Äänestys Mikä konetyyppi korvaa Hornetit?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Huhta
  • Aloitus PVM Aloitus PVM

Mikä konetyyppi on mielestäsi todennäköisin valinta Hornetin korvaajaksi?


  • Äänestäjiä yhteensä
    599
  • Äänestys suljettu .
@Myrskyhiiri

Todetaan lisäksi, että perusmallin JASSM:n tuotanto on päättynyt/päättymässä. Jatkossa tuotetaan ER:ää ja XR:ää.

The US military intends to buy over 5,000 missiles in this family: 2,400 JASSMs, and 2,978 JASSM-ERs. AGM-158 JASSM production looks set to end around FY 2021, but planned AGM-158B JASSM-ER orders would keep the production line going into the late 2020s, and possibly beyond. Customers include the USA, Australia, Finland, the Netherlands, and Poland.

 
Mannertenvälinen nahjus oli viittaus poliitikkoon, tässä tapauksessa Arhinmäkeen. SDP:n Rafael Paasiohan se oli joka historiallisesti sai tuon liikanimen Urkilta.

@Huhta Perusmallin tuotanto päättyi jo Lot 14 -erään ja tuossa puhuttiin jo koko JASSM-tuotannon pysähtymisestä ilman ER-lisätilauksen allekirjoittamista.

"Lockheed Martin this week won a nearly $414 million contract to build the 15th lot of its Joint Air-to-Surface Standoff Missile, the first batch that will consist only of the extended-range variant.
Production of 360 JASSM-ER missiles is paid for by fiscal year 2017 funds, the Defense Department said June 1. Work is scheduled to end by Aug. 31, 2020"

December 2018 SAR:
"Lot 14 production is underway with 88 of 100 baseline and 132 of 240 extended range missiles complete. Lot 15 production is scheduled to begin 4th quarter FY 2019."
(eli 2018 ihan lopussa tai 2019 alussa tekeytyi mitä luultavimmin viimeinen perus JASSM)
sieltä myös jännä huomio: "JASSM family of missiles Lot 1-11 is covered under warranty and Lot 12 and beyond will be under Contractor Logistic Support."
ja "JASSM-ER's inherent accuracy (three meters (m) or less using the Imaging Infrared (IIR) seeker and less than 13 m with Global Positioning System (GPS)/Inertial Navigation System (INS) only)"
kirsikkana kakussa:
"Two Finland Live Fire shots were conducted on March 5, 2018 and March 9, 2018 at China Lake, California. Test results were evaluated prior to missiles being shipped to the country. The first shipment of missiles arrived December 11, 2018."
--
hinta pertsalle on hyvinkin karvan alta miljoonan per kappale - tilauksesta toimitukseen ilmavoimille 3 vuotta
"The Lot 14 option was executed December 1, 2015. Under Continuing Resolution Authority (CRA) the program was not allowed to buy more quantities than the previous Lot/year. The initial contract price ($247.8M) was based on 240 missiles (100 BL and 140 ER), in the First Phase of a two Phase contract award. Once CRA was completed and full FY 2016 funding was received, Phase 2 was executed to buy the remaining 100 JASSM-ER missiles. The total contract price for Lot 14 is 340 missiles at $371.0M and considered the initial/original contract price."

Lisätilauksia toki tuli.
 
Viimeksi muokattu:
En yhtään epäile, tai uskalla edes vasta kommentoida. Äkkiseltään vain tuli mieleen, että ilmasta ilmaan toiminnan tukeminen olisi loogisempaa hävittäjien omalla ELSO-kalustolla kuin dedikoidulla lavetilla järjestelmineen?

Hävittäjien omien järjestelmien suorituskyky voi olla rajallinen niin vaikutukseltaan kuin teholtaan, ts. ne painottuvat enemmän omasuojan tasolle. Dedikoitu ELVA-lavetti sen sijaan voinee tukea toimintaa kohtalaisen laajalla pinta-alalla, ja useampia uhkia vastaan. Jos en väärin muista, niin Growlerin alkuperäinen tehtävä panoittui enemmän fleet defense-rooliin edeltäjänsä tavoin. Australian doktriinissa Growlereiden ilmapuolustuksen tehtävillä (DCA) on suurin painotus ELSO-tehtävien jälkeen, ja koneet ovat ottaneet ilmeisen hyvällä menestyksellä osaa paikallisiin ilmataisteluharjoituksiin.
 
