Äänestys Mikä konetyyppi korvaa Hornetit?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Huhta
  • Aloitus PVM Aloitus PVM

Mikä konetyyppi on mielestäsi todennäköisin valinta Hornetin korvaajaksi?


  • Äänestäjiä yhteensä
    599
  • Äänestys suljettu .
Nyt olisi mahdollisuus ratsastaa aallonharjalla ja saada hankittua viimeistä huutoa oleva kone suoraan piirustuspöydältä.

Paperilennokki pikemminkin.
 
Ei koskaan sotakäyttöön laitetta ilman konkreettista koekäyttöä ja kunnon taustavomaa suunnitteluun, päivityksiin ja aseintegraatioihin... hyvä esimerkki on kopteri sekoilu 90 tiimoilta.. Olisi hommattu vaan niitä BH kamppeita, niin olisi säästynyt aikaa ja rahaa, sekä olisi saatu kunnon kopterit..
 
Alunperinhän Gripen E:hen piti tulla PS-05:n AESA-versio jonka kehittämiseen värvättiin avuksi Thales. Homma meni kuitenkin puihin joko teknisistä tai poliittisista syistä, ja ilmeisesti Selexin tutkan hankinta oli pakkorako kun joku tutka piti saada. Tutkahan on ymmärtääkseni sama kuin Vixen AESA. Saabin oman tutkan kehitys on varmaan jatkunut pikkuhiljaa kuitenkin taustalla. Tutkat ovat joka tapauksessa sukua, sillä PS-05/A pohjautuu Blue Vixeniin.
Hyvää juttua. Tosin tämän perusteella Saab on aika kaukana vielä GaN-hävittäjätutkasta koska kosiskelee Intiaa kehitystyöhön (maksajaksi):
Lars Tossman, Head of Saab’s Airborne Surveillance business unit told visiting Indian media last month, “We talked in India – we said if India would choose Gripen, then we would be willing to share this technology and co-develop it. We have a lot to contribute but we’re willing to share that.”

Singh explained to StratPost why this technology would be significant to India, saying, “There are no fighter GaN AESAs yet. The technology is immature and still quite expensive. Raytheon is testing a GaN AESA for their Patriot system. Saab is already ahead – their Giraffe radar began using GaN in 2014. So being able to ‘pick their brains’ in the absence of other options is a great opportunity. We will, of course, still have to outsource production and we will still have to design a radar around the technology and figure out LRUs (Line replaceable Units) in order to fit it into an aircraft.”http://defenceupdate.in/saab-offers-cutting-edge-gan-aesa-radar-technology-india-selects-gripen/

Saabin rahoitusvaikeuksien ja heikohkojen Gripen-ennakkotilauksien määrän perusteella Saabilla on todellinen työ ja tuska kehittää tuota tutkaa Gripeniin yksinään. Todennäköistä on että jos muita ei saada mukaan, Saabin etumatka häviää tai pysyy hetken vain teoreettisen tiedon asteella mutta ei realisoidu sarjavalmistettavaksi tuotteeksi. Nykyisen ES-05 Raven AESA:n kehitystyö oli pakkoliitto Selexin kanssa kun ongelmia oli Thalesin RBE-2 tutkan muunnosversion kanssa ja muistaakseni USA torppasi kehitysyhteistyön Saabin kanssa.

On muistettava että Saab on hävinnyt suurimman osan hankintakilvoista viime vuosina ja varmistettuja tilauksia on paperilla vain sen 96 kpl optioineen (Brasilia). Saabin tavoite on saada 500 koneen markkinaosuus Gripen E:lle tulevaisuuden hävittäjähankinnoista ja jokainen hävitty kilpailu lisää ostajien epäluuloa sinänsä varsin lupaavaa taistelukonetta kohtaan. Tavoiteltu markkinaosuus on siis samaa luokkaa jota F-18E/F ja Typhoonia on valmistettu tai tilattu lähes 20 vuoden kehitys- ja valmistustyön aikana. Jokainen voi päätellä itse onko tämä realistista vai ei, mutta Ruotsalaisten päätä ei tunnetusti huimaa kauppapolitiikassa. Saab Drakenia valmistettiin aikanaan n. 650 kpl ja sen seuraajaa, Viggeniä 329 kpl ja Gripen C/D:ä alle 300 kpl joten suunta on ollut viime vuosikymmeninä laskeva yhdessä operatiivisten taistelukoneiden määrien kanssa maailmassa.

