimeiset vuodet lennetään joka tapauksessa maassa olevien varaosien turvin ja toivotaan, että tukijärjestelmät ei kaikki hajoa. Ehkä niitä saa käytettynä USA:sta hätätilanteessa.

C/D-mallin jatkaminen olisi myös järjetöntä siksi, että se tulisi kalliimmaksi kuin uusien koneiden vuosimaksuosuus! Tämän takia koko ajatuskin sekä järjetön, että Suomen voimavarojen ulottumattomissa.

Hävittäjien ostaminen, ylläpitäminen ja operointi on vähän monimutkaisempi juttu, kuin käytetyn Avensiksen hakeminen lähiautokaupasta, kun se sinne ilmestyi...

Onhan se vaihtoehto niin kuin HX-esiselvityksessäkin todettiin. Vaihtoehto se on huonokin vaihtoehto. Elinkaari olisi lyhyt ja kustannukset huomattavan korkeat joten siinä ei olisi järkeä. Projektista saataisiin lähinnä tekemisen ilo ja merkittävät kustannukset mutta vain muutama vuosi lisää käyttöikää. Toivottavasti tuollaisesta ei ala kukaan puhua tosissaan.
 
Ootko kuullu semmosesta ku tilasto? Etippä ilmatilanloukkausten määrä maittain.

Hienoo todellakin kun osataan lukeakin.

Vastasit kysymykseeni kysymyksellä. Kysymykseni oli "Koska Venäjä viimeksi loukkasi Suomen ilmatilaa?".


Kovasti näkyy myös Ruotsi ja USA olevan listalla edustettuna. Venäjä näyttää hyökkäävän pääasiassa kuljetuskoneilla.

Venäläinen hävittäjä loukkasi Suomen ilmatilaa viimeksi Suomenlahdella vuonna 2016 eli noin neljä vuotta sitten. Tämän jälkeen Ruotsi on loukannut Suomen ilmatilaa useita kertoja. Vaikuttaa nyt kyllä todella akuutilta kriisiltä.

Myös näissä Venäjän "jatkuvissa aggressioissa" kannattaa pysyä faktalinjalla.
 
Viimeksi muokattu:
HS juttu, lähinnä paneutuu vastakauppoihin


KUN SUOMI osti Hornet-hävittäjiä vuonna 1992, amerikkalainen myyjä velvoitettiin järjestämään vastineeksi ostoja Suomesta 3,4 miljardin dollarin arvosta.
Poliitikot puolustelivat jättihankintaa häpeilemättä: vastakaupat hyödyttäisivät myös siviiliteollisuutta ja edistäisivät työllisyyttä. Kauppaa perusteltiin lähestulkoon paperikoneilla ja sinkkiämpäreillä.

Suomi on nyt jälleen tekemässä kaikkien aikojen suurinta asekauppaansa. Ilmavoimille ostetaan uusia hävittäjiä kymmenellä miljardilla eurolla ja Merivoimillekin sen historian uljaimmat sotalaivat, yli miljardin maksavat fregatit.

ENNÄTYSMÄISIÄ aseostoja ei kuitenkaan perustella enää kansalle isoilla vastakaupoilla, vaikka poliittisesti se olisi varmasti houkuttelevaa.
Ennen vuotta 2012 Suomessa oli käytäntönä, että yli kymmenen miljoonan euron aseostoihin vaadittiin vastakaupat.

Viimeisin suuri aseosto, johon Suomi vaati vastakauppoja, oli vuonna 2009 päätetty ilmatorjuntaohjusjärjestelmä Nasamsin hankinta. Se maksoi 366 miljoonaa euroa, eikä hinnassa ollut vielä mukana edes ohjuksia.

Vuoden 2012 jälkeen ei vastakauppoja ole vaadittu. Mikä siis on muuttunut?
MUUTOKSEN syynä oli vuonna 2012 voimaan tullut uusi laki puolustus- ja turvallisuushankinnoista.
Laki perustuu muutamaa vuotta aiemmin voimaan saatettuun EU:n puolustus- ja turvallisuushankintadirektiiviin, joka lähtökohtaisesti kieltää vastakaupat, koska ne vääristävät kilpailua.

