AHO KERJÄÄ, REHN SELITTÄÄ
Poliittinen kiehunta jatkui kiivaana hankintapäätöksen jälkeen. Pääministeri Esko Aho aiehutti seuraavan kohun Yhdysvaltojen vierailullaan 13.-17. toukokuuta. Vierailunsa alussa Aho tapasi puolustusministeri Richard Cheneyn, jolta hän tiedusteli, voisiko Suomi saada alennusta Hornetien hinnasta. Kyse oli koneiden kehittämiskustannuksista, joilla tarkoitetaan Yhdysvalloille sotilasmateriaalin kehittelystä aiheutuvia kuluja. Kehittämiskustannuksia ei peritä Yhdysvaltojen sotilasliittolaisilta.
Suomi ei pyytänyt alennusta ensimmäistä kertaa. Puolustusministeriö oli jo alkuvuodesta 1992 tiedustellut useasti, voisiko Pentagon jättää perimättä kehittämiskustannuksia suomalaisilta. Hanketta puolsivat sekä F-16:n päävalmistaja General Dynamics että F/A-18:n päävalmistaja McDonnel Douglas. Lisäksi alennus oli ollut esillä jo puolustusministeri Elisabeth Rehnin ja hänen virkaveljensä Richard Cheneyn tapaamisessa Washingtonissa lokakuussa 1991.
Liittolaisalennuksen pyytäminen suututti Suomen ulkopoliittisen johdon. Presidentti Mauno Koivisto ja silloinen ulkoministeri Paavo Väyrynen ärsyyntyivät siitä, etteivät he tienneen alennuksen pyytämisestä. Siitä oli sovittu puolustusneuvoston kokouksessa, johon Koivisto ja Väyrynen eivät olleet osallistuneet.
Puolusutsministeri Elisabethn Rehn luuli, että puolustusneuvoston sihteeri kenraalimajuri Pertti Tolla ilmoittaisi asiasta Koivistolle ja Väyryselle. Tolla taas luuli, että Rehn tekee sen. Myöhemmin Rehn pyysi julkisesti tietokatkosta anteeksi presidentiltä. Siinä yhteydessä hän selitti, että oli luullut puolustusneuvoston kokoukseen osallistuneen valtiosihteeri Martti Ahtisaaren kertovan asiasta ulkoministerille ja presidentille. Ahtisaaren mukaan tiedottamisesta ei ollut puhetta.
Alennusta koskevan päätöksen pelättiin johtavan kannanottoihin Suomen asemasta muun muassa mahdollisen Nato-kytköksen vuoksi. Liittolaisalennus ei ole myöhemmin edennyt toivotulla tavalla. Yhdysvaltojen kongressi on alustavasti käsitellyt alennuksen myöntämisestä tehtyä aloitetta, mutta sen läpimeno on yhä epävarmaa.