Äänestys Mikä konetyyppi korvaa Hornetit?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Huhta
  • Aloitus PVM Aloitus PVM

Mikä konetyyppi on mielestäsi todennäköisin valinta Hornetin korvaajaksi?


  • Äänestäjiä yhteensä
    599
  • Äänestys suljettu .
Suomi ei ulkoista lentäjäkoulutustaan. Sinne valmistajamaahan menee valikoitu ryhmä ensimmäisenä saamaan myös kouluttaja-koulutuksen ja tuovat konetyypin koulutustiedot tänne ja simuloinninkin Insta hieroo kotimaan tarpeisiin.

Voi olla että teillä on sisäpiirin tietoa?

Mitä etua Norja sitten on saavuttanut sillä että lentäjiä koulutetaan Lukessa enemmän kuin alunperin suunniteltiin?

Vaikka ollaankin Lukessa niin siellä on F-35 lenno-opettajiksi sertifioidut norjalaiset jotka kouluttavat siellä toisia norjalaisia.
Lennon perusopetuksessa varmaankin tärkeämpää on päästä tekemään lennot aikataulun mukaan.
Hyvää sää on tässä asiassa tärkeää kun alusta pitäen lennetään ilman lennon-opettaneet. Sen huonon sään kokemuksen voi sitten hankkia kotimaassa.
Kyllä norjalaiset ovat sen ajatelleet niin että pilotit saadaan koulutettua Lukessa pari vuotta aikaisemmin kuin Norjassa.
Lennonopetuksen tapahtuessa huolto-organisaatiolla pitää olla hanskassa kone niin että koulutustunteja olisi saatavilla riittävästi.

En yhtään ihmettelisi vaikka suomalainen F-35 koulutus tapahtuisi Yhdysvalloissa osaksi suomalaisten kouluttajien toimesta muutaman vuoden.
 

Lockheed Martin täsmensi tarjoustaan: Sisältää tasan 64 F-35 -monitoimihävittäjää, lukumääräoptioita ei ole​

23.6.2021 18:02 päivitetty 23.6.2021 18:09


Amerikkalaisyhtiö täsmentää lopullisen tarjousvastauksensa sisältöä.​


Lockheed Martin täsmentää aiemmin antamiaan tietoja lopullisesta tarjouksestaan Suomen HX-hankkeeseen. Yhtiön lopullinen tarjousvastaus (BAFO, best and final offer) koskee tasan 64 kappaletta F-35A Lightning II -monitoimihävittäjää.
Aiemmin yhtiö kertoi, että sen tarjous sisältäisi korkeintaan 64 konetta, ja että tarkka määrä voitaisiin sopia mahdollisen hankintapäätöksen jälkeen. Näin ei siis ole.
”En ollut niin perillä HX-hankintaprosessin säännöistä kuin minun olisi pitänyt olla”, toteaa LM:n Suomen-kampanjajohtaja Scott Davis.

”Tarjoamme 64 konetta, emme yhtään vähempää, eikä tarjousvastauksessamme ole muita optioita määrän suhteen. Tarjouksemme mahtuu määriteltyyn hankintabudjettiin ja vuosittaiset käyttö- ja ylläpitokustannukset ovat annetuissa rajoissa.”
Vuosittaisten kustannusten pitää mahtua 250 miljoonan euron kehykseen.
Davis ei tarkemmin yksilöinyt, minkälaisen määrän aseita LM tarjoaa koneen yhteydessä. Myös muut HX-kandidaatit ovat olleet vaiteliaita tämän suhteen.

Hän kuitenkin painottaa, että lopullisessa tarjousvastauksessa ovat mukana sekä norjalaisen Kongsbergin valmistama JSM-risteilyohjus sekä jo viimesyksyisessä DSCA-notifikaatiossa listattu JASSM-ER -risteilyohjus.
Jälkimmäinen on Suomen ilmavoimien nykyiseen Hornet-kalustoon integroidun JASSM-risteilyohjuksen pidemmän kantaman versio. JASSM-ER:ssä on 450 kg:n taistelukärki ja sen kantama on noin 1 000 km.

 

Se taisi kisa ratketa nyt tähän sitten.
Kuulostaa enemmänkin siltä että huomattiin negatiivinen julkisuus asian ympärillä ja äkkiä 'korjattiin' julkista ilmoitusta. Jututhan on ihan ristiriidassa sen kanssa mitä Davis alunperin sanoi.
En usko että 64 koneeseen päästään millään ehdokkaalla sitten todellisuudessa.
 
Yllättävän hyvin on tähän mennessä kyllä saatu konemäärät mahtumaan täysimääräisinä budjettiin. Joko PV:llä on kova neuvotteluammattitaito, tai mun aikaisemmin esittämä arvelu siitä, että on helpompaa ostaa täysi satsi koneita ja täydentää niiden varustusta myöhemmin toimintamenoista tai lisäbudjetista, kuin toisinpäin. Tältä osin amerikkalaiskoneilla on hienoinen etulyöntiasema, koska aseistusta on jo varastoissa eikä vaikkapa sadan ilmataisteluohjuksen vajaus käyttöönopttovuosina ole yhtä merkittävä ongelma kuin vaikka Rafalen kanssa olisi.

64 F-35:ttä on ihan tästä riippumatta tarjous, jota on vaikea ylittää. Toisaalta, jos kalliina pidetty F-35 mahtuu budjettiin täysimääräisenä, voisin kuvitella ainakin Rafalenkin mahtuvan.
 
Edelleen tosin hieman vaikea uskoa miksi Suomella on tällä kertaa varaa isompaan määrään kuin oikein missään vertailukelpoisessa maassa.
Esim. Norjan laskemista kuluista on ulistu vaikka kuinka.
 
Edelleen tosin hieman vaikea uskoa miksi Suomella on tällä kertaa varaa isompaan määrään kuin oikein missään vertailukelpoisessa maassa.
Esim. Norjan laskemista kuluista on ulistu vaikka kuinka.
Occamin partaveitsi leikkaa terävästi: ei varmaan olekaan. Davis ei vaan aluksi tajunnut ettei tätä kannata julkisesti ruveta huutelemaan tässä vaiheessa. Muut valmistajat olivat tiedotuksessaan fiksumpia.
 
Edelleen tosin hieman vaikea uskoa miksi Suomella on tällä kertaa varaa isompaan määrään kuin oikein missään vertailukelpoisessa maassa.
Esim. Norjan laskemista kuluista on ulistu vaikka kuinka.

Kun muistetaan että Norjalla on paljon muuta kalllista sotakalustoa mitä Suomella ei ole ymmärrämme paremmin miksi voimme hankki 64 konetta.
Norjalla on neljä Super Herculesta
Norjan laivasto sukellusveneineen on aivan toisessa luokassa Suomen ”sisävesilaivastoon” verrattuna.
Toisaalta meillä on suurempi tarve ilmavoimiin kuin Norjalla.

Tanskan ja Alankomaiden pinta-alat ovat minuskuulisia meihin verrattuna.https://www.fma.no/anskaffelser/p-8a-poseidon
 
Back
Top