Vastakauppakieltoon liittyy kuitenkin yksi iso mutta.

EU:n perussopimuksen mukaan direktiivistä on lupa poiketa, jos maan keskeiset turvallisuusedut sitä vaativat. Käytännössä valtion turvallisuuden kannalta tärkeimmät puolustushankinnat voidaan siis toteuttaa ja myös toteutetaan kansallisin menettelyin eli direktiivin määräyksiä noudattamatta.

Direktiivin ja lainsäädännön myötä on ruvettu pelaamaan myös asiaa hämärtävää kielipeliä, kun vastakauppojen sijaan on ruvettu puhumaan teollisesta yhteistyöstä. Sillä tarkoitetaan nimenomaan vain puolustukseen ja puolustusteollisuuteen kiinteästi liittyviä vastakauppoja, mutta vastakauppoja kuitenkin.

EU:n salliman teollisen yhteistyön ehtona on kuitenkin se, ettei se saa vääristää siviilituotteiden markkinoita eikä sen tavoitteena saa olla talouden, työllisyyden tai vaikkapa aluepolitiikan edistäminen.

Ainoa hyväksytty tavoite on maanpuolustuksen turvaaminen. Tätä valvoo Euroopan komissio.

TEOLLINEN yhteistyö voi olla joko suoraa tai epäsuoraa.
Suora yhteistyö liittyy hankittavaan järjestelmään eli Suomen tilanteessa hävittäjiin ja sotalaivoihin. Sen avulla varmistetaan, että hankitun asejärjestelmän huoltovarmuus ja osaaminen ovat sillä tasolla, että järjestelmä varmasti toimii myös poikkeusoloissa.

Epäsuora teollinen yhteistyö ei liity hankittavaan järjestelmään vaan jonkin muun, valtion keskeisten turvallisuusetujen kannalta tärkeän teknologian siirtämiseen Suomeen. Se voi liittyä esimerkiksi tutkimukseen tai valmistukseen.

Käytännössä Pääesikunta on määritellyt epäsuoran teollisen yhteistyön painopistealueet.

SUOMI on asettanut hävittäjä- ja sotalaivahankinnoissaan teollisen yhteistyön vähimmäisosuudeksi 30 prosenttia oston kokonaisarvosta.
On tosin ollut arvoitus, mistä tämä 30 prosentin vaatimus on tullut? Miksei 20 prosenttia tai vaikkapa 50 prosenttia?
Se on selvää, että täydellisiin sadan prosentin vastakauppoihin ei Suomen pieni puolustusteollisuus uskottavasti kykenisi.

Miksi juuri 30 prosenttia on se teollisen yhteistyön määrä, jolla voidaan puolustusministeriön mukaan ”varmistaa kotimaisen teollisuuden merkittävä osuus hankinnan toteuttamisessa ja samalla turvata riittävä sotilaallinen huoltovarmuus sekä mahdollisuus Suomen puolustuksen teknologisen ja teollisen perustan syventämiseen”?
Hävittäjä- ja sotalaivakaupoissa puhutaan yli 11 miljardin euron ostoista. Näin suurissa luvuissa yksittäisistä prosenttiyksiköistäkin voi muodostua valtavia summia, jotka tulevat veronmaksajien kontolle.

Yllättävää on se, että vaadittu 30 prosenttia ei perustu mihinkään julkiseen tai salaiseen laskelmaan.

Se on virkamiesten tekemä ”musta tuntuu” -arvio siitä, mitä vaatimus voisi olla, kun otetaan huomioon Suomen puolustusteollisuuden koko ja se, mitä esimerkiksi direktiiviä valvova Euroopan komissio voisi pitää hyväksyttävänä.

On suorastaan hämmästyttävää, ettei näin merkittävästä asiasta ole sen virallisempaa ja tarkempaa laskelmaa.

ASIAA VOIDAAN lähestyä Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) tekemän selvityksen kautta.
VTV julkaisi loppuvuonna 2016 tuloksellisuustarkastuskertomuksenteollisesta yhteistyöstä käynnissä olevassa hävittäjähankkeessa. Vähälle huomiolle jäänyt raportti on poikkeuksellisen kiinnostavaa luettavaa.