Viimeksi muokattu:
Ehkä ne omat odotusarvot kannattaa joka tapauksessa ruuvata sinne suuruusluokkaan 55kpl. Tuokin olisi määränä täysin riittävä kunhan muut palikat ovat kohdallaan.
Ja sillä ehdoin vielä tuo määrä, että onnettomuuksissa tuhoutuneet koneet korvataan uuden koneen hankinnalla tilalle. Sillä itse uskon, että tuo 55 alkaa olla se kriittinen minimi suorituskykyisimmälläkin järjestelmällä, koska kaikkien järjestelmien kriittinen minimi Purasen mukaan on 60 kpl, ja Kaikkonen taas sanoi 50 olevan liian pieni määrä, mutta pikkuisen alle 60 voidaan mennä Purasen sanoin taistelunkestävällä järjestelmällä.
 
Loppuupahan se likaisten brittien uhoaminen. Meille ei vittuilla. Muuten en kyllä ymmärrä mihin Suomi tarvisi noin pitkän kantaman risteilyohjuksia. Veli venäläinen kun hyökkii päälle niin luulisi riittävän sen perusversionkin kantaman.

Vai olenko jo vanhanaikainen enkä tajua uuden Suur-Suomen huomenen koittavan?
...

Pelotevaikutus, sitä kehuttiin jo perus JASSM:ien kohdalla. 1000km kantama tuo Moskovan alueen maaliksi. Pelotevaikutus potenssiin 1000.
 
Tein muuten juuri huomion, että missään aiemmassa DSCA-paperissa ei ole lyöty F-35:n mukaan aseita ennen Sveitsin ja Suomen tapauksia.

https://www.dsca.mil/major-arms-sales/korea-f-35-joint-strike-fighter-aircraft + https://www.dsca.mil/major-arms-sales/korea-f-35-follow-support

Puolassa on 1 vaihtomotti 32:lle! Belgiassa 4 34:lle Korealla 9 60:lle. Sveitsissä 6 40:lle. Toki Suomen 2 64:lle on silti vähimmästä päästä.

Tuollainen Korean tapainen follow on support jytky jos vielä tulee niin saa sahata pakettia lisää puolella miljardilla alas (ottaen huomioon heidän määrän 60).
Sitten jos se Amraam tulee erillisenä niin joko JASSM-ER:t saa jättää 50 kappaleeseen tai F-35:sta tulee jopa vain 55kpl.
Mitenköhän tuo korrelloi sen kanssa, että Suomi hakee laajempaa itsenäisyyttä kuin ehkä vertailu maat mitä tulee koneiden ylläpitoon tulee?
 
Loppuupahan se likaisten brittien uhoaminen. Meille ei vittuilla. Muuten en kyllä ymmärrä mihin Suomi tarvisi noin pitkän kantaman risteilyohjuksia. Veli venäläinen kun hyökkii päälle niin luulisi riittävän sen perusversionkin kantaman.

Vai olenko jo vanhanaikainen enkä tajua uuden Suur-Suomen huomenen koittavan?

Kun uusi Pohjanmaa-luokka valmistuu, voimme projisoida voimaamme globaalisti itse valitsemassamme paikassa, haluamallamme tavalla.

Maalta, mereltä tai ilmasta. (Kaukopartiothan siis lykkivät kepeästi tuon ER-JASSM:in kantaman minä vuodenaikana tahansa, kunhan vain ammumme lyhyemmän kantaman JASSM:ien avulla näkkileipä- ja kaakaovarastoja ennalta sovittuihin noutopaikkoihin.)

Nyt kun entinen ministeri ja entinen keskustan pj esitti avaruusosaamisen seuraavaksi rohkeaksi kotimaiseksi innovaatioaskeleeksi, on Suomen avaruusvoimien julkistaminen suurelle yleisölle vain ajan kysymys.

