6:30Saisiko tekstin tänne?
Suomen nykyisen Hornet-kaluston vahvuus on 62 hävittäjää, sillä kaksi hävittäjää on tuhoutunut rauhan ajan lentotoiminnassa.
Kun Suomi pyysi tarjouksia Hornetin seuraajasta viideltä hävittäjävalmistajalta, tavoiteltu hävittäjien määrä oli 64.
Ilmavoimat haluaa muodostaa mahdollisimman monta neljän hävittäjän parvea. Parvista neljä olisi tavallisesti huollossa, joten 64 hävittäjällä operaatioihin olisi käytettävissä kaksitoista parvea, kuusi etelään ja kuusi pohjoiseen.
Viisi hävittäjävalmistajaa jätti huhtikuun lopussa lopulliset tarjoukset, joista valtioneuvosto valitsee hävittäjän puolustushallinnon esityksestä.
Tarjouksista ainakin kaksi täyttää ilmavoimien vaatimuksen 64 hävittäjästä. Ne ovat Boeingin Super Hornetin ja Growlerin sisältävä tarjous sekä Saabin Gripenin ja GlobalEye-tutkakoneen tarjous.
Boeing tarjoaa elektronista sodankäyntiä
Amerikkalainen Boeing löi tarjouskilpailussa tiskiin yllättävän kovat kortit. Se tarjoaa Suomelle 64 hävittäjää, joista 50 on yksipaikkaisia Super Hornet -hävittäjiä ja 14 kaksipaikkaisia Growler -hävittäjiä.Growler on maailman parhaita elektronisen sodankäynnin hävittäjiä. Se pystyy hyökkäämään laitteistollaan silloinkin, kun se ei ammu yhtään laukausta.
Growleria voidaan käyttää esimerkiksi vastustajan tutkien pimentämiseen jo rauhan tai kriisin aikana. Growler myös suojelee ilmassa olevia omia hävittäjiä estämällä vastustajan tutkia havaitsemasta niitä. Growlerit voidaan jakaa eri parviin, jotta niitä on koko ajan ilmassa. Niitä riittäisi seitsemän molempiin operaatiosuuntiin.
Yhdysvaltain asekaupoista ulkomailla vastaava DSCA-virasto ilmoitti viime lokakuussa kongressille 50 Super Hornetin E-mallin ja 14 Growlerin vientiluvista. Mahdollisuus oli myös 8 Super Hornetin kaksipaikkaisen F-mallin tarjoamiseen, mutta tätä Boeing ei käyttänyt.
Super Hornetin tarjous neljästätoista Growlerista on erittäin mittava. Se tekee Boeingin tarjouksesta kovan kilpailijan kenelle tahansa kandidaatille.
Boeingin etuna ovat matalat käyttökustannukset. Yhtiö kertoo pystyvänsä samoihin kustannuksiin kuin sen nykyisillä Hornet-hävittäjillä Suomessa.
Myös yhteys kriisitilanteessa Yhdysvaltoihin voi olla turvallisuuspoliittisesti korvaamaton. Jos ohjuksia tai jopa hävittäjiä pitää hankkia nopeasti lisää, varastot ja tuotanto ovat toista luokkaa kuin Euroopassa.
Haittana on konetyypin ikääntyminen ja vähittäinen väistyminen Yhdysvaltain asevoimista. Super Hornetin kehitysnäkymät eivät välttämättä ole samaa luokkaa kuin F-35-hävittäjän. Growler kuitenkin säilynee pitkään sille tarkoitetussa tehtävässä.
DARREN ENGLAND / EPA
Growler-hävittäjiä ei tällä hetkellä ole käytössä Euroopassa. Saksa aikoo tilata niitä. Suomi saisi Boeingin tarjouksen hyväksymällä 14 elektronisen sodankäynnin Growleria. Kuvassa on Australian Growler.
Saabilla parhaat eurooppalaiset herkut tutkakoneilla
Saabin Gripen on tarjouskilpailussa edullinen ja helposti käytettävä uudenaikainen monitoimihävittäjä. Se on ehdokkaista pienikokoisin, mikä takaa pienimmän polttoainekulutuksen, helpon ja nopean huollon maantietukikohdassa sekä matalimpiin kuuluvat käyttökustannukset.Gripenin aseistus on laajasti kerätty maailmanmarkkinoilta. Olennaisimpana sillä on eurooppalaisen MBDA-yhtiön maailman parhaana pidetty ilmataisteluohjus Meteor.