Yli kolme vuotta sitten laaditussa raportissa kerrottiin jo muun muassa se, että hävittäjähankinnan arvioidaan maksavan noin 10 miljardia euroa, ei siis 7–10 miljardia kuten puolustushallinto on viime vuosina antanut ymmärtää hankkeen hinnaksi.

Siksi ei ollutkaan suuri yllätys, kun hallitus asetti viime syksynä kaikessa hiljaisuudessa hankkeelle juuri 10 miljardin hintakaton. Hyvästä syystä on epäilty, että siitä tuli samalla hävittäjäkaupan minimihinta.

HORNET-KAUPASSA myyjältä vaadittiin aikoinaan sadan prosentin vastakauppakompensaatio. VTV:n tarkastuskertomuksen mukaan siitä vain 15 prosenttia kohdistui nykytermein suoraan teolliseen yhteistyöhön.
Tämä 15 prosenttia oli siis se osuus, joka oli Hornetien sotilaallisen huoltovarmuuden kannalta perusteltua ja viisasta. Loput 85 prosenttia ei ollut puolustusnäkökulmasta välttämätöntä.

Vastakaupat tai teollinen yhteistyö ei ole ilmaista, koska sen tuottaminen maksaa asevalmistajille. Teollisella yhteistyöllä on hintalappu. Kukaan ei tiedä tarkalleen sen suuruutta, mutta se sisältyy lopulliseen kauppahintaan.

VTV:n tarkastuskertomuksessa kerrotaan, että teollisen yhteistyön vaatiminen nostaa hävittäjähankinnan hintaa kansainvälisten tutkimusten perusteella 3–34 prosenttia.

HS:n tietojen mukaan Suomessa käytetään jonkinlaisena peukalosääntönä kymmentä prosenttia, mutta sille ei ole mitään kunnon perustelua. Ilmeisesti se on vain mukava pyöreä luku.

KYMMENEN PROSENTTIA tarkoittaisi sitä, että jos kaupan kokonaisarvo on 10 miljardia euroa ja hävittäjämyyjä tarjoaa teollista yhteistyötä vaaditun 30 prosentin edestä eli 3 miljardilla, niin se maksaa suomalaisille veronmaksajille 300 miljoonaa euroa.
300 miljoonalla eurolla taitaisi saada jo melkein parvellisen eli neljä uutta, kalliiksi väitettyä F-35-häivehävittäjää.

Teollisen yhteistyön aiheuttama hinnanlisäys on siis viime kädessä pois hankintainvestoinnista eli hävittäjähankkeessa ostettavien koneiden määrästä.

SUORAN TEOLLISEN yhteistyön vastikkeeksi Suomi saa kuitenkin huoltovarmuuden kannalta välttämätöntä tietoa ja teknologiaa.
Sen sijaan epäsuoraan teolliseen yhteistyöhön ja sen kokoon on syytä suhtautua varauksellisemmin. Se on puhtaimmillaan veronmaksajien tukea puolustusteollisuudelle.

Niinpä myös VTV:n selvityksen mukaan voidaan ”kyseenalaistaa epäsuoran teollisen yhteistyön tarkoituksenmukaisuus niiltä osin kuin ei etukäteen pystytä määrittelemään, minkälaisten kykyjen mahdollistamiseen epäsuora teollinen yhteistyö tähtää”.
Epäsuoran teollisen yhteistyön tarve pitää siis pystyä perustelemaan erittäin hyvin. Pahimmassa tapauksessa ovelle voi tulla muuten koputtelemaan iso mörkö eli EU:n komissio.
 
Vastasit kysymykseeni kysymyksellä. Kysymykseni oli "Koska Venäjä viimeksi loukkasi Suomen ilmatilaa?".


Kovasti näkyy myös Ruotsi ja USA olevan listalla edustettuna. Venäjä näyttää hyökkäävän pääasiassa kuljetuskoneilla.

Venäläinen hävittäjä loukkasi Suomen ilmatilaa viimeksi Suomenlahdella vuonna 2016 eli noin neljä vuotta sitten. Tämän jälkeen Ruotsi on loukannut Suomen ilmatilaa useita kertoja. Vaikuttaa nyt kyllä todella akuutilta kriisiltä.