Excelsior !
1000km on kyllä kunnioitettava iskusyvyys. Antaa vaihtoehtoja moneen. Samoin kuin perus JASSM:n kohdallakin niin pelkkä kantamahan ei riitä. Jos kantamasta halutaan kaikki irti tarvitaan myös tiedustelua. Maalit pitää kyetä löytämään ja tunnistamaan. Tuossa mielestäni edelleenkin piilee se akilleen kantapää mitä Suomen satojen kilometrien syyvyys vaikuttamiseen tulee. Meillä ei ole oikein mitään millä tiedustella tuollaiseen syvyyteen minkä jo perus JASSM tarjoaa. Se vaatii muutakin kuin kaukopartiomiehen kun aletaan puhua +100km syvyydestä. Toki jos lasketaan sen varaan, että USA tarjoaa pääsyn suht realiaikaiseen satelliittitiedustelu dataan niin se muuttaa aika paljon tilannetta.
 
On teilläkin huolenaiheet. Että liikaa kantamaa aseessa?

Taidat olla se autoilija, joka tilasi joitakin vuosia sitten uuden kuorma-autonsa ilman ilmastointia, koska hänen aiemmissakaan autoissa ei ollut sellaista ollut. Ilmastointi tosin oli jo vakiovaruste pitkällä 2000-luvun puolella oltaessa, mutta kun asiakas vaatimalla vaati, niin maahantuoja otti lisähinnasta kompuran irti autosta ennen luovutusta asiakkaalle...

Maailma ei pyöri Suomen ympärillä. Me ostamme mitä markkinoilla on tarjolla ja aina nyt vain ei löydy täydellistä. Joskus puuttuu jotakin, joskus on jotakin ylimääräistä. Mutta liiasta kantamasta voi tehdä ongelman vain tällä palstalla...
Ei kantama ole ongelma vaan sen kantaman täysipainoinen hyödyntäminen. Kun puhutaan aseista niin niissä maksaa eriasiat. JDAM on edullinen ja JASSM on kallis. Molemmille löytyy käyttöä ja toisen käyttäminen on turvallisempaa. Syvyyteen vaikuttamisessa on oma etunsa mutta silloin tulisi olla riittävä kyky löytää niitä maaleja sieltä. Kiinteitä maaleja löytyy varmasti aivan riittävästi mutta saadaanko kiinteitä maaleja tuhoamalla toivottu vaikutus aikaiseksi vähän epäilen. Niitä kiinteitä maaleja itse asiassa on niin paljon, että tuollaisen 200 ohjusta saa upotettua niihin miten päin vain. Hidastuuko puna kone? Epäilen.

Jos tarkoitus on tukea maavoimien toimintaa eikä vaikeuttaa siviilien elämää naapurissa niin vaikutuksen pitäisi kohdistua taisteleviin joukkoihin ja näitä tukeviin joukkoihin. Tuo onkin vaikeampi tehtävä. Maalit pitää löytää, tunnistaa ja luokitella. Usein asiaan vaikuttaa vielä jonkinlainen aika ikkuna. Sitten voidaan myös pohtia sitä, että jos todelliset maalit joihin vaikutetaan on kymmenien ehkä sadan tai kahden päässä niin meneekö 1000km kantamasta vähän jotain hukkaan?
 
Pelotevaikutus, sitä kehuttiin jo perus JASSM:ien kohdalla. 1000km kantama tuo Moskovan alueen maaliksi. Pelotevaikutus potenssiin 1000.
Jotenkin vaikeaa nähdä tilannetta jossa Suomi alkaisi iskeä moskovaa vastaan. Pohdin, että mitä etua Suomi saisi siitä jos taisteluja käydään 1000km lähempänä vaalimaalla. Venäjä lopettaisi sotatoimet? Perääntyisi kun Suomi ilmoittaa, että seuraavaksi alkaa Kremlin muurit kaatua? Ei, ei usko.
 
Jotenkin vaikeaa nähdä tilannetta jossa Suomi alkaisi iskeä moskovaa vastaan. Pohdin, että mitä etua Suomi saisi siitä jos taisteluja käydään 1000km lähempänä vaalimaalla. Venäjä lopettaisi sotatoimet? Perääntyisi kun Suomi ilmoittaa, että seuraavaksi alkaa Kremlin muurit kaatua? Ei, ei usko.
Kyllähän tuo 1000 km on enemmänkin bonus kuin toiminnan painopiste. Toisaalta se antaa hyvän mahdollisuuden vaikuttaa syvältä omalta alueeltamme käsin vaarantamatta koneitamme vastapuolen ilmatorjunnalle joka on se ensimmäinen kaukovaikuttamisen kohde. Ja jos emme saa satelliittitietoja niin sekä hävittäjien lennoiltaan saama informaatio niin myös lennokkien ja soluttautuneiden myötä saatu tieto lienee ne keinot millä mm liikkuvia kohteita maalitetaan. Korkealuokkainen signaalitiedustelumme on osa palapeliä sekin.