Suomen kaupat olisi Ruotsille todellinen kultakaivos mutta minusta siinäkään tapauksessa ei kannattaisi olla hölmö vaikka valitsisimme Gripenin. Ruotsin vastahakoisuus yhteiseen puolustukseen TOSITILANTEESSA on fakta, mutta mahdollisilla hävittäjäkaupoilla voitaisiin vähän kiristääkin Ruotsia sitoutumaan sopimuksilla tiiviimmin todelliseen, yhteiseen puolustukseen (jos niin halutaan). Vähintään ilma- ja merivoimien aktiivista yhteistyötä pitäisi edellyttää kriisiaikana. Todellisuudessa sitä tarvittaisiin joka tapauksessa ja varsinkin jos valitsemme koneen joka ei kykene toimimaan vapaasti vihollisen ilmapuolustuksen vaikutusalueella. Myöskään pelkkä materiaalinen tuki ei riitä meille Venäjää vastaan.

Ja jos tuosta ei käynyt selväksi niin kannatan edelleen F-35:ä :)

Tuossa ylemmässä lippiksessä näyttää olevan tyylitelty UCAV-parvi. Olisko Dassault tarjoamassa Neuronia Hankkijan välityksellä?
Dassault Neuron ja BAE Taranis ovat molemmat konseptikoneita jotka eivät tule tuotantoon. Yhtiöt lyövät konseptinsa yhteen ja todennäköisesti niiden pohjalta kehitetään tulevaisuudessa uusi UAS.
 
Ja Intiassa on varmasti kiinnostusta maksaa, koska kyseessä on avain-teknologia, jota on äärimmäisen vaikea saada mistään, vaikka maksuhaluja olisi.

Btw. aesa-tutkan kehittäminen Typhooniin maksaa jotain miljardia euroa.
 
Mukana Norja ja Saksa sekä Israel

______________________________________________


Puolustusvoimien logistiikkalaitos lähetti Hornetin seuraajahankkeen aseistusta ja muita varusteita koskevan tietopyynnön

27.3.2017 10.10
TIEDOTE
Puolustusvoimien logistiikkalaitos on lähettänyt Hornetin seuraajahankkeeseen (HX-hanke) liittyvän alustavan tietopyynnön hankittavaan hävittäjäkalustoon sopivista aseista ja muista ulkoisesti kannettavista tehtävävarusteista. Pyyntö on osoitettu aseita ja varusteita valmistavien maiden hallitusten edustajille (Iso-Britannia, Israel, Norja, Ranska, Ruotsi, Saksa ja Yhdysvallat). Hallituksia pyydettiin ohjaamaan tietopyyntö edelleen oman maansa asevalmistajille.

Tietopyynnön tavoitteena on selvittää HX-hankkeen ehdokkaiden (F/A-18, Rafale, Eurofighter Typhoon, F-35 ja JAS Gripen) todelliset aseistus- ja varusteluvaihtoehdot. Lisäksi kerätään tietoja, joita tarvitaan ehdokkaiden suorituskykyvertailussa. Pyynnöissä kartoitetaan hintoja, saatavuutta, elinkaarikustannuksia ja integrointia eri hävittäjämalleihin.

Pyynnön kohteena olevat aseet ja varusteet muodostavat yhdessä tulevan monitoimihävittäjän kanssa tehtäväkelpoisen kokonaisuuden. Ase- ja varustehankinnat kuuluvat HX-hankintakokonaisuuteen ja sisältyvät suunniteltuun budjettiin.

Vastaukset on pyydetty toimittamaan kesäkuun puoliväliin mennessä. Varsinainen aseita ja varusteita koskeva tietopyyntö lähetetään elo-syyskuussa 2017.

HX-hankkeen ehdokkaiden tarjoajille kerrotaan, mitä aseita ja varusteita hävittäjäkoneeseen harkitaan, jotta hävittäjävalmistajat voivat tarvittaessa tukea asetoimittajia.

