Äänestys Mikä konetyyppi korvaa Hornetit?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Huhta
  • Aloitus PVM Aloitus PVM

Mikä konetyyppi on mielestäsi todennäköisin valinta Hornetin korvaajaksi?


  • Äänestäjiä yhteensä
    599
  • Äänestys suljettu .
Jos tarkoituksena on häivyttää Super Hornet verrattuna F-35:een niin edellinen vaatii tuhatkertaisen tehon mikäli golfpallo-analogiat pitävät kutinsa. Mitä enemmän häirintätehoa käytetään, sitä helpommin häiritsijä havaitaan.
Kun tuhatkertaista ei ole mitenkään järjestettävissä, tarkoittaa se sitä että SH:n havaitsemisetäisyydestä saadaan vähemmän pois kuin F-35:n. Eli F-35:n etu kertautuu. Lopulta sekin kyllä havaitaan, mutta kilometrien ero on merkittävä. Jos häirintä kohdennettaisiin vain yksittäiseen ilmassa olevaan vastustajan tutkaan niin silloin riittäisi toki vain sitä tutkaa ~puolta tehottomampi häiritsin (kun vaikutus ei tule heikommasta paluusignaalista kuten tutkalla).
Muuten jees, mutta eihän elso ole pelkkää teholla leikkimistä. F-35 sanotaan olevan"network attack" kykyinen kuten Growlerkin. Tarkoittanee tietoverkkohyökkäyksiä yms. Lisäksi on elektronisesti luodut harhamaalit.

Growler kykenee uusien podien avulla 360 asteen stand-off häirintään, johon muut koneet eivät pysty. F-35 tarvitsee siihen tutkaansa tietääkseni ja se on tarkoitettu X-alueen tj tutkia vastaan, jotka ovat vaarallisimpia koneelle tietysti. Growlerissa on myöskin oma operaattori joka pystyy keskittymään täysin EW:n samalla kun pilotti tarkkailee ilma- ja vihollistilannekuvaa ja se on etu.
Kaikkea ei yksi pilotti pysty hoitamaan vaikka olisi kuinka automaatiota. Keinoälyä lisätään kyllä pikkuhiljaa, mutta vielä se kestää kauan ennenkuin koulutettu pilotti syrjäytetään. Growlerin Ewokki pystyisi myös ohjaamaan ATS-lennokeita, jotka voivat toimia sensor-shootereina.

Rafalen taas huhutaan kykenevän, ei pelkästään tuottamaan kohinaa, vaan matkimaan käänteisesti vastaanotettuja tutkasignaaleita ja heijastamaan niitä muokattuina takaisin. Tällä voidaan luoda täysin väärä paikka, aika ja profiili sensoreille jos huhu Spectrasta pitää paikkansa. Typhoonissakin on varmasti pätevä Praetorian DASS sekä lisänä Brite Cloud ja pian Spear EW. Kaikilla koneilla on jotain erikoisuuksia.
Luulen, että Growler voi erottua edukseen sellaisessa, mitä ei ensi hätään välttämättä ymmärretä ajatella. Eli unohdetaanpa hetkeksi ilmataistelu ja ajatellaan Growler tukemassa maavoimien yhtymän taistelua haistelemassa signaaleja ja tukkimassa lähetyksiä kauempaa minne maan pinnalta horisontti antaa myöten.
Growlerin kyvyt hallita sm-spektriä ovat varmasti laajuudessaan omassa luokassa. Growleria on käytetty kuulemma Irakissakin tienvarsipommien häirintään. Lisäksi tärkeänä on tulevaisuudessa kyberhyökkäyskyky.