Ketteryys käytettävyydessä ja Meteor tekevät Saabista todellisen kilpailijan hävittäjäkisassa, varsinkin kun tarjous ylittää Suomen vaatimuksen konemäärästä. Saab nimittäin tarjoaa 64 yksipaikkaisen Gripen E -hävittäjän lisäksi kaksi GlobalEye-tutkavalvontakonetta.
Tutkavalvonta taivaalla tarjoaa muutamia korvaamattomia etuja. Maapallon kaarevuus estää maassa olevia tutkia havaitsemasta matalalla lentäviä hävittäjiä ja ohjuksia tarpeeksi kaukaa.
GlobalEye pystyy taivaalta näkemään kauemmas. Saabin mukaan tutka havaitsee ilmassa olevat kohteet jopa 550 kilometrin päästä ja maassa olevat kohteet 450 kilometrin päässä. Koska GlobalEye-koneita on kaksi, niitä riittää etelään ja pohjoiseen tai toinen maahan ja toinen ilmaan.
Myös hävittäjillä on omat tutkansa, mutta niiden teho on pienempi ja niitä ei aina haluta käyttää. Koska tutka toimiessaan säteilee, se voi paljastaa hävittäjän sijainnin.
Gripenin vahvuus on edullisuus tinkimättä aseistuksen laadusta ja helppo yhteisoperointi puolustusyhteistyökumppani Ruotsin kanssa.
Heikkous on, ettei Gripeneitä ole koeteltu sotatantereilla. Myös lisäaseistuksen saaminen kriisitilanteessa voi olla vaikeampaa kuin Yhdysvalloista, uusista hävittäjistä puhumattakaan.
Muut piilottelevat tarjouksiaan
Lännen Median kysymyksistä huolimatta muut hävittäjävalmistajat Lockheed Martin, BAE Systems ja Rafale eivät kertoneet hävittäjiensä määrää tarjouksissa.Kaikki valmistajat kuittasivat jättäneensä tarjouksen, mutta niiden kokoluokka ja merkitys Puolustusvoimien suorituskyvylle jäi avoimeksi.
Hankkeen ohjelmajohtaja Lauri Puranenkirjoitti 29.4. blogissaan, ettei puolustushallinto edelleenkään kommentoi tarjottuja hävittäjämääriä.
On mahdollista, etteivät muut hävittäjävalmistajat kykene tarjoamaan täyttä 64 hävittäjän määrää.
Rajoittavia tekijöitä ovat kaluston ja aseistuksen mahduttaminen 10 miljardin euron maksimisummaan sekä vuosittaiset käyttökulut, jotka eivät saa olla juurikaan nykyisen Hornetin käyttöä suuremmat. Varsinkin F-35:n kohdalla Yhdysvaltain ilmavoimat on ollut tyytymätön korkeisiin käyttökustannuksiin.
Hiljaisuus merkitsee sitä, ettei Super Hornetin ja Saabin tarjouksia voi jättää pois laskuista. Ne tarjoavat Puolustusvoimille määrän, jonka se halusi. Lisäksi tarjouksia on kuorrutettu todellisilla lisäsuorituskyvyillä.
Veronmaksajille tilanne on ongelmallinen. Suomi hankkii 10 miljardin euron hävittäjäkaluston, jonka käyttö maksaa 30–40 vuoden aikana ainakin toiset 10 miljardia, mutta kaikkien tarjousten määrää ei avata julkiseen keskusteluun.
On kuitenkin muistettava, että pienemmälläkin määrällä kuin 64 hävittäjällä voi voittaa suorituskykyarvioinnin, jos hävittäjien selviytymiskyky ja tehtävistä suoriutuminen on selvästi verrokkeja parempaa.
Lopullisen päätöksen hankinnasta tekee valtioneuvosto loppuvuodesta. Puolustushallinto esittää valtioneuvostolle suorituskykyarvioinnin voittaneen ja muut reunaehdot täyttävän hävittäjäjärjestelmän hankintaa.