Aseita ja varusteita koskevat hankintaneuvottelut käydään hävittäjien hankintaneuvotteluiden rinnalla siten, että konekohtaiset kokonaisuudet saadaan hallittua. Joitakin aseita voidaan käyttää useissa HX-hankkeen ehdokkaissa.

Hankkeen omistaja on Ilmavoimien komentaja. Hankkeen teknisestä ja kaupallisesta valmistelusta vastaa Puolustusvoimien logistiikkalaitos ja materiaalipoliittisesta ohjauksesta Puolustusministeriö. Hornetin seuraajaa koskeva tarjouspyyntö lähetetään keväällä 2018. Hankintapäätös on suunniteltu tehtäväksi vuonna 2021
 
Norja nyt oli selvääkin selvempi (Nammo Raufoss: Amraamien ym. moottorit ja F-35:n tykin kudit), Saksa ehkä hienoinen ylläri. Sekä Israel!

Mitähän sieltä voisi ammentaa? Spice, Python, I-Derby-ER? Litening on toki ilmeinen kiinnostuksen kohde parin koneen osalta kun se on jo Hornetissa käytössä. Rafalen kypärätähtäin toki myös selvä.

Norjastakin toki on herkullista pohtia kerettiläisiä JSM-ajatuksia.

1227664.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Norja nyt oli selvääkin selvempi (Nammo Raufoss: Amraamien ym. moottorit ja F-35:n tykin kudit), Saksa ehkä hienoinen ylläri. Sekä Israel!

Mitähän sieltä voisi ammentaa? Spice, Python, I-Derby-ER? Litening on toki ilmeinen kiinnostuksen kohde parin koneen osalta kun se on jo Hornetissa käytössä. Rafalen kypärätähtäin toki myös selvä.

Norjastakin toki on herkullista pohtia kerettiläisiä JSM-ajatuksia.

1227664.jpg

Kai ne Amraamien moottorit tulevat Suomeen jenkeistä ohjusten mukana? Ei niitä erikseen Norjasta tilata. Ohjusten puolella on tosiaan paljon mielenkiintoisempia vaihtoehtoja.
 
Mikäli Hornetin korvaaja valittaisiin Suomessa kansanäänestyksellä, voittaja olisi Gripen..
http://www.lentoposti.fi/uutiset/re...kia_hornetin_seuraajaksi_en_osaa_sanoa_voitti

Reserviläisliitto kysyi kansan suosikkia Hornetin seuraajaksi
- "en osaa sanoa" voitti

13.03.2017 - 11:21

Suomen Hornet-hävittäjät tulevat tiensä päähän vuosina 2025–2030. Kantar TNS Oy selvitti Reserviläisliiton toimeksiannosta, mikä on suomalaisten suosikki uudeksi Ilmavoimien uudeksi monitoimihävittäjäksi. Ykköseksi kyselyssä nousi Saab JAS 39 Gripen. Eniten vastauksia sai kuitenkin vaihtoehto "en osaa sanoa".

Tällaisella kyselyllä on puhdas kuriositeettiarvo, sillä huutoäänestyksellä ei uutta konetyyppiä tietenkään valita. Nykyisin Ilmavoimat tekee perusteellisen evaluoinnin koelentoineen kaikista ehdokkaista. Myös koneen elinkaarikustannukset selvitetään. Jo Hornetia 90-luvun alussa valittaessa suomalainen alan osaaminen sai tunnustusta maailmalta.

Nyt julkaistu tutkimustulos kuitenkin kertoo jotain eri konetyyppien tunnettuudesta Suomessa. Ykkösenä oli siis Gripen ja toiseksi tuli Boeing F/A-18E/F Super Hornet. Gripen on ollut runsaasti julkisuudessa ja Saab on panostanut voimakkaasti tuotteensa tunnetuksi tekemiseen.

Super Hornetin valmistaja Boeing on ainakin tähän asti vetänyt Suomessa varsin matalaa profiilia. Kakkoseksi sijoittunutta tyyppiä nosti tuloksissa ehkä sen tuttu nimi, vaikka kyseessä onkin eri kone kuin nykyisin käytössä oleva Hornet.