Myös näissä Venäjän "jatkuvissa aggressioissa" kannattaa pysyä faktalinjalla.
Ottakaa huomioon meidän pitkä itäraja. Ei loukkauksia. Venäjä on ystävällinen naapuri meille.
Ei vihamielinen. Kaikki muut näkökulmat on russofobiaa.
 
Vastasit kysymykseeni kysymyksellä. Kysymykseni oli "Koska Venäjä viimeksi loukkasi Suomen ilmatilaa?".


Kovasti näkyy myös Ruotsi ja USA olevan listalla edustettuna. Venäjä näyttää hyökkäävän pääasiassa kuljetuskoneilla.

Venäläinen hävittäjä loukkasi Suomen ilmatilaa viimeksi Suomenlahdella vuonna 2016 eli noin neljä vuotta sitten. Tämän jälkeen Ruotsi on loukannut Suomen ilmatilaa useita kertoja. Vaikuttaa nyt kyllä todella akuutilta kriisiltä.

Myös näissä Venäjän "jatkuvissa aggressioissa" kannattaa pysyä faktalinjalla.
Myös Ruotsi on loukannut muilla kuin hävittäjillä, mutta se ei sun mielestä ole tärkeää. Onko peruskoulu kesken, kun ajattelet että sun kysymyksiin pitää vastata?

Unohdit myös sen faktan, että Venäjä loukannu Suomen ilmatilaa reilusti enemmän kuin kukaan muu. Myös niiden ajoituksesta voisi päätellä tarvittaessa jotain.
 
Ei vihamielinen. Kaikki muut näkökulmat on russofobiaa.
Onkohan näihin rauhanomainen selitys olemassa?

 
Onkohan näihin rauhanomainen selitys olemassa?

No näihin ei ole sitten taas.
 
No näihin ei ole sitten taas.
Niin, ei kai ystävällinen, ei vihamielinen naapuri harrasta tällaista ilman että johonkin operaatioon varaudutaan?:

"Venäläisten maa- ja kiinteistökaupoja eri puolella Suomea tehtiin runsaasti sotilaskenttien, tutka-asemien, harjoitusalueiden, laivaväylien, tietoliikennemastojen ja asevarikkojen tuntumassa."
 
Niin, ei kai ystävällinen, ei vihamielinen naapuri harrasta tällaista ilman että johonkin operaatioon varaudutaan?:

"Venäläisten maa- ja kiinteistökaupoja eri puolella Suomea tehtiin runsaasti sotilaskenttien, tutka-asemien, harjoitusalueiden, laivaväylien, tietoliikennemastojen ja asevarikkojen tuntumassa."
Juu olen näistä tietoinen. Ruotsissa väittävät vastaavaa olevan mutta varmasti paljon pienemmässä mittakaavassa kuin täällä. Saaristossa epäilty Speznatz kommandokin oli Ove pappa mato-ongella.
 
Ja olet kuitenkin tätä mieltä:
:unsure:
Ystävällismielinen liittyen ilma-aluksilla tehtäviin rajaloukkauksiin.
vanhempieni naapurissa asuu venäläinen perhe. Perheen äiti lääkäri. Isästä ei tietoa mitä tekee. Kai sitten valmiudessa katkaisemaan Turku-Manse rautatien joka kulkee 700m päässä:unsure:
 
Myös Ruotsi on loukannut muilla kuin hävittäjillä, mutta se ei sun mielestä ole tärkeää. Onko peruskoulu kesken, kun ajattelet että sun kysymyksiin pitää vastata?

Unohdit myös sen faktan, että Venäjä loukannu Suomen ilmatilaa reilusti enemmän kuin kukaan muu. Myös niiden ajoituksesta voisi päätellä tarvittaessa jotain.

Saattaa olla jotakin tekemistä myös maantieteellisellä sijainnilla ja missä ne loukkaukset ovat tapahtuneet (yleensä Suomenlahden erittäin kapeassa käytävässä). Veikkaan tuo enemmänkin johtuvan kusipäisistä ja leväperäisistä lentäjistä enkä siitä, että Putin on käskenyt lentämään rajasta 100 metriä Suomen puolella. Suomen ilmatilaahan saa ihan vapaasti kuitenkin loukata, koska ei siitä mitään seuraa.