Minusta Growleria ei edes pitäisi verrata F-35 tai muihin monitoimihävittäjiin, koska se on erikoistehtäväkone. F-35 on pätevä selviytymisessä ja tilannekuvassa ja muilla koneilla on omat vahvuutensa. Mikään Growlerkaan ei kuitenkaan voi olla ainoa peruste Hx-hankkeessa, koska haemme kuitenkin monitoimihävittäjää ja kyseessä on kokonaisuus. Se ratkaisee että mihin on varaa ja kuinka paljon tietyt ominaisuudet painottuvat kokonaisuudessa. Voi olla että Ilmavoimissa ei tarvita esimerkiksi Growlerin kykyjä tai sitten niitä arvostetaan hyvinkin korkealle.

Boeing teki aika tempun F-15EX kohdalla pitkän rypemisen jälkeen kun se kykeni vakuuttamaan että fightergappia on edullisinta ja nopeinta kuroa F-15 lisähankinnalla. Nyt suunnitelmissa on jo 200 EX-konetta! Koneet ovat heti valmiita käyttöön eikä tarvita vuosien jumppaa ja yllärikustannuksia. Eaglella on omat etunsa ja pelkkä yhteen tai kahteen konetyyppiin panostaminen voi olla sekin riski. Haasteena on että F-35 hankinnat laahaavat tavoitteestaan ja vanhat 4 g. hävittäjät kuluvat. Lisäksi lähitulevaisuudessa F-35 block 4 päivitykset vaikuttavat operatiiviseen kykyyn kun koneita kierrätetään linjastolla uudelleen ja varaosien tarve kasvaa (joista on jo nyt pulaa).

Jos Bojoing kykenee tekemään saman uskottavan roadmapin Superille niin voipi olla että USA hankkii lisää uusia Growler block II koneita ja Superin kehittäminen jatkuu. Linjastolla on kapasiteettia valmistaa kyllä koneita.
 
Covid-19 tilannetta seurataan viikoittain tarjoajien kanssa. Tällä hetkellä neljännet neuvottelukierrokset ja suorituskyvyn arviointiin liittyviä evaluointitapahtumia on suunniteltu syyskuu-marraskuu 2020 välille. Kaikkien viiden HX-tarjoajan kanssa pidetään noin viikon kestävät neuvottelut Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen tiloissa Valtioneuvoston koronaohjeistuksia noudattaen.

Pyynnöt lopullisista tarjouksista on suunniteltu lähetettävän vuodenvaihteen jälkeen ja valintapäätös tehdään vuoden 2021 aikana.


Eli päätös liukuu jonnekin loppuvuoteen alkuvuoden sijasta.
 
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reactions: PSS
No NYT! Suomalainen HX. Sotilaallista kuperkeikkanaurua kolmannella. :ROFLMAO:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/a...FW9XBoVNFcjqkAIkgFI1rHeGxZbGi6mIOi7T4aT-DWWnI
Tilataan Suomessa alusta loppuun lisenssituotettu Salamakkonen. Eiköhän Lämärikin siihen suostu, kun Lämärille lämäistään pöytään tarpeeksi iso kasa kahisevaa. Tilataan vaikka 35 miljardilla Suomessa alusta loppuun tuotettuja Salamakakkosia 72 kpl.

Talous tykkää kun suomalaisen työn osa on niin suuri sitten HX:stä.
 

Eli päätös liukuu jonnekin loppuvuoteen alkuvuoden sijasta.

Eikös tämä ole taktisesti ehkä meidän etu sikäli, että ehdimmekö nähdä Saksan ja Kanadan hävittäjähankkeiden ratkaisut siihen mennessä? Vai jääkö edelleen vajaaksi ajan puolesta? Tietty kolikon toinen puoli on, että jos talous sakkaa kunnolla, niin mitä pidemmälle päätös menee, sitä epävarmemmaksi rahoitus käy. Toisaalta, jos koronarokotteet tulevat ja ei tule kauheata toista aaltoa, niin eiköhän suunta ole ylöspäin
 
Eli noin viikko per ehdokas neuvotteluihin. Eli neuvotteluissa kuluu sitten noin viitisen viikkoa, ja se on syyskuusta lokakuuhun. Ilmeisesti sitten neuvottelujen jälkeen kuluu sama aika suorituskykytesteissä per kandidaatti.

