Einomies1
Respected Leader
Jos olisimme NATO-maa ja hyväveli verkostossa, niin huoletta noin voisi toimia. Tosin määrä olisi varmaan pienempi jos kaikki palvelut ja huolto pitäisi hankkia ostopalveluna muualta. Tämä projekti on siksi pitkä ja monimutkainen että meidän tukeutumisjärjestelmän pitää olla riippumaton muista ja kyetä toimimaan vastapuolen tulenalla konfliktissa ja hajautettuna. NATO ei turvaa meille varmuusvarastoistaan mitään nopeata tukea, vaan on pärjättävä sillä mitä on. Hävittäjän on sovelluttava meidän käyttöömme, koulutusjärjestelmäämme ja sille on luotava kattava teollinen yhteistyö sekä tukiorganisaatio kotimaassa.Tätä just tarkoitin kun oikeasti hankinta tapahtuu lähes varmasti jenkeistä niin oltais otettu vaan F-35 ja Super Hornet vertailuun ja sitten tehty jollain 5-7 vuoden tehokkaalla testausohjelmalla päätös.
Kotimaahan on luotava kattava tukijärjestelmä hävittäjän ylläpitämiseen 30-vuoden ajaksi, koska uusia koneita ei ole varaa hankkia vähän sieltä ja täältä 10-15 vuoden välein. Miksi? Koska olemme pieni ja liittoutumaton maa, jolla on rajalliset resurssit. Ei olla kuten Alankomaat, Norja tai UK.
Testattu ja testattu. Se on pommittanut terroristien hiekkamajoja pääasiassa parin vuoden aikana joitakin kertoja. Mitä se kertoo koneen monipuolisuudesta sodankäynnissä? Kone otettiin käyttöön keskeneräisenä, eikä USA olisi sillä edes kyennyt toimimaan haastavassa uhkaympäristössä alkuun. Eikä kykene vieläkään ilman tukea, ennenkuin IOE & T on todennettu kotimaassa. Ei pidä uskoa mainospuheita, koska ilmavoimatkaan eivät niitä usko.Jos F-35 on tälläkin hetkellä 14 eri maassa palveluskäytössä ja testattu jo sotatoimissa niin miten iso riski tässä muka oikeasti on...?
Riski meille pienenä maana on todellinen, kuten jo aikaisemmin mainitsin. Meillä ei ole varaa tehdä virhettä, koska emme voi vaan ostella koneita sieltä, täältä joka vuosikymmenellä kun varaa ei ole. Yhdellä konetyypillä pitää pärjätä kaikissa meidän olettamissamme tehtävissä 30 v. Ihan eri asia on noilla rikkailla mailla, jotka ostavat blokeissa eri koneita ja versioita. Niille ei ole katastrofi jos yksi erä koneita ei toimikkaan oletetulla tavalla kun muutakin on takataskussa ja rahaa on mällätä asian korjaamiseen. NATOssa ei olisi niin suurta huolta tuosta virheaskeleesta.
Olisiko? Mistä sinä sen tiedät? Ehkä, ehkä ei. Me emme tiedä silloisen F-16 koneen hintaa järjestelmineen. Ajat olivat silloin eri ja nyt ollaan 30 vuotta tuon jälkeen.Ihan sama tilanne kuin viime kierroksella oltaisiin aivan yhtä hyvin voitu valita sekä F-16 että F-18 ja kummallakin oltaisiin pärjätty lähes yhtä hyvin.