 
Ystävällismielinen liittyen ilma-aluksilla tehtäviin rajaloukkauksiin.
vanhempieni naapurissa asuu venäläinen perhe. Perheen äiti lääkäri. Isästä ei tietoa mitä tekee. Kai sitten valmiudessa katkaisemaan Turku-Manse rautatien joka kulkee 700m päässä:unsure:
Miten tämä nyt enää liittyy asiaan mitenkään?

Ei kai se, etten russofiilien ja muiden pikku putinistien tavoin niele ihan purematta sitä miten ystävällismielinen naapuri meillä on, tarkoita että pitäisin Suomessa asuvia venäläisiä jonain sliipperi-agentteina ja sabotööreina. Nyt taas vähän valoja päälle siellä Turussa.
 
Ottakaa huomioon meidän pitkä itäraja. Ei loukkauksia. Venäjä on ystävällinen naapuri meille.
Ei vihamielinen. Kaikki muut näkökulmat on russofobiaa.
Jokaisella on totta kai täysi oikeus mielipiteeseensä, mutta aika monet mielipiteistäsi ovat täysin vastakkaisia, mitä valtaosa ihmisistä ajattelee:
  • merimiinat ovat vanhentunut ase Suomelle
  • Trump on pätevä valtiomies
  • Venäjä on ystävällinen naapuri meille
Näiden täysin poikkeavien mielipiteiden osalta olisi tietenkin mukava lukea perustelujakin...
 
Jokaisella on totta kai täysi oikeus mielipiteeseensä, mutta aika monet mielipiteistäsi ovat täysin vastakkaisia, mitä valtaosa ihmisistä ajattelee:
  • merimiinat ovat vanhentunut ase Suomelle
  • Trump on pätevä valtiomies
  • Venäjä on ystävällinen naapuri meille
Näiden täysin poikkeavien mielipiteiden osalta olisi tietenkin mukava lukea perustelujakin...

Olisi myös mukava lukea perusteluja miksi Venäjä ei ole ystävällinen naapuri? Joku ilmatilaloukkaus merellä vuonna 2016 ei mielestäni riitä perusteluksi sille, että Venäjä olisi Suomelle erityisen vihamielinen.

Viimeisen 80 vuoden aikana Suomen ja Venäjän välillä on ollut tasan nolla rähinää. Tilastojahan täällä kaivattiin.

Tämä nyt ei tarkoita sitä, että minä pitäisin Venäjästä. Venäjä on paska maa ja käytän täällä yleisesti termiä Kehitysmaa. Se nyt kuitenkin on FAKTA, että Venäjä on antanut Suomen olla rauhassa vuosikymmeniä.
 
Olisi myös mukava lukea perusteluja miksi Venäjä ei ole ystävällinen naapuri? Joku ilmatilaloukkaus merellä vuonna 2016 ei mielestäni riitä perusteluksi sille, että Venäjä olisi Suomelle erityisen vihamielinen.

Viimeisen 80 vuoden aikana Suomen ja Venäjän välillä on ollut tasan nolla rähinää. Tilastojahan täällä kaivattiin.

Tämä nyt ei tarkoita sitä, että minä pitäisin Venäjästä. Venäjä on paska maa ja käytän täällä yleisesti termiä Kehitysmaa. Se nyt kuitenkin on FAKTA, että Venäjä on antanut Suomen olla rauhassa vuosikymmeniä.
Lapsista käydyt kärhämät, pakolaiset rajan yli, Talvisodan ja yleensä historian opetus jne...

Lisäksi sitten tietoverkoissa tapahtuvat operaatiot.

Muoks. GPS -häirintä.
Mutta ei, eihän niitä lasketa.
 