Vastaajat itsekin tunnistivat aiheen monimutkaisuuden, sillä suomalaisista peräti 39 prosenttia vastasi "en osaa sanoa". Aihetta todennäköisesti keskimääräistä enemmän seuraavista Reserviläisliiton jäsenistäkin 30 prosenttia valitsi tämän vaihtoehdon.

Tarjolla Ilmavoimille on viisi erilaista monitoimihävittäjää Ruotsista, USA:sta ja Ranskasta sekä yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon -hävittäjä.

Suosituimmaksi hävittäjätyypiksi kyselyssä osoittautui ruotsalainen JAS 39 Gripen, jonka valitsisi seuraavaksi monitoimihävittäjäksemme 21 prosenttia suomalaisista. Siitä on Suomelle tarjolla vielä kehitysvaiheessa oleva E-versio.

Kakkossijalle ylsi Super Hornet, jonka hankinnan kannalle kallistui 15 prosenttia vastanneista. Hännille jäi ranskalainen Dassault Rafale, jonka hankintaa kannatti vain kaksi prosenttia vastanneista.

Reserviläisliiton omien jäsenten näkemykset ovat samansuuntaisia. Liiton jäsenkyselyssä selvisi, että tasan neljännes eli 25 prosenttia reserviläisistä hankkisi seuraavat hävittäjät länsinaapuristamme.

Kakkossuosikiksi reserviläisten keskuudessa nousi kisan ennakkosuosikiksikin joskus mainittu yhdysvaltainen Lockheed Martin F-35 Lightning II -häivehävittäjä 16 prosentilla. Kaikista suomalaisista sitä kannatti kahdeksan prosentia, joka oikeutti neljänteen sijaan Eurofighterin jälkeen.

Ranskalainen vaihtoehto on myös reserviläisten keskuudessa epäsuosituin (tai vähiten tunnettu), sillä jäsenkyselyyn osallistuneista vain yksi prosentti kallistuisi valinnassa Dassault Rafale -monitoimihävittäjään.

Molemmissa vastaajaryhmissä kolme prosenttia ei hankkisi mitään nyt tarjolla olevista vaihtoehdoista nykyisten 62 Hornet-hävittäjän seuraajaksi.

Parhaillaan on käynnissä Hornet-hävittäjien seuraajaehdokkaiden läpikäynti eli ns HX-hanke. Tavoitteena on korvata vuodesta 2025 alkaen käytöstä poistuvan Hornet -kaluston suorituskyky monitoimihävittäjään perustuvalla ratkaisulla.

Hävittäjähanke on noin 15 vuoden projekti, jossa varsinainen hankintapäätös on tehtävä 2020-luvun alussa.

Kantar TNS Oy:n tutkimusaineisto kerättiin tietokoneavusteisin puhelinhaastatteluin. Haastattelujen kokonaismäärä on 1.002. Tällainen otos yleensä kuvaa jo varsin luotettavasti koko kansan näkemyksiä asioista.

Tulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tutkimusotos muodostettiin monivaiheisella ositetulla otannalla ja aineisto kerättiin 23.1 – 3.2.2017 välisenä aikana. Haastateltu joukko edustaa maamme 15 vuotta täyttänyttä väestöä (15 – 79 -vuotiaat) pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat.

Reserviläisliiton jäsenkysely lähetettiin kaikille sähköpostiosoitteen antaneille jäsenille. Vastauksia saatiin 3267. Vastaukset kerättiin 13.-19.2.2017. T.T.
 
Viimeksi muokattu:
samasta syytä kepukin voitti vaalit
 
Eihän sitä voittajaa tuon perusteella voi sanoa. Jos järjestettäisiin kansanäänestys pitäisi tietysti aiheesta keskustella julkisuudessa hieman eri tyyliin ja Ilmavoimien (Materiaalilaitos) tietysti julkistaa tarvittava hankemateriaali päätöksenteon tueksi. Tämän jälkeen lopputulos voi olla hyvin lähellä ammattilaisten tekemää ratkaisua.

Tuossa artikkelissa muuten mainittiin hienosti että yleisin vastaus oli ettei osaa sanoa. Tämä maininta mielestäni puuttui aikaisemmin linkitetyistä uutisista liittyen tuohon kyselyyn.
 
Back
Top