Hornetien seuraajan vaikea valinta - rahat riittävät vain yhteen malliin
Lauantai 6.5.2017 klo 19.36
Paras vaihtoehto olisi ottaa kaksi hävittäjämallia. Kun rahat riittävät yhteen, vahvoilla on amerikkalainen kone.
(ROYAL AIR FORCE)">
Typhoon-hävittäjät pystysuorassa nousussa. (ROYAL AIR FORCE)
Kaksi Eurofighter Typhoon -hävittäjää syöksyy taivaalle lähes pystysuoraan tukikohdastaan Lossiemouthista Skotlannissa.
Tämä rajusti kerosiinia syövä näytös on tarkoitettu kiitoradan läheisellä nurmialueella seuraaville suomalaistoimittajille. Eurooppalainen Eurofighter Typhoon on yksi ehdokkaista Suomen seuraavaksi hävittäjäksi.
Näytös tekee vaikutuksen toimittajiin, myös allekirjoittaneeseen. Turhaan eivät britit kehu Typhoonin raakaa suorituskykyä. Sitä kelpaa verrata vaikkapa maineikkaaseen F16-amerikkalaishävittäjään tai maailman parhaaksi koneeksi rankattuun amerikkalaiseen F22 Raptor -hävittäjään.
- Se on kuin F16-hävittäjä, joka käyttää steroideja, sanoo Lossiemouthin tukikohdan komentaja, eversti
Paul Godfrey.
- Vain F-22 Raptor pärjää suorituskyvyssä Typhoonille, mutta se ei ole myynnisssä ulkopuolisille, sanoo puolestaan entinen lentäjä, Typhoonia tarjoavan BAE Systemsin hankintajohtaja
Paul Smith.
Kieltämättä Typhoonin suorituskyky on vaikuttava. Se pystyy kiihdyttämään paikaltaan ilmaan alle kahdeksassa sekunnissa. Yliäänennopeuteen (noin 1200 km/h) se ampuu itsensä alle 30 sekunnissa. Paikaltaan se syöksyy taivaalle 36 000 jalan (vajaa 11 000 metriä) korkeuteen alle 2,5 minuutissa.
Typhoonit ovat harjoituksissa päässeet mittelemään voimiaan myös venäläisten Suhoi Su-30MKI -hävittäjien kanssa. Niitä on ostanut Intia. Paul Smithin mukaan harjoitus (Indradhanush 2015) meni hienosti Typhoonin kannalta.
Britit antavat ymmärtää, että venäläiskone ei pärjännyt Typhoonille alkuunkaan. Intialaislentäjät tosin väittivät harjoituksen jälkeen julkisuudessa toista, mutta tulokset ovat salaisia.
(BAE/ROYAL AIR FORCE)">
BAE Systems kauppaa Suomelle yleiseurooppalaista Typhoon-hävittäjää. (BAE/ROYAL AIR FORCE)
”Ottaisin molemmat”
Suomen hävittäjähankinnan kärkiehdokkaana on julkisuudessa pidetty yhdysvaltalaisen Lockheed Martinin valmistamaa F-35 Lightning II -hävittäjää. Se on Yhdysvaltain asevoimien viidennen sukupolven sotakone, jota muun muassa Norja ja Tanska, mutta myös Typhoonia kauppaava Britannia ovat tilanneet.
Briteiltä onkin vaikeaa saada vastausta kysymykseen, minkä koneen he valitsisivat, jos saisivat valita vain yhden.
- Molemmilla hävittäjillä (F-35 ja Typhoon) on isot kapasiteetit. Yhdistelmä molempia olisi paras vaihtoehto. Niiden ominaisuudet täydentävät toisiaan, eversti Godfrey sanoo.
- Ottaisin molemmat, vastaa naurahtaen Paul Smith suomalaistoimittajille järjestetyllä illallisella.
