Hävittäjähankkeen ohjelmajohtaja Lauri Puranen ampuu alas kritiikin, jota eläkkeellä olevat upseerit Tuomo Hirvonen, Ahti Lappi ja Pentti Tervonen esittävät kesäkuussa julkaistussa kirjassa Raportti uusien hävittäjien hankinnasta.
Kirjoittajien mukaan hävittäjät nähtiin altavastaajaksi oletetun puolustajan näkökulmasta varsin tehottomiksi jo Persianlahden sodassa 30 vuotta sitten eli jo ennen Hornetien hankintaa.
– Siellä (Irak) lähes kaikki ilmatorjuntajärjestelmät tuhottiin. Sen jälkeen sinne tehtiin yli 100 000 lentosuoritusta täysin vapaasti. Eli enpä tiedä, onnistuiko se ilmatorjuntakaan. Heillä ei ollut keinoja torjua hävittäjiä, jotka tuhosivat ilmatorjunnan, Puranen sanoo Uutissuomalaiselle.
Hän ei löydä perustetta väitteelle, jonka mukaan hävittäjät olisivat vanheneva puolustuskeino.
– Lähes kaikki Euroopan maat ovat joko uusineet tai uusimassa hävittäjäkalustoaan. Kaikki hankkijat ovat sitoutumassa pitkiin elinkaariin.
PURANEN MUISTUTTAA, että Suomessa on erikseen ilmapuolustuksen kehittämishanke, jossa parannetaan myös ilmatorjuntaa ja -valvontaa. Myös kyber- ja lennokki-uhkiin varaudutaan.
Purasen mukaan asekuormaa kuljettavat lennokit ovat varsin isoja, ja niiden torjumiseen hävittäjä on paras väline. Toisaalta huthi-kapinalliset onnistuivat tuhoamaan öljynjalostamon Saudi-Arabiassa, jossa on moderni hävittäjäkalusto.
– Pitää muistaa, että Puolustusvoimien kaikkein tärkein tehtävä on ennaltaehkäisevä torjuntakyky. Eli kun vihollinen miettii, kannattaako tänne hyökätä. Ilmatorjunnan kantokyky ei välttämättä ulotu sinne, mistä hävittäjät ampuvat ohjuksia.
Hävittäjähanketta on kritisoitu myös avoimuuden puutteesta. Ulkopuoliset eivät pääse tutustumaan tarjouksiin – kaikki kandidaatit eivät kerro edes koneiden määtää. Tarjouksissa on maanpuolustuksen näkökulmasta salassapidettävää tietoa ja liikesalaisuuksia.
Puranen kertoo käyneensä eduskunnan puolustusvaliokunnassa kertomassa hävittäjähankkeesta yli 20 kertaa.
– Mistään muusta Puolustusvoimien hankkeesta eduskunta ei varmasti ole saanut näin kattavasti tietoa.
Hän muistuttaa osallistuneensa kansalaiskeskusteluun muun muassa bloginsa ja haastattelujen myötä.
LISÄKSI JULKISUUDESSA on kauhisteltu hävittäjien korkeaa hintaa. Tervonen kirjoittaa lopulliseksi hintalapuksi muodostuvan jopa 40 miljardia euroa, kun mukaan lasketaan käyttökustannukset, inflaatio ja päivitykset.
– Hankintahinta on kymmenen miljardia. Uskoisin, että Tervonen tietää, miten Puolustusvoimien suunnittelu toimii, mutta hän on halunnut nostaa näitä omia näkökantojaan ja lukujaan, Puranen sanoo.
Hän tähdentää, että hävittäjien käyttö- ja päivityskustannukset katetaan puolustusbudjetin sisältä.
Sveitsi sai kesällä päätökseen oman hävittäjähankkeensa. Siellä voittajaksi valikoitui selvällä piste-erolla amerikkalainen F-35. Se on kilpailun ainoa niin sanottu viidennen sukupolven hävittäjä, mikä tarkoittaa etenkin tutkalta näkymättömiä häiveominaisuuksia.
Purasta hieman ärsyttää se, että F-35:stä on kirjoitettu Suomessakin ennakkosuosikkina.
– Ei meillä ole mitään suosikkia. Emme itse asiassa ole tehneet vielä minkäänlaista vertailua.