Joka tapauksessa jo useamman vuoden suomi on määrätietoisesti pyrkinyt kaukovaikuttamistaan tehostamaan.

Lisäksi sanoisin, että koska rauhanturvatehtäviin on tullut tavanomaisesta poikkeava tiedustelu NTISR ja koulutusta siihen samoin kuin uudet tiedustelulait jotka mahdollistavat tähän laajemmat resurssit niin tuskinpa puolustusvoimat on unohtanut naapurimaatamme tällä alueella.

Ja eipä sovi unohtaa Naton ulkopuolisiakaan satelliitteja joita mm EU:lla ja onhan meillä omiakin sekä parvisatelliittien osaamista.
 
Viimeksi muokattu:
Muistetaan tuossa JASSMin kantamassa kuitenkin se, että risteilyohjus harvoin lentää paikasta A paikkaan B suoraa viivaa pitkin. Tuo pitkä kantama mahdollistaa sen että ohjus voidaan laittaa kiertelemään kaikki tiedossa olevat IT-asemat sun muut ja osumaan maaliin vaikka idästä. Tai sitten reitittää isompi nippu ohjuksia hyökäämään kohteeseen kaikki eri ilmansuunnista samanaikaisesti. Ja jos sitä lyhyemmän kantaman mallia ei edes valmisteta enää niin ER on muutenkin ainoa vaihtoehto.
 
Mannertenvälinen nahjus oli viittaus poliitikkoon, tässä tapauksessa Arhinmäkeen. SDP:n Rafael Paasiohan se oli joka historiallisesti sai tuon liikanimen Urkilta.

@Huhta Perusmallin tuotanto päättyi jo Lot 14 -erään ja tuossa puhuttiin jo koko JASSM-tuotannon pysähtymisestä ilman ER-lisätilauksen allekirjoittamista.

"Lockheed Martin this week won a nearly $414 million contract to build the 15th lot of its Joint Air-to-Surface Standoff Missile, the first batch that will consist only of the extended-range variant.
Production of 360 JASSM-ER missiles is paid for by fiscal year 2017 funds, the Defense Department said June 1. Work is scheduled to end by Aug. 31, 2020"

December 2018 SAR:
"Lot 14 production is underway with 88 of 100 baseline and 132 of 240 extended range missiles complete. Lot 15 production is scheduled to begin 4th quarter FY 2019."
(eli 2018 ihan lopussa tai 2019 alussa tekeytyi mitä luultavimmin viimeinen perus JASSM)
sieltä myös jännä huomio: "JASSM family of missiles Lot 1-11 is covered under warranty and Lot 12 and beyond will be under Contractor Logistic Support."
ja "JASSM-ER's inherent accuracy (three meters (m) or less using the Imaging Infrared (IIR) seeker and less than 13 m with Global Positioning System (GPS)/Inertial Navigation System (INS) only)"
kirsikkana kakussa:
"Two Finland Live Fire shots were conducted on March 5, 2018 and March 9, 2018 at China Lake, California. Test results were evaluated prior to missiles being shipped to the country. The first shipment of missiles arrived December 11, 2018."
--
hinta pertsalle on hyvinkin karvan alta miljoonan per kappale - tilauksesta toimitukseen ilmavoimille 3 vuotta
"The Lot 14 option was executed December 1, 2015. Under Continuing Resolution Authority (CRA) the program was not allowed to buy more quantities than the previous Lot/year. The initial contract price ($247.8M) was based on 240 missiles (100 BL and 140 ER), in the First Phase of a two Phase contract award. Once CRA was completed and full FY 2016 funding was received, Phase 2 was executed to buy the remaining 100 JASSM-ER missiles. The total contract price for Lot 14 is 340 missiles at $371.0M and considered the initial/original contract price."

Lisätilauksia toki tuli.

Ok. Kysymys on siis enempi tekninen kuin doktriinin muutos.

Silleen vaan aattelin kun näistä isojen valtioiden viereen laitetuista ohjuksista on historiallisesti tullut kränää. Muistaakseni joku kertoili että ATACMS peruuntui tästä syystä. Amerikkalaisille sopii takuuvarmasti että Venäjän kylkeen saadaan pitkälle ulottuvaa vaikuttamiskykyä, mutta lavetille eli kotomaalle saattaa tulla lisäriskiä. Jos venäläinen pelkää kovin että täältä lähtee risteilyohjusten matkassa muutakin kuin konventionaalista, täällähän saattaa poksahdella taktisia ydinlatauksia konventionaalisten sijasta niiden iskandereiden tuomina.

Mutta noin kun asia on niin se kilpistyy tekniikan kehittymiseen.
 
Loppuupahan se likaisten brittien uhoaminen. Meille ei vittuilla. Muuten en kyllä ymmärrä mihin Suomi tarvisi noin pitkän kantaman risteilyohjuksia. Veli venäläinen kun hyökkii päälle niin luulisi riittävän sen perusversionkin kantaman.

Vai olenko jo vanhanaikainen enkä tajua uuden Suur-Suomen huomenen koittavan?

Kun uusi Pohjanmaa-luokka valmistuu, voimme projisoida voimaamme globaalisti itse valitsemassamme paikassa, haluamallamme tavalla.

Maalta, mereltä tai ilmasta. (Kaukopartiothan siis lykkivät kepeästi tuon ER-JASSM:in kantaman minä vuodenaikana tahansa, kunhan vain ammumme lyhyemmän kantaman JASSM:ien avulla näkkileipä- ja kaakaovarastoja ennalta sovittuihin noutopaikkoihin.)

Nyt kun entinen ministeri ja entinen keskustan pj esitti avaruusosaamisen seuraavaksi rohkeaksi kotimaiseksi innovaatioaskeleeksi, on Suomen avaruusvoimien julkistaminen suurelle yleisölle vain ajan kysymys.

Excelsior !

Meillä on kyky vaikuttaa naapuriin muutaman sadan kilometrin säteellä ja nyt se kasvaa 1000km. Velivenäläinen kun hyökkii päälle niin olisi kätevä että pääsee vaikuttamaan syvälle vihollisen maaperälle etenkin jos siellä on joku meitä kiusaava kohde. Osaavat nykyisin kiusata vähän kauempaakin ettei aina ole sen leukun mitan päässä mitä suomalaiset toivoisivat. Vaan se maalinosoitus on kieltämättä täysi mysteeri siviilille. Näen jo mielessäni moskovan bussipysäkin takana kuikuilevan yksittäistaistelijan tähtäilevän laserpointteria kremlin muuriin
 
Meillä on kyky vaikuttaa naapuriin muutaman sadan kilometrin säteellä ja nyt se kasvaa 1000km. Velivenäläinen kun hyökkii päälle niin olisi kätevä että pääsee vaikuttamaan syvälle vihollisen maaperälle etenkin jos siellä on joku meitä kiusaava kohde. Osaavat nykyisin kiusata vähän kauempaakin ettei aina ole sen leukun mitan päässä mitä suomalaiset toivoisivat. Vaan se maalinosoitus on kieltämättä täysi mysteeri siviilille. Näen jo mielessäni moskovan bussipysäkin takana kuikuilevan yksittäistaistelijan tähtäilevän laserpointteria kremlin muuriin

Saattaa se veli venäläisellekin tulla sama visio eli ER-JASSM tulisikin kylään liian lähelle. Jos oltaisiin NATO:ssa niin emme olisi alttiita samalla tavalla taktisten ydinaseiden käytölle, jos venäläistä alkaa pelottamaan. Nyt kun otamme isojen poikien leikkikalut käyttöön mutta emme kuulu NATO:on niin tilanne voikin näyttäytyä hieman oudossa valossa.
 
Saattaa se veli venäläisellekin tulla sama visio eli ER-JASSM tulisikin kylään liian lähelle. Jos oltaisiin NATO:ssa niin emme olisi alttiita samalla tavalla taktisten ydinaseiden käytölle, jos venäläistä alkaa pelottamaan. Nyt kun otamme isojen poikien leikkikalut käyttöön mutta emme kuulu NATO:on niin tilanne voikin näyttäytyä hieman oudossa valossa.
Voit olla aivan huoleti! Sotatilanteessa Venäjä käyttää Suomea vastaan taktisia ydinaseita empimättä, jos se kokee saavansa niistä enemmän hyötyä kuin niiden käyttämättä jättämisestä! Siinä päätöksessä Suomen jonkin ohjuksen 1000 km kantomatka ei vaikuta tuon taivaallisen vertaa. Korkeintaan Peskov tai muu Kremlin puhuva pää vaihtaa käytön syyksi Venäjän kannalta sopivan valeen.
 
Voit olla aivan huoleti! Sotatilanteessa Venäjä käyttää Suomea vastaan taktisia ydinaseita empimättä, jos se kokee saavansa niistä enemmän hyötyä kuin niiden käyttämättä jättämisestä! Siinä päätöksessä Suomen jonkin ohjuksen 1000 km kantomatka ei vaikuta tuon taivaallisen vertaa. Korkeintaan Peskov tai muu Kremlin puhuva pää vaihtaa käytön syyksi Venäjän kannalta sopivan valeen.
Spekulaatiota. Paljon todennäköisempää, että kynnys ydinaseen käyttöön aivan liian korkea. Suomen olisi ehdottomasti kuuluttava Natoon jos halutaan kurkottaa syvälle Venäjälle.
 
Mitä olisi kohteet Moskovassa, mihin kannattaisi noilla iskeä?
Jotenkin vaikeaa nähdä tilannetta jossa Suomi alkaisi iskeä moskovaa vastaan. Pohdin, että mitä etua Suomi saisi siitä jos taisteluja käydään 1000km lähempänä vaalimaalla. Venäjä lopettaisi sotatoimet? Perääntyisi kun Suomi ilmoittaa, että seuraavaksi alkaa Kremlin muurit kaatua? Ei, ei usko.

Puhuin nimenomaan pelotevaikutuksesta. Diktaattorillakin on erilainen kynnys aloittaa sota (pientä naapuria vastaan) jos itsekin täytyy mennä bunkkeriin kun kuvittelee että ohjusta voi sataa niskaan.

Eli ei kukaan tietenkään täällä tiedä mitä kohteita Suomi voisi iskeä 1000km säteellä tai Moskovassa, mutta Venäjän täytyy ottaa huomioon että sodan aloittaessaan sen kohteet olisivat vaarassa ainakin 1000km säteellä. Tämä on nimenomaan yksiselitteisesti pelotevaikutus.
 
Spekulaatiota. Paljon todennäköisempää, että kynnys ydinaseen käyttöön aivan liian korkea. Suomen olisi ehdottomasti kuuluttava Natoon jos halutaan kurkottaa syvälle Venäjälle.
Totta kai Suomen pitäisi kuulu NATOon. On aivan varmaa, että Venäjä käyttäisi sodassa Suomea vastaan kaikkia mahdollisia keinoja, joita se kokisi tarvitsevansa. On todella naivia laskea sen varaan, että Venäjä olisi "kiltimpi", jos emme iskisi takaisin (esimerkiksi iskut lentotukikohtiin Venäjän alueelle).

Pahassa tilanteessa Venäjän toimina voisi olla odotettavissa:
  • massamaisia iskuja tavanomaisin asein siviilikohteisiin (sairaalat ovat olleet kohde Syyriassa, lisäksi Suomen osalta mm. koulut (mahdollisia PERK:jä), siviili-infa kaikkinensa)
  • kyberhyökkäykset rahaliikennettä, tietoliikennettä, energianhuoltoa ja terveydenhoitoa vastaan
  • tarvittaessa kemiallisten ja biologisten aseiden käyttö siviilejä vastaan (hermomyrkkyjä käytetään Venäjällä jo nyt normaalitoimena yksittäisiä vastustajia vastaan ja Syyriassa siviiliväestöä kloorataan oikein urakalla)
  • tarvittaessa taktisten ydinaseiden käyttö
 
Viimeksi muokattu:
...
  • tarvittaessa kemiallisten ja biologisten aseiden käyttö siviilejä vastaan (hermomyrkkyjä käytetään Venäjällä jo nyt normaalitoimena yksittäisiä vastustajia vastaan ja Syyriassa siviiliväestöä kloorataan oikein urakalla)
  • tarvittaessa taktisten ydinaseiden käyttö

Jos tässä nyt puhutaan tilanteesta jossa Venäjä itse hyökkää ja sitten käyttää joukkotuhoaseita nin... oook.. :unsure:
 
Back
Top