Mistä johtuu, että edes omaa hävittäjäänsä kauppaavat britit eivät ottaisi pelkästään omaa hävittäjäänsä?
Siitä syystä, että häiveominaisuuksiensa takia yhdysvaltalainen F-35 on vaikeimmin tutkassa havaittava hävittäjä. Se on parempi kuin muut tilanteessa, jossa pitää pystyä tunkeutumaan lähelle vihollista: esimerkiksi sokaisemaan vihollisen tutkia tai johtamaan taistelua vihollisen hävittäjiä vastaan.
Samasta syystä eli häiveominaisuuksiensa takia F-35 ei kanna isoa aselastia. Rungon ulkopuoliset aseet loistavat tutkissa selvästi. Erilaisia ohjuksia ja pommeja kantamaan ovat parempia perinteisemmät hävittäjät, esimerkiksi Typhoon, amerikkalainen F/A-8 Super Hornet tai ranskalainen Dassault Rafale.
Esimerkiksi Yhdysvalloissa järjestetyissä harjoituksissa (Red Flag ja Atlantic Trident) häiveominaisuuksia käyttävät F-35 ja F-22 Raptor ovat olleet tappava yhdistelmä muun muassa Typhoonien ja pommikoneiden kanssa. Häivekoneet raivaavat huomaamatta tiensä lähelle vihollista, jakavat tietonsa kauempana tuleville tulivoimaisimmille koneille, jotka suorittavat viholliskohteiden tuhoamisen.
Realismia kuitenkin on, että Suomella ei ole varaa kahteen hävittäjään. On tehtävä kompromissi, kaikkia parhaita ominaisuuksia ei voida saada.
Mihin tarvitaan?
Olennaista uuden hävittäjän hankinnassa on, millaiseen toimintaympäristöön ne hankitaan. Suomeksi tämä tarkoittaa tilanteita, joissa Venäjän suunnalta tulee eriasteisia aggressioita Suomea kohtaan.
(ROYAL AIR FORCE)">
Typhoon-hävittäjä tunnistaa venäläistä TU-160-pommikonetta Itämeren yllä. (ROYAL AIR FORCE)
Puolustusvoimat on esitellyt hävittäjiä tarjoaville tahoille Suomen ilmapuolustuksen erilaisia tilanneskenaarioita.
Hävittäjäkandidaateilta on pyydetty vastauksia, miten ne suoriutuisivat näiden tilanteiden mukaisissa tehtävissä vuoden 2030 jälkeisessä turvallisuusympäristössä. Hävittäjävalmistajille on annettu myös mahdollisuus selvittää, miten ne hoitaisivat hommat täydentämällä suorituskykyään useammalla lentokonetyypillä tai miehittämättömillä ilma-aluksilla.
Tilanteita, joita varten hävittäjät hankitaan, ei tarkemmin avata julkisuuteen. Hävittäjähankkeen ohjelmajohtaja, ilmavoimien entinen komentaja
Lauri Puranen viittaa puolustusselontekoon. Siinä tehtäväkenttä on määritelty ympäripyöreästi: "Monitoimihävittäjillä toteutetaan aluevalvontatehtäviä, vaikutetaan ilmassa, maalla ja merellä oleviin kohteisiin sekä täydennetään puolustusvoimien tiedustelu-, valvonta- ja johtamisjärjestelmää".
Keskeisin asia on pelotteen luominen. Konetyypillä pitää pystyä käymään taistelua Suomen ilmatilan herruudesta venäläisiä hävittäjiä vastaan. Sillä pitää pystyä elektronisesti sokaisemaan tai ohjuksin tuhoamaan venäläisiä tutka-asemia, tietoliikenneverkkoja ja tukikohtia.
Siksi myös suomalaisen ammattilaisen valinta todennäköisesti olisi, jos se olisi mahdollista, kahden sotakoneen malli: F-35 ja toinen, tulivoimaisempi hävittäjä.
