Commander
Kenraali
Voi olla. En tiedä tarkemmin, vaan siteerasin toista keskustelijaa. Sinänsä se olisi luonnollista. Ainahan vastahyökkäystä suunnitellaan. Ja tilannetietoakin varmasti oli.
Se, olisiko vastahyökkäys menestynyt taktisella tasolla ei oikeastaan ollut merkityksellistä. Saksan ja sitä myöten suomen tappio oli 99.999% varmaa ja se tiedettiin poliittisessa johdossa hyvin. Suomen armeijan toimin tilannetta ei olisi voitu muuttaa. Tämä asia oli kyllä ainakin poliitikkojen tiedossa silloinkin.
Mitä tulee suunnitelmien jälkiarviointiin, olen hiukan eri mieltä. Siinä olen samaa mieltä että jonkun senaikaisen päätöksen leimaaminen tyhmäksi nykytiedoilla on tietysti turhaa. Mutta jos otetaan rehellisesti arvioiden huomioon historiallinen tilanne, menneistä päätöksistä voi oppia tulevaisuutta varten.
Ja samaten luoja varjelkoon ketään antamasta sotilaiden päättää mistään muusta kuin omista ammattiasioistaan.
Tästä siviili-sotilas dilemmasta voisin todeta, että poliittinen johto toiv päättää, milloin aloitetaan, mutta sen jälkeen noin kuvainnollisesti ed toimijaa ei tarvita päättämään, ammutaanko puun vasemmalta tai oikealta puolelta.
Oletko koskaan miettinyt, miksi alueelliseen puolustusjärjestelmään siirtymisen jälkeen sotilasläänien komentajilla oli itsenäisesti oikeus päättää taistelutoimien aloituksesta vielä 1980-luvulla?
Viimeksi muokattu: