Heippa,
Kun katsoo näitä kahakoita viimeisen 20 vuoden ajalta, joissa USA on suoraan ollut mukana ihan omalla lipullaan, eikä minkään proxy järjestelyn kannalta, niin kansa nousee katsomaan TV:stä, kun sodan aseellinen vaihe alkaa. Se alkaa sillä, että ilmassa on about 100 risteilyohjusta, jonka jälkeen vihollisen hävittäjät ei enää nouse ilmaan. Vasta sen jälkeen omat hävittäjät tekevät iskuja. Julkisuuteen ei tule tietoa siitä, mikä rooli uusimmilla hi-tech hävittäjillä on ollut ja mikä rooli on ollut 20 - 30 vuotta vanhaa teknologiaa olevilla työjuhdilla.
Venäjä on Syyrian tohinoissa alkanut testaamaan samaa sodankäynnin mallia kaukaa tulevilla ohjusiskuilla. Jonkun ajan kuluttua Venäjän operatiivinen kyky on tuolta osin valmis. Iran on todentanut että Tokmanni -hintaisilla risteilyohjuksilla tai droneilla tai lentävillä viemäriputkilla saadaan Saudien öljyntuotanto seis joksikin aikaa.
Sodankäynnissä on mielenkiintoinen piirre, että jos laitteet, jotka ovat strategisessa asemassa edellisessä sodassa, ja jos valtio olettaa, että ne samat laitteet ovat edelleen tärkeimmässä roolissa siinä seuraavassa sodassa, aiheuttaa totaalisen tappion. Pieni historiikki:
- Napoleonin aikaan ratsuväki oli kova juttu. Napoleon kehitti tykistön tehokkaan käytön
- Ensimmäisessä maailmansodassa ratsuväki oli itsemurhaa. Ensimmäisessä maailmansodassa vihollinen pidettiin matalana konekiväärillä ja tykistöllä. Ensimmäisessä maailmansodassa kehitettiin lentokone. Ja kehitettiin tankki.
- Toisessa maailmansodassa konekivääri ei ollut se kova juttu. Eikä se tykistökään enää. Tankilla saatiin nopeita voittoja, mutta lentokone ratkaisi sodan kulun. Toisessa maailmansodassa kehitettiin ohjukset.
- Ja nyt kaikki voi jatkaa ajatusketjua: seuraavassa sodassa, mikä ei ratkaise seuraavan sodan kulkua, ja joka oli ratkaisevassa roolissa edellisessä sodassa? No se on lentokone. Mikä kehitettiin edellisessä sodassa? No se on ohjus. Mikä ratkaisee seuraavan sodan kulun? No se on ohjus.
Suomen tulevaisuus on kiinni ohjuspuolustuksessa, ohjusten torjunnassa ja torjuntakyvyssä vihollisen lentotoimintaa vastaan, sillä hetkellä kun tutkat jo valaisevat taivasta enemmän mitä revontulia näkyy. Saattaisin kuvitella, että jossain kammioissa mietitään sitä, kuinka paljon ohjustorjuntalavetin tai ohjushyökkäyslavetin kannattaa olla sidoksissa lentokoneeseen. Laitteeseen, jolla ratkaistiin edellinen sota, mutta jolla ei ratkaista sitä seuraavaa. Kuinka paljon siitä lentokoneesta kannattaa enää maksaa. Ja kuinka paljon ohjushyökkäys tai -puolustus kannattaa olla siihen vatkaimeen enää sidoksissa.
Simpauttaja