Politiikan merkitys
Hävittäjän hankintaan vaikuttavat koneen suorituskyky, hinta ja hankinnan mukanaan tuoma teollinen yhteistyö, mutta myös ostoksen turvallisuus- ja puolustuspoliittinen merkitys. Tämä tarkoittaa käytännössä, että mihin suuntaan haluamme vahvistaa suhdettamme.
- Politiikalla on selvästi vaikutusta. Suomen täytyy päättää, haluaako se vahvistaa suhdettaan esimerkiksi Yhdysvaltoihin hankkimalla yhdysvaltalaisia hävittäjiä vai haluaako se vahvistaa suhdettaan Eurooppaan hankkimalla yhteiseurooppalaisen hävittäjän, pohtii Typhoon-hävittäjää kauppaavan BAE Systemsin Euroopan liiketoimintajohtaja Mark Robinson.
BAE Systemsin hankintajohtaja, entinen hävittäjälentäjä Paul Smith muistuttaa, että Suomen strateginen merkitys ei ole kuitenkaan kiinni vain siitä, mistä hankimme hävittäjäkoneet.
- En usko, että eurooppalaisen vaihtoehdon valinta heikentäisi Suomen strategista merkitystä Yhdysvalloille. Se on paljon isompi asia kuin hävittäjähankinta, Smith sanoo.
Viisaiden ryhmä
Nykyisten Hornet-hävittäjien korvaaminen maksaa 7-10 miljardia euroa. Sillä saa lentävän lavetin, päälle tulevat vielä ohjukset, pommit ja tietokonepäivitykset.
Jättihankkeen turvallisuus- ja puolustuspoliittisen vaikuttavuuden arviointi on kenraalimajuri Purasen mukaan vasta ideatasolla. Ajatuksena on ollut kerätä viisaiden miesten ja naisten ryhmä, joka antaisi hankkeesta turvallisuuspoliittisen arvionsa.
- Tällä arvioinnilla ei vielä ole kiire, koska sen tulokset tarvitaan käyttöömme vasta vuonna 2020 tai 2021. "Viisaiden miesten/naisten" käyttö ja mahdollinen nimeäminen tehtäneen vuonna 2019 puolustusministeriön voimin. Tähän varmaankin saamme ohjausta vuonna 2019 aloittavalta hallitukselta ja puolustusministeriltä. Tämä on varsin pitkä prosessi. Vuoden 2019 eduskuntavaalit ja hallituksen vaihtuminenkin vaikuttavat asiaan, Puranen sanoo.
Koska monitoimihävittäjän valinta tehdään vasta ensi vaalikaudella, Suomen asentokin saattaa olla jo erilainen. Jos Suomi hakeutuu yhä syvemmin liittolaisen tapaiseen suhteeseen Yhdysvaltain ja Naton kanssa, konevalinnan perusteetkin saattavat muuttua.
Alkuperä tärkeä
Syventyvä liittolaisuus tarkoittaisi, että Suomi voisi laskea sen varaan, että se saisi tukea esimerkiksi Norjalta ja sen F-35-hävittäjiltä. Silloin oma konevalintamme voisi olla toinen.
Iltalehden tietojen mukaan nykyisessä tilanteessa Puolustusvoimien ammattilaisten enemmistön mielipide on kuitenkin kutakuinkin selvä. He haluaisivat yhdysvaltalaisen F-35-hävittäjän.
Se johtuu ensinnäkin siitä, että puutteistaan huolimatta se on aidosti ainoa tarjolla oleva viidennen sukupolven hävittäjä.
Toiseksi, olennaista ammattilaisten mielestä on, että kone on Yhdysvalloista. Se takaa heidän mielestään meille pääsyn parhaaseen mahdolliseen aseistukseen. Lisäksi se vahvistaisi suhdettamme Yhdysvaltoihin ja toisi sitä kautta vahvemman pelotteen Venäjää vastaan.
JUHA RISTAMÄKI
[email protected]