Viimeksi muokattu:
Jokaisella on totta kai täysi oikeus mielipiteeseensä, mutta aika monet mielipiteistäsi ovat täysin vastakkaisia, mitä valtaosa ihmisistä ajattelee:
  • merimiinat ovat vanhentunut ase Suomelle
  • Trump on pätevä valtiomies
  • Venäjä on ystävällinen naapuri meille
Näiden täysin poikkeavien mielipiteiden osalta olisi tietenkin mukava lukea perustelujakin...
Olen näitä perustellut useammassa säikeessä.
- Venäjä kykenee suorittamaan merivoimien tehtäviä kaukaa mereltä etäältä miinotteista. Maihinnousun uhka häviävän pieni.
- Trump on nostanut talouden ylös. Ei siitä sen enempää.
-Venäjän intressi on pitää hyvät välit Suomeen.
amen
 
Vaikka puhutaan, että ympäröivä todellisuus ei tähän kauppaan vaikutakkaan niin 10 miljardia on suuri raha...

GnS Economicsin pääekonomisti, valtiotieteen tohtori Tuomas Malinen sanoo, että Suomea odottavat hirveät ajat.
Riippumaton GnS Economics ennustaa, että Suomen talous kutistuu tänä vuonna 5 prosenttia, ensi vuonna 14 prosenttia ja 11 prosenttia vielä 2022, kun koronaviruksen laukaisema lama kurittaa maailmantaloutta ja Suomea sen mukana.
– Tämä on ihan hirveätä, eduskunnan valtiovarainvaliokunnan kuultavaksi matkalla ollut Manninen kommentoi Iltalehdelle perjantaina.

– Finanssikriisissä rahoitusjärjestelmä meni täydelliseen shokkiin, mutta reaalitalous ei ehtinyt kunnolla reagoimaan. Se saatiin nopeasti palautettua, koska finanssijärjestelmät pystytään palauttamaan nopeasti. Tarvitaan vaan riittävästi likviditeettiä, jotta luottamus palautuu.
Nyt ydinongelma ja samalla suuri eroavaisuus finanssikriisiin nähden tulee Malisen mukaan siitä, että käsillä oleva pudotus tulee reaalitalouden kautta.
– Meillä on maailmantaloudessa valtavan pitkä 11 vuoden nousukausi ja sitä on pidetty yllä elvyttämällä. Elvytyksen, halvan rahan seurauksena meillä on todella paljon heikkoja yrityksiä, jotka eivät tule kestämään taantumaa. Shokki iskee sitä kautta.
– Ja yritysvelkahan on nyt globaalisti ihan huipussaan, Malinen lisää.

 
Vaikka puhutaan, että ympäröivä todellisuus ei tähän kauppaan vaikutakkaan niin 10 miljardia on suuri raha...

GnS Economicsin pääekonomisti, valtiotieteen tohtori Tuomas Malinen sanoo, että Suomea odottavat hirveät ajat.
Riippumaton GnS Economics ennustaa, että Suomen talous kutistuu tänä vuonna 5 prosenttia, ensi vuonna 14 prosenttia ja 11 prosenttia vielä 2022, kun koronaviruksen laukaisema lama kurittaa maailmantaloutta ja Suomea sen mukana.
– Tämä on ihan hirveätä, eduskunnan valtiovarainvaliokunnan kuultavaksi matkalla ollut Manninen kommentoi Iltalehdelle perjantaina.

– Finanssikriisissä rahoitusjärjestelmä meni täydelliseen shokkiin, mutta reaalitalous ei ehtinyt kunnolla reagoimaan. Se saatiin nopeasti palautettua, koska finanssijärjestelmät pystytään palauttamaan nopeasti. Tarvitaan vaan riittävästi likviditeettiä, jotta luottamus palautuu.
Nyt ydinongelma ja samalla suuri eroavaisuus finanssikriisiin nähden tulee Malisen mukaan siitä, että käsillä oleva pudotus tulee reaalitalouden kautta.
– Meillä on maailmantaloudessa valtavan pitkä 11 vuoden nousukausi ja sitä on pidetty yllä elvyttämällä. Elvytyksen, halvan rahan seurauksena meillä on todella paljon heikkoja yrityksiä, jotka eivät tule kestämään taantumaa. Shokki iskee sitä kautta.
– Ja yritysvelkahan on nyt globaalisti ihan huipussaan, Malinen lisää.

Tätähän minä olen yrittänyt sanoa. Voitte sanoa hyvästit niille raameille mitä HX hankinta on pitänyt sisällään.
Laivue 2020 tulee saamaan myös siipeensä jollain tapaa.
 
Back
Top