Eikö suorituskykytestit tehty jo kevättalvella?

Lisäys: Unohda. Siinähän se seisoo puolustusministeriön kynästä: "Suorituskyvyn arviointiin liittyvät evaluointitapahtumat." Saan tosin tekstistä käsityksen, että sekä neljäs neuvottelukierros että nämä uudemmat evaluoinnit ovat valmiina marraskuun loppuun mennessä.
 
Viimeksi muokattu:

Korona(toimi)sta osumaa ottanut BKT ja lisärahoituksesta paisuva puolustusbudjetti johtavat puolustusmenojen kasvuun osuutena bruttokansantuotteesta. Onko se sitten ilon vai pelon aihe, siitä voi olla montaa mieltä. Otsikot: "Miksi Suomi käyttää puolustukseen yli Naton suosituksen?"
 
Korona(toimi)sta osumaa ottanut BKT ja lisärahoituksesta paisuva puolustusbudjetti johtavat puolustusmenojen kasvuun osuutena bruttokansantuotteesta. Onko se sitten ilon vai pelon aihe, siitä voi olla montaa mieltä. Otsikot: "Miksi Suomi käyttää puolustukseen yli Naton suosituksen?"
No ei käytä. Edes erillisrahoitusten kanssa ei taida mennä yli 2% BKT, kun nyt ollaan 3,2 miljardia tasolla n. 1,15% BKT:stä. Ensi vuonna jos BKT laskee 257 miljardiin (20 miljardia, mitä epäilen, ettei tapahdu) ja puolustusbudjetti nousee HX maksujen takia miljardilla 4,2 miljardiin niin BKT-osuus on 1,71%. Eli ei ole pelkoa tuollaisista otsikoista. Tai ne ovat ainakin ihan roskaa.

Kannattaa ottaa laskin käteen aina ensin.
 
Jo HXchallange aikaan kerrottiin, että evaluoinnit eivät lopu siihen. Suomen sijainti rajoittaa esim. EW-kykyjen esittelyä. Luonnollisesti näistä (ulkomaa) testeistä ei ole kauheasti rummun pärinää ennakkoon pidetty.
 
Viimeksi muokattu:
No ei käytä. Edes erillisrahoitusten kanssa ei taida mennä yli 2% BKT, kun nyt ollaan 3,2 miljardia tasolla n. 1,15% BKT:stä. Ensi vuonna jos BKT laskee 257 miljardiin (20 miljardia, mitä epäilen, ettei tapahdu) ja puolustusbudjetti nousee HX maksujen takia miljardilla 4,2 miljardiin niin BKT-osuus on 1,71%. Eli ei ole pelkoa tuollaisista otsikoista. Tai ne ovat ainakin ihan roskaa.

Kannattaa ottaa laskin käteen aina ensin.
Paitsi, että juuri ylhäällä oleva tiedote Puolustusministeriöltä toteaa ensi vuoden puolustusbudjetiksi 4.87 miljardia euroa. Tähän päälle vielä jos laskisi Rajavartiolaitoksen, sotilaseläkkeen ja kriisinhallintakulut, niin ollaan jo hyvää matkaa kolmanteen prosenttiin menossa.
 
HX-infran mittaluokka alkaa tarkentua.
Itse hävittäjien lisäksi puolustusministeriölle on tulossa noin 580 miljoonan euron määräraha. Se käytetään uusien hävittäjien tarvitseman infrastruktuurin rakentamiseen, minkä lisäksi sillä katetaan määräaikaisen henkilöstön palkkausmenoja ja muita projektiin liittyviä menoja, muun muassa asiantuntijapalvelujen ostoa kotimaisilta yrityksiltä ja organisaatioilta.

 
Back
Top