Yhdysvallat vauhditti Suomen hävittäjähankintaa: tarjolla myös risteilyohjuksia 1000 kilometriin
Tänään klo 11:35
Jos Suomi päätyy hävittäjävalinnassa amerikkalaiseen vaihtoehtoon, Ilmavoimat saa ensimmäisenä ei Nato-maana pitkän kantaman risteilyohjuksen, jonka kantama on 1 000 kilometriä.
F-35 -hävittäjä on käynyt Suomessa näytillä ja testattavana. Tässä kesällä 2019 Turussa. JOHN PALMÉN
Uusien hävittäjien hankinta, HX -hanke, sai perjantaina uutta vauhtia, kun Yhdysvaltain ulkoministeriö ilmoitti myöntäneensä myyntiluvan mahdolliselle hävittäjäkaupalle aseineen Suomeen.
Myyntilupa pitää sisällään 64 Lockheed Martinin F-35 häivehävittäjää tai Boeingin 58 Super Hornetia ja 14 elektroniseen sodankäyntiin erikoistunutta Growleria.
F-35:n kaupan hinta tällä hävittäjämäärällä aseineen olisi 10,6 miljardia euroa. Super- Hornetien ja Growlerien hinta aseineen olisi taas 12,46 miljardia euroa. Suomi on asettanut hankinnalle 10 miljardin euron kattohinnan.
Pitkän matkan ohjukset
Asemäärät molemmilla yhdysvaltalaisilla tarjoajilla vaihtelevat hieman. Kyse on siis enimmäismääristä ja mahdollisessa valintapäätöksessä määristä jouduttaneisiin jonkin verran tinkimään.
Lockheed Martinin tarjous pitää sisällään kaikkiaan yhteensä 1220 asetta( asejärjestelmää) ja Boengin 1312 asetta.
Yhdysvaltain ulkoministeriön myyntiluvassa on 200 kappaletta pitkän kantaman JASSM ER .risteilyohjusta. Niiden kantama on noin 1 000 kilometriä ja paino noin 2 000 kiloa.
Yhdysvallat ei tätä ohjusta ole toistaiseksi myynyt yhdellekään Natoon kuulumattomalle maalle.
Myyntilupa on myös muun muassa 500 liitopommille, joiden kantama lähentelee 100 kilometriä ja jotka soveltuvat liikkuvan maalin tuhoamiseen.
”Ei ole päätös”
Suomen HX- toimistossa oli toki tieto, että myyntilupapyyntö tulee Yhdysvalloissa julkiseksi. Mikään muu hävittäjäkilpailussa mukana oleva valmistaja, Saab (Gripen E), Dassault (Rafale) ja BAE (Eurofighter Typhoon) ei ole tämäntyyppisiä tietoja toistaiseksi kertonut.
Ei siis ihme, että HX:n ohjelmajohtaja, kenraali
Lauri Puranen kiirehti illansuussa ilmoittamaan, että ”kyseessä ei ole Suomen hankintapäätös, vaan HX- hankkeen hankintapäätöksen tekee valtioneuvosto vuonna 2021.”
– HX- hankkeen valmisteluja jatketaan poliittisen ohjauksen mukaisesti. Uskon, että tulemme löytämään HX- ratkaisun, joka täyttää täysimääräisen suorituskyvyn vaatimukset sekä hankinnan muuta reunaehdot asetetun enimmäisbudjetin puitteissa, Puranen totesi blogissaan.